Ljuskice za zube – prednosti i nedostaci, trajnost i cijena

Ljuskice za zube

Ljuskice za zube su neinvazivna i dugotrajna metoda pomoću koje se popravlja oblik, boja i izgled zubiju i cjelokupnog osmijeha. Napravljene su od fine keramike ili porculana, a lijepe se posebnom tehnikom cementiranja. Mogu se postavljati s brušenjem ili bez brušenja zuba, a uz pravilnu higijenu i održavanje traju godinama. 

Prije postavljanja zubnih ljuskica potrebno je učiniti opsežan dentalni pregled te pomno isplanirati izgled i oblik ljuskica koje će se postavljati. Nisu svi kandidati idealni za postavljanje zubnih ljuskica, jer im svi zubi moraju biti potpuno zdravi. 

U nastavku članka saznajte koje su prednosti i nedostaci ljuskica za zube te koja im je cijena.

Ljuskice za zube

Zubne ljuskice su protetski nadomjesci od keramike ili porculana koji se postavljaju na zube koje želite. Ti zubi mogu biti oštećeni, okrhnuti ili neželjenog oblika. Zubne ljuskice se postavljaju u dentalnim ordinacijama nakon detaljnih provjera i planiranja.

Nakon što se odredi broj ljuskica, njihova veličina i oblik, potrebno je proći niz kliničkih odluka i dijagnoza koje dovode do savršenog oblika. Trebate odabrati što točno želite, a zubar treba objasniti što je od toga moguće napraviti. Ljuskice se postavljaju samo na savršeno zdrave zube.

Prije postavljanja ljuskica zubi se trebaju malo izbrusiti, najčešće od 0.3 do 0.6 milimetara. Tako zub ostaje zdrav i ne gubi se nimalo zubnog mesa. Prije postavljanja konačnih ljuskica se može napraviti i glavna proba. 

Ljuskice za zube se lijepe, odnosno cementiraju na prave zube posebnim tehnikama lijepljenja koje su potpuno sigurne i neinvazivne. Nakon postavljanja ljuskica neko se vrijeme može osjećati osjetljivost na toplo ili hladno, ali to će brzo proći. 

Sam proces postavljanja ljuskica može trajati i 10 dana, gdje učestalo idete na preglede i savjetovanja. Tu postoji prednost ljuskica bez brušenja zubi, jer se one mogu postaviti u par sati. 

Ljuskice za zube bez brušenja

Za potpuno očuvanje prirodnih zubi se mogu postaviti zubne ljuskice bez brušenja. Takve ljuskice mogu poslužiti i kao proba za prave ljuskice koje će se postavljati.

Kompozitne ljuskice nisu iste kao prave keramičke, jer se rade od kompozitnog materijala. Nisu jednake kvalitete, jer traju kraće te se vremenom troše, ali su zato jeftinije. 

Ako se zubi ne izbruse, to znači da će takve ljuskice za zube povećati ukupan volumen osmijeha, a to nije prikladno za svaku čeljust. Obično se s njima rade manji ispravci, jer ne prekrivaju dosta nedostataka. Stoga ima malo prikladnih kandidata za zubne ljuskice bez brušenja te se one rijetko rade. 

Zdravi zubi

Zubne ljuskice – prednosti i nedostaci

Ljuskice za zube su svojevrsne prevlake od keramike ili porculana koje se stavljaju preko oštećenih ili okrhnutih zuba, a njima se na taj način vraća boja, sjaj i oblik. Mogu se staviti preko svih zubi ili samo preko jednog određenog zuba koji kvari kompletnu sliku osmijeha. 

Nadalje, ljuskice za zube su dugotrajne i sigurne, a rade se individualno za svaku osobu. Tako se konačni izgled ljuskica uklapa u izgled osmijeha i ne odskače od ostalih zubiju. 

Prije postavljanja ljuskica se zubar mora uvjeriti da su svi zubi zdravi te da na njima nema karijesa ili drugih oštećenja. Ljuskica se nikad ne smije postaviti na oštećeni zub. Zato se prije postavljanja ljuskica svi zubi moraju izliječiti što je proces koji može dugo trajati. 

Nakon toga se prolazi kroz niz pregleda kojima se utvrđuje željena veličina kao i oblik ljuskice. Pregledi se obavljaju osobno, a obavlja se i vizualizacija pomoću računalnog programa. 

Jedan od nedostataka zubnih ljuskica, ako se može tako nazvati, svakako je cijena koja je jako visoka već po jednoj ljuskici. Ipak, treba uzeti u obzir stručnosti i profesionalnost osoblja koje radi zubne ljuskice. Jeftinije verzije su često kratkotrajne i nisu dobro postavljene. 

Ljuskice za zube – trajnost

Iz iskustva mnogih ljudi koji su postavili ljuskice za zube vidljivo je da one mogu trajati godinama ako se pravilno održavaju. Keramičke ili porculanske zubne ljuskice su nalijepljene na površinu zuba te one same neće mijenjati boju ni oblik.

Međutim, ako se higijena usne šupljine ne održava, a osoba ima navike poput otvaranja raznih predmeta zubima ili grickanja noktiju, može doći do oštećenja ili otpadanja zubne ljuskice. 

Iako je ljuskica za zube zacementirana za površinu zuba, samo zubno meso ili zub ispod može propasti, a to može utjecati na pričvršćenost zubne ljuskice. Uz pravilnu higijenu i redovne kontrole kod zubara, ljuskice za zube zasigurno mogu potrajati više od 10 godina.

Protetski nadomjesci
Photo: Photospin

Higijenske navike koje se očekuju od pacijenata sa zubnim ljuskicama su:

 • pranje zubi barem dvaput dnevno,
 • korištenje zubnog konca jednom dnevno.

Zubne ljuskice se mogu pomaknuti ili doći u nepravilan položaj nakon dugog niza godina kada dođe do prirodnog povlačenja zubnog mesa. Ako škripite zubima dok spavate, trebate nabaviti noćnu udlagu kako se zubne ljuskice ne bi pomaknule. 

Kompozitne ljuskice za zube nisu iste kao porculanske ili keramičke. Postoje neke bitne razlike u trajnosti, a to su:

 • mijenjaju boju,
 • nisu dugotrajne i vremenom se troše,
 • odvajaju se na rubovima.

Zubne ljuskice – iskustva

Ljuskice za zube su u zadnje vrijeme postale jedan od najpopularnijih estetskih tretmana za zube. S njima se učinkovito rješavaju problemi poput oštećenih zubiju ili poravnavanja osmijeha.

Pokazalo se da su zubne ljuskice trajna i efikasna metoda za sve koji žele nešto promijeniti, od malih do velikih nepravilnosti na zubima. Prave kvalitetne zubne ljuskice su skupe, ali se više isplate od onih jeftinijih i nestručnih koje ne traju ni približno dugo.

Otkad ova metoda postoji, ima više tisuća zadovoljnih korisnika kojima uz pravilnu higijenu i redovne preglede traju duže od 10 godina, a potrajat će i duže. 

Ljuskice za zube – cijena

Cijena jedne zubne ljuskice se kreće od oko 2500 do 3000 kuna. Naravno, cijena uvelike ovisi o ordinaciji u kojoj radite ljuskice za zube te o opsegu posla. Također, cijena ovisi o znanju i stručnosti dentalnog osoblja kao i o državi u kojoj se protetski nadomjesci ugrađuju.

Zubne ljuskice često možete platiti u ratama, a naići ćete i na natpise “zubne ljuskice akcija” ili “ljuskice za zube akcija“. U tim periodima se isplati kupiti i ugraditi zubne ljuskice, jer se mogu naći po povoljnijim cijenama. 

Kompozitne ljuskice za zube – cijena im nije ista kao i za keramičke ljuskice za zube te su kompozitne jeftinije. Imajte na umu i da nisu jednako dobre. 

Cijene se kreću oko:

 • ljuskice za zube, cijena, Zagreb – od 2500 do 3000 kuna,
 • ljuskice za zube, cijena, Varaždin – ljuskice se mogu naći po cijeni od 1900 kuna,
 • ljuskice za zube, cijena, Split – oko 2500 do 2800 kuna po ljuskici,
 • ljuskice za zube, cijena, Mostar – mogu se naći po cijeni do 2500 kuna. 

U nekim državama su cijene zubnih usluga niže nego u Hrvatskoj. Tako je za ljuskice za zube – cijena BiH u prosjeku niža nego u Hrvatskoj.

Ljuskice za zube bez brušenja – cijena je manja nego za prave keramičke ljuskice za zube. Cijena se kreće oko 1000 do 1500 kuna, ovisno o gradu i ordinaciji u kojoj se rade.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Ljuskice za zube – veeners (2018). Poliklinika Bagatin
 2. Ljuskice za zube (2018). Centar estetske stomatologije
 3. Gotter, A. (2018). What to Know Before You Get Dental Veneers. Healthline

Ocijenite članak

4.50 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu