Stručno odobrava

,

Warthinov tumor – uzroci, simptomi i liječenje

Warthinov-tumor

Warthinov tumor je benigni tumor žlijezde slinovnice. Većina tumora žlijezda slinovnica je dobroćudna i nastaje u parotidnoj (doušnoj) žlijezdi. Ona je ujedno i najveća žlijezda slinovnica s lokalizacijom ispod i ispred uške.

Prvi simptom je obično bezbolna, sporo rastuća kvrga, čvor ili oteklina ispod uha, na dnu usta ili ispod brade.

Warthinov tumor se može promijeniti u veličini tijekom vremena, ali izuzetno malo ih na kraju postaje kancerogeno.

Iako je uzrok nastanka Warthinovog tumora nepoznat, intenzivno se radi na otkrivanju bilo kakvih konkretnih uzroka kako bi se razvoj tumora mogao spriječiti.

Liječenje se može sastojati od kirurškog zahvata uklanjanja benignog tumora ili pažljivog promatranja promjena znakova tumora tijekom vremena.

Warthin-tumor

Warthinov tumor – uzroci

Točan temeljni uzrok Warthinovog tumora trenutno je nepoznat. Međutim, neki stručnjaci smatraju da se pušenjem povećava rizik od razvoja tumora, dok drugi smatraju da tu činjenicu treba još dodatno istražiti prije svrstavanja pod temeljne uzroke nastanka tumora. Razvoj ovog tumora povezan je s dimom cigareta, a ljudi koji puše imaju veću vjerojatnost da razviju ovu vrstu tumora. 

Nadalje, Warthinov tumor se najčešće javlja kod starijih osoba koje imaju između 60 i 70 godina.

Neke studije upućuju na to da izloženost zračenju i autoimuni poremećaji mogu biti povezani s nastankom Warthinovog tumora.

Pušenje

Warthinov tumor – simptomi

Najčešća vrsta tumora je dobroćudni pleomorfni adenom koji se još naziva tumor mixtus (miješani tumor) ili adenom parotidne žlijezde.

Približno 5 – 14% slučajeva je bilateralno (nalazi se s obje strane), a 12 – 20% pogođenih osoba doživljava nastajanje tumora multicentrično (nastajanje više od jednog tumora koji se formiraju odvojeno jedan od drugoga).

Prvi simptom je obično čvrsta, bezbolna kvrga ili oteklina. Bez liječenja, oteklina se može postupno povećavati što može uzrokovati paralizu živčanog sustava (poteškoće pri kretanju jedne strane lica).

Sukladno tome, može se javiti bol nakon promjene veličine otekline.

Moguća je pojava osjećaja pritiska na području čeljusti, kao i poteškoće sluha i/ili osjećaj zvonjenja u ušima.

Neke osobe s Warthinovim tumorom nemaju nikakvih simptoma – asimptomatski slučajevi

Warthinov tumor – dijagnoza i prognoza

Dijagnoza Warthinovog tumora se temelji na fizičkom pregledu. Provodi se pregled usne šupljine i vrata.

Dijagnostičkim metodama smatra se snimanje žlijezda slinovnica, CT, MRI metodom ili ultrazvukom te biopsijom žlijezde slinovnice.

Znakovi i simptomi se lako mogu prepoznati posebno ako se uoči nastajanje otekline ili njezinog povećanja nakon nekog vremena. 

Rizik povratka tumora je oko 2%.

Tumor-Warthin

Warthinov tumor – liječenje

Liječenje ovisi o veličini rasta tumorske tvorbe i količini nelagode koju uzrokuje. 

S obzirom na to da Warthinov tumor ne mora uvijek biti kancerogene prirode, liječenje Warthinovog tumora općenito uključuje operaciju uklanjanja tumora ili pažljivo promatranje promjena znakova tumora tijekom vremena.

Warthinov tumor – operacija

Liječi se kirurški. U slučaju nepotpunog odstranjenja, recidivi (povratak) su česti.

U vrlo rijetkim slučajevima, potrebno je ukloniti dio parotidne žlijezde.

Budući da je Warthinov tumor gotovo uvijek dobroćudan, dodatno liječenje, odnosno terapija zračenjem ili kemoterapija, nije potrebna.

Warthinov tumor – oporavak

Dugoročni izgledi za osobe s Warthinovim tumorom su općenito dobri što znači da je oporavak nakon operacije žlijezde slinovnice kratkotrajan.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu