Rak usne šupljine – uzroci, simptomi i liječenje

pregled usne šupljine

Rak usne šupljine je planocelularni karcinom sluznice usne šupljine koji se češće javlja u muškaraca. Glavni rizični čimbenici za razvoj ovog karcinoma su pušenje i konzumacija alkohola.

Rak usne šupljine najčešće je smješten na dnu usne šupljine, jeziku i retromolarnom području (iza kutnjaka).

Dvije minute preventivnog pregleda cijele usne šupljine otkrit će postojanje ranice u ustima i postavit sumnju na ovu dijagnozu. Zlatno pravilo planocelularnih karcinoma je da svaka ranica koja ne cijeli, već vremenom napreduje ili krvari predstavlja planocelularni karcinom dok se ne dokaže suprotno. Ranica mora biti pregledana od strane liječnika kako bi se mogao uzeti uzorak tkiva (biopsija lezije) i obaviti patohistološka analiza.

Rani rak usne šupljine ne stvara nikakve simptome, stoga se otkrije tek rutinskim stomatološkim pregledom. Kada se simptomi jave, vrlo vjerojatno je već došlo do širenja karcinoma u limfne čvorove što uvelike otežava liječenje. Liječenje se provodi kirurgijom i radioterapijom (zračenje).

Rak usne šupljine – epidemiologija

Karcinom usne šupljine jedan je od najčešćih malignih tumora glave i vrata. Rak usne šupljine češći je u muškaraca i čini oko 4% svih zloćudnih tumora u muškaraca (na osmom je mjestu) i oko 2% u žena.

Prosječna dob bolesnika s rakom usne šupljine je 62 godine.

U Hrvatskoj od karcinoma usne šupljine godišnje umre između 300 i 400 ljudi što ga čini desetim uzročnikom smrti među malignim tumorima.

Područja usne šupljine su:

 • sluznica obraza,
 • unutrašnji dio usnica,
 • gingiva ili desni – sluznica koja pokriva alveolarne nastavke,
 • dno usne šupljine,
 • jezik – prednje dvije trećine,
 • tvrdo nepce,
 • retromolarno područje – područje iza kutnjaka.

80% tumora usne šupljine nalazi se na jeziku, retromolarnom području i dnu usne šupljine.

Najčešći maligni tumor usne šupljine je planocelularni karcinom – karcinom pločastih stanica, tj. epitela sluznice. Planocelularni karcinom izgleda kao ranica koja ne cijeli (čir, vrijed, ulkus), a rjeđe kao izraslina u ustima.

Od ostalih malignih tumora mogući su verukozni tumori, tumori malih žlijezda slinovnica, melanom, primarni tumor kosti i metastatski tumori.

Saznajte više: Rak žlijezde slinovnice – uzroci, simptomi i liječenje

Pušenje i alkohol

Rak usne šupljine – uzroci

Glavni rizični čimbenici za razvoj karcinoma usne šupljine su alkohol i pušenje.

Pušači imaju 5 do 7 puta veći rizik za razvoj raka usne šupljine od nepušača. Duhanski dim sadrži brojne kancerogene koji se nakupljaju u sluznici i oštećuju DNA. S vremenom, oštećenje genetskog materijala postaje nepovratno i dolazi do maligne transformacije.

Istodobna konzumacija alkohola i duhanskog dima višestruko povećava rizik nastanka karcinoma usne šupljine. Osobe koje puše kutiju cigareta dnevno i uživaju više od 100g alkohola dnevno imaju čak 100 puta veći rizik od razvoja raka usne šupljine.

Rizični čimbenici za nastanak karcinoma usne šupljine su:

 • pušenje,
 • alkohol,
 • žvakanje duhana,
 • loša oralna higijena,
 • dugotrajno izlaganje sunčevim zrakama,
 • humani papillomavirus (HPV),
 • kronična trauma izazvana oštećenim zubalom,
 • loša prehrana (nedostatna konzumacija voća i povrća),
 • oslabljeni imunološki sustav (npr. infekcija HIV-om).

Prekancerozna stanja

Prekancerozna stanja (preteče raka) označavaju patološke promjene oralne sluznice koje mogu napredovati u maligni tumor.

Eritroplakija usne šupljine (crvena mrlja)

Eritroplakija je prekancerozna crvena lezija. Eritroplakija usne šupljine nema glatkoću i sjaj kao normalna oralna sluznica. To je crvena mrlja ili plak koja je dobro ograničena od normalne sluznice.

Eritroplakija se najčešće nalazi na dnu usta, gornjem dijelu jezika i mekom nepcu.

Svatko tko primijeti ograničeno crveno područje u usnoj šupljini bi trebao posjetiti liječnika jer gotovo 40% eritroplakija su izvor karcinoma usne šupljine.

Leukoplakija usne šupljine (bijela mrlja)

Leukoplakija je prekancerozna bijela lezija u usnoj šupljini.  To je bijela mrlja koja može biti u razini sluznice ili blago uzdignuta. Bijele naslage se ne mogu sastrugati i na osjet se ne razlikuju od normalne sluznice usne šupljine.

Leukoplakija usne šupljine se najčešće nalazi na sluznici obraza, desnima (gingiva), jeziku ili dnu usta.

Leukoplakija nastaje kao zaštitna reakcija na ozljedu i dugotrajni nadražaj sluznice, ali može postati maligni tumor u 4 do 6% slučajeva.

Saznajte više: Leukoplakija – uzroci, simptomi i liječenje

leukoplakija obraza

Rak usne šupljine – lokacije

Karakteristike raka usne šupljine ovise o lokaciji:

 • rak sluznice obraza – čest u područjima gdje se žvače duhan (Indija), izgleda kao ranica koja ne cijeli (ulkus, čir, vrijed). Glavni simptom je peckanje, a ako ga osoba zagrize može doći do krvarenja,
 • rak desni, simptomi na donjoj čeljusti (mandibula) – češći nego rak desni gornje čeljusti,  simptomi su smetnja pri žvakanju uz bol i pečenje. Može dovesti do klimavosti i ispadanja zuba. Izgleda kao ranica koja ne cijeli (ulkus, čir, vrijed) ili kao izraslina na desnima,
 • rak desni, simptomi na gornjoj čeljusti (maksila) – smeta pri žvakanju hrane, stvara bol i neugodu. Može dovesti do klimavosti i ispadanja zuba. Širi se u maksilarni sinus. Izgleda kao ranica na desnima ili izraslina na desnima,
 • rak dna usne šupljine najčešće mjesto raka usne šupljine. Izgleda kao ranica koja ne cijeli s naglašenim rubovima (ulkus, čir, vrijed). Može zahvatiti izvodni kanal submandibularne žlijezde slinovnice pa dovodi do zastoja sline, boli, otečenosti slinovnice (izraslina u ustima),
 • rak jezika – na gornjoj strani ili lateralnom rubu, rijetko na donjoj strani. Uglavnom počinje kao eritroplakija ili zadebljanje sluznice, a kasnije se razvija ranica na jeziku koja ne cijeli (ulkus, vrijed, čir) s naglašenim rubovima. Jezik skreće na bolesnu stranu. Rak jezika – prvi simptomi su peckanje jezika i neugoda pri uzimanju začinjene i vruće hrane, a kasnije dolazi i do otežanog pokretanja jezika,
 • rak tvrdog nepca – rijetka lokalizacija planocelularnog karcinoma, obično se javlja kod starijih ispod proteze, ranice na nepcu,
 • rak retromolarnog područja – tipični simptomi su refleksna bol u uhu, smetnje pri gutanju i otežano otvaranje usta.

Rak usne šupljine – simptomi

Karcinom usne šupljine u početnom je stadiju uglavnom asimptomatski (ne stvara simptome). Zbog te činjenice, više od pola bolesnika pri postavljanju dijagnoze već ima uznapredovali karcinom.

Rak usne šupljine moguće je vidjeti golim okom, a izgleda kao ranica koja ne cijeli i naziva se ulkus, vrijed ili čir. Nije svaka ranica u ustima ujedno i rak. Puno su češće bezazlene tvorbe poput afti.

Saznajte više: Afte – uzroci, simptomi i liječenje

Rjeđe rak izgleda kao izraslina u ustima. Osim vidljive tvorbe, glavni simptomi su osjećaj neugode i peckanje u ustima. Mogu se javiti i otežano gutanje i govor, klimavost zuba, krvarenje ili bol u uhu.

Rak usne šupljine se lako širi u lokalne limfne čvorove glave i vrata i uzrokuje limfadenopatiju tj. otečen limfni čvor glave i vrata (maligni limfni čvor). Rak usne šupljine uglavnom ne daje udaljene metastaze.

Saznajte više: Limfadenopatija – značenje, vrste, uzroci i dijagnoza

Javite se liječniku ako iskusite sljedeće simptome:

 • ranica u ustima koja ne prolazi, povećava se i krvari,
 • kvržica u ustima,
 • izraslina u ustima,
 • bijela mrlja u ustima,
 • crvena mrlja u ustima,
 • grlobolja, osjećaj da je nešto zapelo u grlu,
 • neobjašnjeno otežano žvakanje i gutanje (disfagija),
 • otežani pokreti jezika,
 • ukočenost ili bol u jeziku, peckanje jezika, bolan jezik,
 • oticanje u čeljusti,
 • klimanje zubi,
 • promjene u glasu,
 • suha usta.
pregled usne šupljine

Rak usne šupljine – dijagnoza

Važno je naglasiti značaj brze dijagnoze tumora usne šupljine i upućivanje specijalistu otorinolaringologije ili maksilo-facijalne kirurgije jer rano otkrivanje bolesti vodi ka smanjenju smrtnosti.

Rak usne šupljine može se vidjeti golim okom, tj. kliničkim pregledom sluznice usne šupljine. Lokacije raka usne šupljine su vidljive za vrijeme rutinskog stomatološkog pregleda koji traje svega nekoliko minuta i ne zahtijeva posebnu opremu.

Osobe koje ne pregledavaju vlastitu usnu šupljinu samostalno ili kod doktora dentalne medicine, neće vidjeti ranicu koja već duže vrijeme ne cijeli i raste. Ta ranica u ranom stadiju ne izaziva nikakve simptome pa pacijenti ne traže pomoć liječnika. Sve to razlog je poražavajuće statistike koja kaže da više od 50% bolesnika otkriva rak usne šupljine u već uznapredovaloj fazi.

Redoviti pregledi sluznice u visokorizičnim skupinama (muškarci, pušači, osobe starije od 40 godina koje redovito konzumiraju alkohol) izuzetno su bitni u ranom otkrivanju ovog karcinoma.

2 minute su potrebne za preventivni pregled cijele usne šupljine, ne budite lijeni i redovno posjećujte doktora dentalne medicine!

Definitivna dijagnoza raka usne šupljine postavlja se biopsijom tvorbe i patohistološkom analizom pod mikroskopom (PHD).

CT glave i vrata radi se s ciljem procjene proširenosti bolesti.

Rak usne šupljine – liječenje i prognoza

Uspjeh liječenja ovisi o tome koliko je daleko rak uznapredovao. Nažalost, više od 50% bolesnika se prvi put javi liječniku u uznapredovalom stadiju bolesti. Rak usne šupljine se rijetko širi na udaljena mjesta, ali vrlo lako se širi u limfne čvorove glave i vrata (pozitivan limfni čvor).

Glavne metode liječenja su kirurgija i zračenje (radioterapija) dok kemoterapija nije učinkovita.

Stopa izlječenja je visoka ako se ukloni čitav rak do u zdravo tkivo prije nego što se karcinom usne šupljine proširio u limfne čvorove (negativan limfni čvor).

Male tumorske lezije podjednako se uspješno liječe zračenjem ili operacijom. Zračenje ima prednost ako bi operacija izazvala prevelike defekte.

Terapija zračenjem (radioterapija) često uništi žlijezde slinovnice što posljedično uzrokuje suha usta, krvarenje desni i druge probleme.

Saznajte više: Radioterapija (zračenje) – vrste, postupak i nuspojave

Ako se karcinom proširio u limfne čvorove (pozitivan limfni čvor), liječenje je mnogo zahtjevnije, a izlječenje manje vjerojatno. Osim uklanjanja tumora radi se i disekcija vrata (uklanjanje limfnih čvorova vrata, unutarnje i vanjske jugularne vene, sternokleidomastoidnog i omohioidnog mišića, submandibularne žlijezde i akcesornog živca). Katkad je nužno ukloniti i dio donje čeljusti. Ove operacije mogu izobličiti izgled lica i stvarati psihološku bol bolesniku.

Uz kirurški zahvat potrebna je primjena zračenja.

Kada se otkrije u ranoj fazi bez širenja u limfne čvorove, stopa petogodišnjeg preživljenja kreće se oko 80% dok je stopa petogodišnjeg preživljenja u uznapredovalom stadiju (pozitivni limfni čvor) tek 20%.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu