Saznajte što sve šteti vašim zubima

zdravlje zubi

Kada pomislimo na karijes, glavna asocijacija kao uzročnika su nam slatkiši, loša oralna higijena i zaslađena kava, no još neke stvari itekako mogu naškoditi našim zubima.

Vježbanje

Vjerojatno zvuči ludo, ali nedavno njemačko istraživanje pokazalo je da dugo, intenzivno vježbanje šteti zubima. Istraživački tim je usporedio zube sportaša, koji su izrazito izdržljivi, s onima koji su manje fizički aktivni i otkrio je da sportaši češće imaju problema s caklinom.

Štoviše, naučnici su utvrdili da je rizik od karijesa veći što osoba više vježba.

Razlog toj neobičnoj vezi je zato što vježbanje smanjuje količinu tekućine u ustima, a ona je puna minerala koji čuvaju zube i neutraliziraju kiselinu, koja uzrokuje trošenje i truljenje.

Također, sportska pića sadrže slične kiseline, a energetski gelovi su puni šećera koji doprinose problemima u usnoj šupljini. Rješenje je jednostavno. Dovoljno je redovito pranje zubi i ispiranje vodom nakon svakog obroka i nema straha od pojave karijesa.

Dizanje utega

Sigurno ćete pomisliti da je u pitanju ista stvar kao vježbanje, ali dizanje utega stvara dodatni napor zbog grčenja vilice. Ako jače stiskate zube prilikom vježbanja ili dizanja utega, razmislite o štitniku za zube poput onih za boksače.

Lijekovi

Nema sumnje da među stotinama lijekova za različite probleme postoje i oni koji isušuju usta. To dovodi do već spomenutih problema sa zubima, pa je i u ovom slučaju najbolje rješenje pravilna dentalna higijena, redovito ispiranje i povremeno uzimanje žvaka bez šećera.

Kiselina

Nikome nije ugodno kad u prsima ima osjećaj da ga nešto steže i sigurno niste znali da kiselina koja se vraća prema vašim ustima iz želuca može vrlo ozbiljno naštetiti vašim zubima.

Cijela stvar postaje još ozbiljnija kada je ta kiselina još jača od one koja inače napada našu usnu šupljinu.

Ako vam se nerijetko javljaju problemi s kutnjacima, u najvećem broju slučajeva problem leži u kiselini. Najbolje rješenje u ovakvim situacijama je da se konzultirate s doktorom kako riješiti problem ove prirode i usput sačuvati i lijep osmijeh.

Pranje zuba

Vjerovali ili ne, pranje zuba također može štetiti zubima. Nažalost, pranje zuba nakon soka, energetskog pića, slatkiša ili crnog vina može oslabiti caklinu i stvoriti žutilo na zubima.

Razlog je kiselost tih pića, a rješenje je ispiranje vodom ili umjesto pranja, grickanje mrkve, celera ili jabuke, koji na prirodan način mogu očistiti vaše zube.

Međutim, ponekad su problemi malo delikatniji, pa se kod mnogih pacijenata počne javljati nezadovoljstvo po pitanju estetskog izgleda zuba.

Tada je najbolje izabrati kvalitetnu stomatološku ordinaciju. Gotovo za svaki problem s oralnim zdravljem ili estetikom postoji rješenje.

Tu su zubni implantati, proteze, krune, fasete, izbjeljivanje zuba kao i slične usluge dostupne u svakom trenutku. Zato se njegujte, volite sebe, koristite male tajne dobrog izgleda i redovno posjećujte svog stomatologa.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu