Leukoplakija – uzroci, simptomi i liječenje

leukoplakija

Leukoplakija je zdravstveno stanje usne šupljine koje karakteriziraju zadebljane, bijele i crvene ranice u ustima, točnije na unutarnjoj strani obraza, na desnima, donjim dijelovima usta. Ponekad se pojavljuju i izrasline na jeziku.

Liječnici ne znaju što uzrokuje leukoplakiju, ali se smatra da su glavni krivci duhan, alkohol te stalna izloženost UV zračenju, kao i Candida Albicans ili Humani Papiloma Virus (HPV).

Leukoplakija obično nije opasna, ali ponekad može biti ozbiljna. Iako većina slučajeva leukoplakije nije kancerogena, neki ipak pokazuju rane znakove raka. Iz tog razloga, najbolje je posjetiti stomatologa ako imate neobične i uporne promjene u ustima. 

Uzroci leukoplakije

Iako je uzrok leukoplakije nepoznat, smatra se da je uporaba duhana, uključujući i pušenje i žvakanje, odgovorna za većinu slučajeva. Dugotrajna uporaba alkohola također pridonosi nastanku leukoplakije. Leukoplakiju karakteriziraju crvene ranice u ustima, izrasline na jeziku te bijeli prištići u ustima. 

Vlasasta leukoplakija, ponekad se naziva oralna vlasasta leukoplakija, posljedica je infekcije Epstein-Barr virusom. Nakon zaraze, virus ostaje u tijelu cijeli život. Normalno, virus je uspavan, no ako je vaš imunološki sustav oslabljen, bilo zbog bolesti ili određenih lijekova, virus se može ponovno aktivirati, što dovodi do stanja kao što je leukoplakija.

Osobe s HIV-om ili AIDS-om zapravo su skupina ljudi za koje je najvjerojatnije da će razviti leukoplakiju. Iako je upotrebom antiretrovirusnih lijekova smanjen broj slučajeva, dlakava leukoplakija i dalje utječe na veliki broj HIV pozitivnih osoba te može biti jedan od prvih znakova zaraze HIV-om. Pojava dlakave leukoplakije također može biti znak da antiretrovirusna terapija ne uspijeva.

Simptomi leukoplakije

Leukoplakija može imati različite simptome. Promjene se obično javljaju na desnima, na unutrašnjosti obraza, donjim dijelovima usta i jeziku. Simptomi leukoplakije su:

  • Bijela ili sivkasta naslaga koja se ne može sastrugati
  • Naslaga neravne, otvrdnule teksture, nalik naborima ili brazdama
  • Crvene lezije (crvene ranice u ustima), koje pokazuju pretkancerogene promjene
  • Izrasline na jeziku
  • Bijeli prištići u ustima

Bijeli prištići u ustima odnosno bijele ranice s crvenim rubom mogu se javiti prilikom nepravilne konzumacije aspirina npr. kada osoba zadržava tabletu između obraza i desni. 

Kada posjetiti liječnika?

Ponekad ranice u ustima mogu biti neugodne ili bolne bez ikakve štete za zdravlje. Međutim, u drugim slučajevima, problemi u ustima mogu ukazivati na ozbiljnije stanje.

Posjetite svog stomatologa ako imate bilo koji od navedenih simptoma:

  • Bijele lezije ili rane u ustima koje ne prolaze u roku dva tjedna
  • Kvržice ili bijele, crvene ili tamne mrlje u ustima
  • Trajne promjene u tkivima usta

Liječenje leukoplakije

Kod većine ljudi, prestanak uporabe duhana i konzumiranja alkohola poboljšava stanje. Kada to nije učinkovito ili ako lezije pokazuju rane znakove raka, vaš vas stomatolog može uputiti na liječenje, koje uključuje:

  • Naslaga leukoplakije mogu se ukloniti pomoću skalpela, laserom ili ekstremno hladnom sondom koja smrzava i uništava stanice raka. Stanje se treba pomno pratiti jer su recidivi česti.
  • Najuspješniji tretman za leukoplakiju jest liječenje lezija rano i kada su još male. Redoviti pregledi su važni, isto kao i rutinske provjere usta za područja koja ne izgledaju normalno.

Liječenje vlasaste leukoplakije

Obično, nije potreban tretman za vlasastu leukoplakiju. Stanje često ne uzrokuje simptome i nije vjerojatno da će dovesti do raka usta.

Ako vaš liječnik ili stomatolog preporučuje tretman lijekovima, možete uzeti tablete koje utječu na cijeli sustav, poput antivirusnih lijekova ili antiretrovirusnih (za osobe s HIV-om i AIDS-om).

Također, možete koristiti i lijekove koji se primjenjuju izravno na lezije u ustima.

Nakon što prestanete s tretmanom, bijele mrlje se mogu vratiti. Vaš liječnik ili stomatolog vam može preporučiti praćenje stanja svaka tri mjeseca ili tijekom terapije, kako bi se spriječio povratak leukoplakije.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.42 / 5   12

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: leukoplakija, bijele usne, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu