Amla (indijski ogrozd) – učinci drevne terapeutske biljke

Indijski ogrozd -amla

Amla (lat. Emblica officinalis), poznata pod imenom indijski ogrozd ili amalaki, jedna je od najistraženijih ayurvedskih terapeutskih biljaka. Ayurveda je sustav tradicionalne medicine koji potječe iz Indije i stavlja naglasak na prevenciju bolesti te podupiranje dobroga zdravlja usvajanjem pravilnih navika života koje bi trebale djelovati pomlađujuće na organizam.

Amla se koristi u indijskoj kuhinji i medicini, kao i u obliku dodataka prehrani, poput praha, ulja i kapsula. Poznata je primjena amle u njezi kose i kože. Osim toga, pripisuju joj se mnogobrojni pozitivni i terapeutski učinci. Među njima se ističu učinci na:

 • imunosni sustav,
 • razinu kolesterola i glukoze u krvi ,
 • anti-ageing i
 • antikancerogeno djelovanje.

Amla – podrijetlo i rasprostranjenost

Amla ili indijski ogrozd listopadno je drvo koje izvorno potječe iz Indije. U drevnoj indijskoj mitologiji smatralo se da je upravo amla prvo drvo koje je stvoreno u svemiru. Osim u Indiji, drvo amle danas je rasprostranjeno na tropske i suptropske krajeve Azije poput Pakistana, Uzbekistana, Šri Lanke, Kine, Malezije i jugoistočne Azije. 

Svi dijelovi biljke koriste se u terapeutske svrhe u tradicionalnoj medicini. Ipak, žuto-zeleni okrugli plod amle je najčešće korišten. Osim terapeutske upotrebe, plod se koristi i u kulinarske svrhe. U Indiji se kiseli, koristi za izradu umaka, različitih povrtnih jela ili slastice murabbah.

Amla – terapeutski sastojci i učinci

Najznačajniji sastojci amle i dodataka prehrani u kojima se koristi su:

 • tanini,
 • alkaloidi,
 • fenolni spojevi (galna kiselina, elaginska kiselina, kvercetin, kamferol,…),
 • aminokiseline,
 • ugljikohidrati,
 • vitamin C.

Amla je osobito bogata vitaminom C koji je topljiv u vodi, antioksidans i ima važnu ulogu u zarastanju rana. 100 mL soka ploda amle sadrži 478,56 mg vitamina C, što je puno više nego u soku od naranče ili limuna i zadovoljava 500 % dnevnih potreba za vitaminom C.

Fenolni spojevi i tanini prisutni u amli su takozvani bioaktivni spojevi koji nisu nužni za normalno funkcioniranje organizma, ali ipak imaju vrijedne pozitivne učinke na ljudsko zdravlje.

Amla
Foto: Pixabay

Upotreba amle u tradicionalnoj medicini

O učincima amle najviše se zna iz ayurvedske medicine. Amla se koristi u sklopu Ayurvede kao rasayana odnosno za pomlađivanje, regeneriranje i produženje života. Vrlo je rasprostranjeno korištenje amle i njezinih pripravaka. Raspon simptoma za koje se koristi zaista je širok i uključuje:

Također, primjenjuje se i u prevenciji odnosno sprječavanju pojave bolesti koje su posljedica starenja. Dakle, smatra se da sudjeluje u:

 • odgađanju degenerativnih procesa,
 • odgađanju procesa starenja,
 • pročišćavanju krvi,
 • jačanju funkcija srca,
 • očuvanju zdravlja očiju,
 • rastu kose,
 • očuvanju kognitivnih sposobnosti.

Navedeni terapijski učinci amle pripisuju se njezinom antioksidacijskom, imunomodulatornom i citoprotektivnom djelovanju za koje su najviše zaslužni upravo fenolni spojevi, tanini i vitamin C.

Postoje li znanstveni dokazi o djelotvornosti?

Iako se od davnina koristi u Ayurvedi, terapeutski učinci amle ili indijskog ogrozda postali su važnom temom brojnih znanstvenih istraživanja. Mnogi farmakološki učinci koji su proizašli iz Ayurvede potvrđeni su istraživanjima. Međutim, pri tome treba imati na umu da su do sada provedena pretežno istraživanja na životinjskim modelima, poput miševa i štakora te ljudskim stanicama. Još uvijek je potrebno provesti klinička istraživanja i proučiti utjecaj amle i njezinih različitih doza na ljude.

Prema preglednom članku Traditional knowledge to clinical trials: A review on therapeutic actions of Emblica officinalis iz 2017. godine u časopisu Biomedicine & Pharmacotherapy primjena amle kod oboljelih od dijabetesa tipa 2 pokazala se djelotvornom kod poboljšanja lipidnog profila, HbA1c, endotelne funkcije, smanjivanja biomarkera oksidativnog stresa i upale.

Djeluje povoljno i kod dislipidemije snižavajući krvni tlak i razinu ukupnog kolesterola uz povišenje razine HDL odnosno “dobrog” kolesterola. Može pomoći u liječenju anemije, a ispiranje usta otopinom amle štiti od pojave karijesa.

U preglednom članku iz 2011. Amla (Emblica officinalis Gaertn), a wonder berry in the treatment and prevention of cancer znanstvenog časopisa European Journal of Cancer Prevention amla je pokazala snažni potencijal u prevenciji raka kao i pomoć u njegovu liječenju. Ona djeluje citotoksično, što znači da potiče stanice na uništenje, ali trenutni dokazi ukazuju na to da ne djeluje agresivno na stanice osobe oboljele od raka, već samo na stanice raka.

Ipak, najviše su se istaknuli kemomodulatorni i radioprotektivni učinci. Amla može pružiti zaštitu od kemoterapije i radioterapije poticanjem detoksikacijskih procesa u jetri i djelujući antioksidacijski.

Amla – gdje kupiti, doziranje i cijene

Osim što se može koristiti sama, u tradicionalnoj indijskoj medicini često se koristi u kombinaciji s biljkama Terminalia chebula i Terminalia belerica. Taj se pripravak zove Triphala i sadrži jednaku količinu sve tri biljke.

Amla je na hrvatskom tržištu prisutna u trgovinama zdrave hrane i dodataka prehrani. Dodaci prehrani s amlom obuhvaćaju kapsule, ulje i amla prah.

Amla prah, ulje, kapsule – upotreba

Amla prah najčešći je oblik dodatka prehrani. Preporučuje se uzimanje 1 žličice dva puta dnevno s toplom vodom, najbolje nakon obroka. Ne preporučuje se korištenje amla praha i ostalih dodataka prehrani osobama koje su alergične na amlu, osobama koje imaju čir te u slučajevima hipoglikemije i hipotenzije, osobama koje su na antidijabetičkim lijekovima ili već koriste dodatke prehrani s vitaminom C. Predoziranje je moguće i ne preporučuje se prekoračivati navedene doze.

Amla ulje najčešće se koristi za jačanje i regeneriranje kose, a ne kao dodatak prehrani. U tom slučaju, prisutno je u kombinaciji s drugim biljnim uljima za koje se pokazalo da djeluju blagotvorno na kosu. 1-2 žličice ulja koriste se kao maska prije pranja kose. Cijena na tržištu kreće se od 50 do 100 kuna za 100-200 mL ulja.

Kapsule su prisutne u trgovinama specijaliziranim za Ayurvedu. Cijena 200 kapsula iznosi 250 kuna. Prema Ayurvedi, preporučuje se uzimanje dvije kapsule dnevno u periodu od minimalno 45 dana.

Amla ayurveda
Foto: Visual Hunt

Naposljetku, amla se pokazala vrlo moćnom biljkom u terapiji mnogih stanja. Međutim, iako ju neki nazivaju “ultimativnim lijekom za sve”, još uvijek postoji potreba za provođenjem kliničkih istraživanja s ljudima kako bi se potvrdili njezini terapeutski učinci i definirale doze.

Još uvijek ne postoje definirane doze u zapadnoj medicini te je jedino moguće osloniti se na znanja iz ayurvede. Pri tome treba imati na umu da korištenje više lijekova i biljnih pripravaka odjednom može dovesti do nepoželjnih interakcija između njihovih sastojaka. Prije uzimanja bilo kakvog pripravka, osobito kada on ima jaki farmakološki učinak, vrlo je važno posavjetovati se s liječnikom, farmaceutom ili nutricionistom.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Indian Gooseberry. (2019) WebMD.
 2. Huizen J. (2018) Does Amla Oil Really Work? MedicalNewsToday.
 3. Baliga, M. S., Dsouza, J. J. (2011) Amla (Emblica officinalis Gaertn), a wonder berry in the treatment and prevention of cancer. European Journal of Cancer Prevention 20:225–239.
 4. Khan, K. H. (2009) Roles of Emblica officinalis in Medicine – A Review. Botany Research International 2: 218-228.
 5. Yadav, S. S., Singh, M. K.,  Singh, P. K., Kumar, V. (2017) Traditional knowledge to clinical trials: A review on therapeutic actions of Emblica officinalis. Biomedicine & Pharmacotherapy 93: 1292–1302.
 6. Jeremiah, S. (2019) Amla Powder: Uses, Side Effects, Composition & DosagesDocprime.

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu