Behcetova bolest – uzroci, simptomi i liječenje

behcetov sindrom

Behcetova bolest poznata još i kao Behcetov sindrom, spada u skupinu reumatskih bolesti. Behcetova bolest je karakterizirana kroničnom pojavom aftoznih ulceracija na sluznici usne šupljine i vanjskih spolnih organa u žena te unutar vagine, upalom zglobova, moždanih ovojnica, šarenice (osim upale šarenice javlja se i upala uveje – srednje očne ovojnice) te upalom manjih i većih krvnih žila.

Ovaj sindrom se gotovo dvostruko češće javlja kod muškaraca nego kod žena. Sindrom se obično pojavljuje u dvadesetim godinama života, vrlo rijetko započinje već u djetinjstvu.

Najvećem riziku obolijevanja od ovog sindroma izloženo je stanovništvo Mediterana, Japana, Kine i Koreje.

Bolest je ime dobila po turskom doktoru Hulusi Behcetu koji ju je prvi put opisao 1937. godine. 

Uzroci Behcetove bolesti

Još uvijek nije poznato što točno uzrokuje Behcetovu bolest, no mnogi liječnici tvrde da je riječ upravo o autoimunoj bolesti. Međutim, smatra se i da genetska predispozicija ovdje igra veliku ulogu.

Pojavu ove bolesti nemoguće je spriječiti jer se još ne zna što je točan uzrok. Premda postoje evidentirani podaci o više članova unutar jedne obitelji kod kojih su bili prisutni simptomi Behcetove bolesti, ona nije zarazna. 

Bolest nije kod svakog oboljelog jednaka. Neki oboljeli mogu imati blagu bolest s rijetkim epizodama kožnih lezija, dok se kod drugih može razviti bolest živčanog sustava. Bolest je kod muškaraca obično ozbiljnija nego kod žena.

Operacija koljena

Simptomi Behcetove bolesti

Simptomi Behcetove bolesti često variraju od osobe do osobe. Vodeći simptomi mogu biti:

 • Ranice u ustima (afte) – često su prvi simptom Behcetove bolesti. Kod većine se u početku javljaju kao male ranice u ustima, koje s vremenom postaju sve veće, a nerijetko stvaraju i nelagodu.
 • Ranice na spolnim organima – sličnog su izgleda i oblika kao i afte. Kod muškaraca se nalaze češće na mošnjama nego na penisu i gotovo uvijek ostavljaju ožiljke, dok se kod žena nalaze na spolnim genitalijama. Ovakav tip ranica je uglavnom uzrokuje bolove i nelagodu.
 • Kožne promjene – javljaju se u raznim oblicima, a uglavnom su slične bubuljicama i aknama. Najčešće se javljaju u vremenskom periodu poslije puberteta.
 • Promjene na očima – jedan od najozbiljnijih simptoma bolesti, javlja se obično u oba oka. Takvu promjenu u očima karakterizira zamagljen vid, crvenilo očiju, a često i postepeni gubitak vida.
 • Neurološke promjene – javljaju se vrlo rijetko, a dovode do epileptičkih napadaja, glavobolja i povećanog pritiska u glavi. Neurološke promjene se u većem broju manifestiraju kod muškaraca.
 • Promjene na zglobovima (artritis) – javlja se kod 50 % bolesnika. Obično je upalom zahvaćeno više zglobova, a ona obično traje i do nekoliko tjedana.
 • Promjene u krvnim žilama – javljaju se kod 30 % bolesnika. Najčešće su zahvaćene vene na listovima nogu, a nerijetko dolazi do bolnih oticanja.
 • Želučane promjene – neka istraživanja su pokazala kako vrlo rijetko dolazi i do nastanka ranica u crijevima.

Posljedice Behcetove bolesti

Kod gotovo polovice oboljelih razvija se blagi, uglavnom neprogresivni artritis u koljenima i drugim velikim zglobovima. Upala krvnih žila po tijelu može uzrokovati nastajanje krvnih ugrušaka

Upravo zbog toga može doći do aneurizmi zbog kojih postoji opasnost od moždanog udara ili oštećenja bubrega. 

U slučaju da je zahvaćen probavni sustav simptomi mogu biti blagi, ali vrlo često i ozbiljni kao što su jaki grčevi i proljevi. Behcetov sindrom je izrazito neugodan jer se simptomi mogu konstantno ponavljati

Nažalost, Behcetov sindrom se ne može izliječiti već postoje razdoblja kada je bolest u remisiji. Remisija može trajati tjednima, godinama, desetljećima – te se bolest može opet pojaviti. 

Moguća komplikacija ovog sindroma je paraliza, a ponekad oštećenja nekog od tjelesnih sustava mogu biti fatalna. 

Behcetov sindrom

Liječenje Behcetove bolesti

Pošto točni uzroci Behcetove bolesti još uvijek nisu poznati, liječenje je individualno. Svakako vam preporučujemo da već kod prvih simptoma kontaktirate liječnika, kako bi vam preporučio najbolju moguću terapiju, namijenjenu isključivo vašim simptomima. 

 • Ono što je bitno napomenuti je da ne postoji terapija kojom se bolest može izliječiti, već se primjenjuje terapija kojom se ublažavaju simptomi.
 • Dijagnoza ovog sindroma temelji se na kliničkom pregledu jer ne postoji test koji može pouzdano pokazati da je u pitanju baš taj sindrom. Simptomi su slični simptomima drugih bolesti kao što su: Reiterov sindrom, Stevens Johnsonov sindrom, lupus, Crohnova bolest ili ulcerozni kolitis.
 • Liječnik vam može preporučiti neke od krema, gelova ili kapi za tretiranje simptoma, kao i lijekove za pojačanje imuniteta.
 • Za ranice na koži i velike upala oka ili živčanog sustava koriste se kortikosteroidi. Kada su u pitanju izraženi očni simptomi može se koristiti i lijek ciklosporin.
 • Ono što se svakako preporučuje nakon prestanka simptoma je rekreacija kako bi se održala fleksibilnost zglobova.
 • Karakteristično za Bahcetov sindrom je ponovno vraćanje bolesti. Kada se bolest vrati često ju prate teži simptomi nego kod prethodnog oboljenja.
 • Zapravo, ne postoji niti jedan adekvatan način na koji se možete zaštiti, budući da je sam uzrok bolesti nepoznat.
 • Ako imate Behcetov sindrom u pravilu možete očekivati normalnu trudnoću, međutim svakako je potrebno raspraviti s liječnikom oko začeća u slučaju da koristite ”agresivniju terapiju” koja može škoditi razvoju djeteta.
 • Kvaliteta spolnog života znatno je narušena dok je bolest (u tijeku) pogotovo kada su u pitanju genitalne ranice.

Svim oboljelima preporučuje se konzumacije zdrave, uravnotežene prehrane s adekvatnim unosom kalcija i vitamina. Ako bolujete od Behcetove bolesti ili poznajete nekoga tko boluje – ostavite iskustvo u komentaru. Tako ćete možda pomoći nekome tko boluje, ako ničim drugim onda spoznajom da nije sam. 

Članak objavljen:

Saznajte više o glavobolji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.23 / 5   22

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: behcetova bolest, behtereva bolest, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu