Rak žlijezde slinovnice – uzroci, simptomi i liječenje

Rak-žlijezde-slinovnice

Rak žlijezde slinovnice je vrlo rijedak oblik raka koji počinje u žlijezdama slinovnicama. Rak može početi u bilo kojoj od žlijezda slinovnica u Vašim ustima, vratu ili grlu.

Žlijezde slinovnice proizvode slinu koja pomaže u probavi i čuva usta vlažnima. Postoje tri para glavnih žlijezda slinovnica ispod i iza čeljusti. Mnoge duge žlijezde slinovnice se nalaze u Vašim usnama, unutar Vaših obraza te u ustima i grlu.

Rak se najčešće pojavljuje u parotidnoj žlijezdi koja se nalazi u prednjem dijelu uha.

Liječenje raka žlijezde slinovnice često uključuje operaciju. Ostali tretmani mogu biti zračenje i kemoterapija.

Parotidne-žlijezde

Rak žlijezde slinovnice – simptomi 

Znakovi i simptomi raka žlijezde slinovnice mogu biti:

 • oteklina na ili blizu čeljusti, u vratu ili ustima
 • utrnulost dijela Vašeg lica,
 • slabost mišića na jednoj strani Vašeg lica,
 • otežano gutanje,
 • stalna bol u područjima žlijezda slinovnica,
 • problemi sa širokim otvaranjem usta.

Rak žlijezde slinovnice – kada posjetiti liječnika?

Konzultirajte se sa svojim liječnikom čim primijetite neki od znakova ili simptoma koji Vas zabrinjavaju.

Oteklina blizu Vaše žlijezde slinovnice je vrlo čest znak tumora žlijezde slinovnice, ali to ne znači da imate rak. Većina tumora žlijezde slinovnice su benigni.

Upala-parotidne-žlijezde

Rak žlijezde slinovnice – uzroci

Nije potpuno jasno što uzrokuje rak žlijezde slinovnice. Liječnici znaju da se on pojavljuje kada neke stanice u žlijezdama razviju mutacije u njihovom DNK.

Mutacije dozvoljavaju stanicama da rastu i da se dijele vrlo brzo. Mutirane stanice nastavljaju živjeti kada ostale stanice umru. Nagomilane stanice formiraju tumor koji može napasti najbliže tkivo. Kancerogene stanice se mogu prekinuti i širiti u udaljenija područja tijela.

Rak žlijezde slinovnice – vrste 

Postoji više vrsta raka žlijezde slinovnice. Liječnici klasificiraju rak prema tipu stanica koje se nalaze u tumoru. Vrsta raka žlijezde slinovnice pomaže Vašem liječniku da odluči koji tretman je Vama najbolji.

Vrste raka žlijezde slinovnice uključuju:

 • karcinom acinusnih stanica,
 • adenokarcinom,
 • cistični adenoid karcinom,
 • jasni karcinom,
 • maligni miješani tumor,
 • onkocitni karcinom,
 • polimorfni nekvalitetni adenokarcinom,
 • salivarni karcinom kanala,
 • planocelularni karcinom.
Žlijezde-slinovnice

Rak žlijezde slinovnice – dijagnoza

Bilo koji od gore navedenih simptoma može ukazivati na pojavu raka žlijezde slinovnice. No, svakako se ne biste trebali uzrujavati prije vremena jer će liječnik najbolje znati procijeniti koji simptomi su ključni kako bi se sa sigurnošću mogla uspostaviti dijagnoza raka žlijezde slinovnice.

Dobroćudni tumori (npr. adenom parotidne žlijezde, Warthinov tumor) se najčešće očituju u obliku bezbolnih nakupina stanica na tijelu, ali se kod zloćudnih tumora često mogu pojaviti bolovi ili utrnulost na određenim dijelovima tijela što liječnicima može biti važan pokazatelj da je riječ o ovoj vrsti raka. 

Kada liječnik posumnja na rak žlijezde slinovnice, potrebno je provesti ultrazvuk žlijezde slinovnice te CT ili MR kako bi se utvrdilo postoji li tumor te gdje se točno nalazi. Na taj način se može otkriti i njegova proširenost te odrediti najbolji oblik liječenja. Ponekad je potrebno provesti i biopsiju kako bi se provjerili znakovi raka. 

Žlijezde-slinovnice-rak

Rak žlijezde slinovnice – liječenje

Tretmani liječenja za rak žlijezde slinovnice ovise o vrsti, veličini i stupnju raka kojega imate kao i o općenitom zdravlju i Vašim mogućnostima. Tretman često uključuje operaciju, sa ili bez zračenja.

Operacija

Operacija za rak žlijezde slinovnice može uključivati:

 • Uklanjanje dijela pogođene žlijezde slinovnice – ukoliko je Vaš rak malen i lociran na mjestu do kojega se lako dolazi, kirurg može ukloniti tumor i mali dio zdravog tkiva koje ga okružuje.
 • Uklanjanje cijele žlijezde slinovnice – ako imate veći tumor, liječnik može preporučiti uklanjanje cijele žlijezde slinovnice. Ako se Vaš rak proširi na bliže objekte poput živaca lica, oni se također mogu ukloniti.
 • Uklanjanje limfnih čvorova u vratu – ako postoji dokaz da se rak proširio u limfne čvorove u Vašem vratu, kirurg može ukloniti većinu limfnih čvorova. Ta operacija, zvana disekcija vrata, može uključivati i uklanjanje drugih mišića i živaca u Vašem vratu.
 • Rekonstruktivna operacija – ako su kost, koža ili živac uklonjeni tijekom operacije, oni se trebaju popraviti ili zamijeniti s rekonstruktivnom operacijom. Tijekom te operacije, plastični kirurg radi popravke koji poboljšavaju Vaše mogućnosti da žvačete, gutate, pričate ili dišete nakon operacije. Možda ćete trebati transplantaciju kože, tkiva ili živaca iz drugih dijelova tijela kako bi obnovili područja u ustima, čeljusti ili grlu.

Operacija žlijezde slinovnice može biti jako teška zbog nekoliko vrlo važnih živaca koji se nalaze oko žlijezde. Na primjer, živac u licu koji kontrolira kretanje lica prolazi kroz parotidnu žlijezdu.

Uklanjanje tumora koji uključuje važne živce može zahtijevati oštećenje živaca što uzrokuje djelomičnu paralizu Vašeg lica. Kirurzi brinu za očuvanje tih živaca kada god je to moguće. U nekoliko slučajeva, oštećeni živci se mogu popraviti sa živcima koji su uzeti iz drugih dijelova Vašega tijela.

Radioterapija (zračenje)

Radioterapija koristi visokoenergetske zrake poput X-raya kako bi uništili stanice raka. Tijekom radioterapije, ležite na stolu dok se stroj miče oko Vas i cilja zrake u određene točke na Vašem tijelu. Noviji tip radioterapije koji koristi čestice zvane neutroni može biti više koristan u liječenju određenih vrsta raka žlijezde slinovnice.

Radioterapija se može koristiti nakon operacija kako bi se uništile bilo koje stanice raka koje mogu preživjeti. Ako operacija nije moguća zbog neprikladne lokacije tumora ili njegove prevelike veličine, koristi se samo radijacija.

Kemoterapija

Kemoterapija je liječenje koje koristi kemikalije koje ubijaju stanice raka. Kemoterapija može biti opcija za ljude s naprednom vrstom raka žlijezde slinovnice koji se proširio na udaljenije dijelove tijela.

Kemoterapija se trenutno ne koristi kao standardni tretman za rak žlijezde slinovnice, ali istraživači detaljno proučavaju njezino korištenje.

Žlijezda slinovnica – prirodno liječenje

Kada je u pitanju bilo kakva upala žlijezde slinovnice, prirodno liječenje zasigurno postoji u različitim oblicima (npr. pravilna oralna higijena, ispiranje usne šupljine), no svakako nije preporučljivo na samom početku.

Naime, žlijezde slinovnice su izrazito kompleksne žlijezde u našem tijelu stoga je potrebna stručna liječnička pomoć u liječenju kako bi se stanje moglo popraviti. Stoga Vam savjetujemo da se svakako odmah odlučite za odlazak liječniku kako biste spriječili komplikacije i reagirali na vrijeme.

Upala-žlijezde-slinovnice

Rak žlijezde slinovnice – prognoza

Oporavak nakon operacije žlijezde slinovnice ovisi o vrsti i stadiju raka. Ponekad može trajati tjednima, a ponekad su potrebi mjeseci da se osoba potpuno oporavi. Općenito, prognoza raka žlijezde slinovnice ovisi o vrsti raka, odnosno je li u pitanju dobroćudni ili zloćudni rak žlijezde slinovnice te stadiju u kojem se krenulo s liječenjem.

Ako se s liječenjem krenulo na vrijeme te ako je u pitanju dobroćudni tumor, osoba se može potpuno oporaviti u skoro 95% situacija. No, ako je rak već uznapredovao te se proširio da ostale i udaljenije dijelove tijela, prognoze za potpuni oporavak i izlječenje iznose oko 50%.

Svakako treba spomenuti da je vjerojatnost smrtnog ishoda zbog pojave metastaza na plućima itekako velika. No, nemojte misliti da oporavak nije moguć. Redovito kontroliranje zdravstvenog stanja i pravovremeno reagiranje na simptome su ključni za potpuni oporavak i uspješnost liječenja raka žlijezde slinovnice.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.09 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: žlijezde slinovnice, žlijezda slinovnica, parotidna žlijezda, tumor zlijezde slinovnice, rak žlijezde slinovnice, parotidna žlijezda simptomi, upala žlijezde slinovnice, parotidna žlijezda bolesti, upala zlijezda slinovnica, rak zlijezda slinovnica simptomi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu