Pušenje – uzrok neplodnosti i ranije menopauze

prestanak pušenja

Aktivno i pasivno pušenje se povezuje s problemima neplodnosti i pospješuje raniji nastanak menopauze – prije 50-te godine života, pokazuje studija objavljena u časopisu Tobacco Control.

Kod žena koje su pušile, ili bile izložene pasivnom pušenju, menopauza dolazi 1-2 godine ranije nego kod žena koje nikada nisu bile izložene duhanskom dimu.

U ispitivanju je sudjelovalo 93.000 žena u menopauzi u dobi od 50 do 79 godina. Sadašnje i bivše pušačice su upitane koliko su cigareta dnevno pušile, u kojoj dobi su započele te koliko godina su pušile.

Žene koje nisu pušile, odgovarale su na pitanja o izloženosti duhanskom dimu dok su živjele u obitelji pušača kao dijete ili odrasla osoba te jesu li ikada imale posao na kojem su kolege pušili na radnom mjestu.

Među ženama-pušačicama za koje su podaci o plodnosti bili dostupni, 15,4 je izvijestilo probleme u pokušajima da zatrudne, definirane kao razdoblje od 12 ili više mjeseci. Kod gotovo polovice žena, njih 45%, nastupila je prirodna menopauza prije dobi od 50 godina.

Ovisnost o nikotinu

U usporedbi sa ženama koje nikada nisu bile izložene duhanskom dimu, rizik neplodnosti je veći za 14%, a rizik ranije menopauze za 26%.

Osobe koje počnu s pušenjem prije 15. godine života gube menstruaciju 22 mjeseca ranije, a one koje su pušile preko 25 cigareta dnevno, 18 mjeseci ranije.

Žene koje nisu nikad aktivno pušile, ali su bile izrazito izložene duhanskom dimu (10 ili više godina kao dijete roditelja pušača, 20 ili više godina života s partnerom koji je pušio u kući, 10 ili više godina rada s kolegama koji su pušili na radnom mjestu) imaju 18% veću vjerojatnost problema s neplodnošću i gube menstruaciju 13 mjeseci ranije, sve u usporedbi sa ženama koje nikada nisu bile izložene pasivnom udisanju dima.

Za rezultate ovog istraživanja postoje uvjerljiva biološka objašnjenja. Poznato je da toksini koji se nalaze u duhanskom dimu štetno utječu na reproduktivno zdravlje, proizvodnju i aktivnost hormona.

Članak objavljen:

Saznajte više o menopauzi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.50 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu