Anemija – prehrana i recepti

zena-s-anemijom

Anemija ili slabokrvnost, odnosno stanje smanjenog broja eritrocita i količine hemoglobina u krvi, jedan je od učestalijih krvnih poremećaja.

U slučaju anemije vaša krv više ne može prenositi dostatne količine kisika tjelesnim stanicama pa osjećate umor ili imate poteškoće s disanjem.

Mlade žene, trudnice, djeca i osobe s kroničnim bolestima izloženi su većem riziku od anemije. No i loša prehrana može utjecati na razvoj ove bolesti.

Liječenje različitih vrsta anemije prirodnim putem

Anemija ima više oblika, a njihovo liječenje varira ovisno o uzroku i simptomima. Vrlo je važno utvrditi uzrok anemije prije početka liječenja!

Sideropenična anemija

Manjak željeza (Fe) je glavni uzrok anemije i obično je posljedica gubitka krvi. Bez dovoljne količine željeza, vaše tijelo ne može proizvesti dovoljno hemoglobina za crvene krvne stanice.

Da bi vaše tijelo proizvodilo hemoglobin, treba mu dobar izvor željeza. Vaš liječnik ili nutricionist mogli bi vam predložiti da jedete više mesa (govedina, piletina, puretina ili riba).

Ostali prehrambeni izvori željeza uključuju sušeno voće (šljive, grožđicama i marelice). Zeleno lisnato povrće, leća, mahunarke, punozrnati kruh i žitarice također su bogati željezom.

Megaloblastična i perniciozna anemija

morski-plodovi-bogati-vitaminomb12

Ovaj oblik anemije nastaje kod nedostatka vitamina B12 i folne kiseline. Oni su, kao i željezo, neophodni za proizvodnju crvenih krvnih stanica.

U nekim slučajevima problem nije u tome što oboljeli ne unosi u organizam hranu bogatu ovim elementima, već oslabljena sposobnost tijela da ih apsorbira.

Taj se oblik anemije naziva pernicioznom anemijom. Njezin je uzrok povezan s problemima sluznice želuca. Nedostatak vitamina B12 ima više negativnih posljedica.

Anemija je samo jedan od njih. Njegov manjak može pospješiti razvoj upala i povećati rizik od demencije. Folna kiselina pomaže tijelu da proizvodi i održava nove stanice.

To je osobito važno za žene koje su trudne! Bogati izvori folne kiseline su prokulice, kelj, špinat, smeđa riža i slanutak. U manjim ga količinama sadrže i jaja, sir, mlijeko i krumpir.

Ostale vrste anemije

Aplastična anemija je naziv za bolest kod koje je koštana srž vrlo slabo razvijena, a posljedica toga je manjak svih krvnih stanica u cirkulaciji.

Hemolitična anemija koja najčešće nastaje zbog poremećaja funkcije i strukture crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina vrlo je često urođena ili autoimuna bolest.

Zbog nje se eritrociti razgrađuju brže nego što bi trebali, odnosno crvena krvna zrnca uništavaju se brže nego što tijelo može sintetizirati nova.

Kod ovih je vrsta anemije slaba vjerojatnost da je uzrok bolesti loša prehrana, ali imajte na umu da određene promjene u njoj i dalje mogu biti blagotvorne.

Jelovnik za sideropeničnu anemiju

hrana-bogata-zeljezom

Prijedlog jelovnika za obogaćivanje organizma željezom.

Doručak

  • 1 šalica obranog mlijeka
  • 30 grama cjelovitih žitarica
  • 1 šalica komadića dinje

Međuobrok

  • dvije smokve, jabuka, banana, grožđe ili naranča
  • šačica orašastih plodova

Ručak

  • 1 šalica kuhane leće
  • 1/2 šalice kuhane riže
  • 90 grama goveđeg odreska s roštilja
  • salata od špinata

Međuobrok

  • dvije smokve, jabuka, banana, grožđe ili naranča
  • 50 grama svježeg sira

Večera

  • 90 grama mljevene govedine
  • 3 čili papričice
  • 1/2 šalice kuhanoga graška
  • 1 šalica tikvica kuhanih na pari

Vitamin C olakšava i pospješuje apsorpciju željeza. Pripazite na njegov unos. Jela poslužite uz čašu svježeg soka od naranče.

Izbjegavajte piti čaj s obrocima, jer to zapravo može smanjiti količinu željeza koja se apsorbira.

Jelovnik za megaloblastičnu i pernicioznu anemiju

hrana-bogata-folnom-kiselinom

Prijedlog jelovnika za obogaćivanje organizma folnom kiselinom i vitaminom B12.

Doručak

  • 1 šalica obranog mlijeka ili običnog jogurta
  • 1 šalica zobene kaše ili dvije kriške punozrnatog kruha
  • 1 šalica komadića lubenice

Međuobrok

  • grožđe ili sušene brusnice
  • digestivni keksi

Ručak

  • 1 šalica kuhane leće
  • 1 šalica kuhane riže
  • 1 šalica graha ili salata od cikle
  • 90 grama goveđeg odreska s lukom ili lososa

Međuobrok

  • šalica sjeckane mrkve i krastavaca
  • šačica badema

Večera

  • 1 šalica kuhanih artičoki
  • 40 grama svježeg sira
  • 50 grama pilećih prsa s roštilja

Pokušajte ne prekuhati namirnice koje sadrže folnu kiselinu. Kuhajte ih na pari ili u woku kako biste spriječili gubitak folne kiseline.

S obzirom na to su mnogi životinjski proizvodi bogati folnom kiselinom i vitaminom B12, vegani bi trebali razmisliti o korištenju dodataka prehrani koji ih sadrže!

Vegetarijanski recepti za anemiju

Ovim receptima možete zamijeniti mesni ručak ili večeru koji su predloženi iznad.

Začinjena juha od mrkve i leće

zacinjena-juha-od-mrkve-i-lece

Sastojci:

  • 2 žličice sjemenki kumina
  • komadići čili papričice
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 600 grama mrkve
  • 140 grama razdvojenih crvenih leća
  • 1 litra povrtnog temeljca (može i uz pomoć kocke za juhu)
  • 125 ml mlijeka
  • običan jogurt
  • punozrnati kruh

Zagrijte veliki lonac i nasuho pržite sjemenke kumina i komadiće čili papričice oko jedne minute ili dok ne počnu “iskakati” iz lonca opuštajući pritom svoje arome.

Dio sjemenki izvadite iz lonca i stavite sa strane. Dodajte u lonac ulje, mrkvu, leću, temeljac i mlijeko. Kuhajte ih 15 minuta, dok leće ne oteknu i omekšaju.

Zatim promiješajte juhu štapnim mikserom ili u procesoru za hranu sve dok ne postignete teksturu juhe koju želite. Svemu dodajte malo jogurta.

Možete ubaciti i preostale sjemenke te začine po svom izboru. Poslužite s punozrnatim kruhom.

Gulaš s pireom od Cheddar sira i peršina

pire-s-cheddar-sirom

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 sitno nasjeckani luk
  • 1 sitno nasjeckani češanj češnjaka
  • 1 nasjeckani poriluk
  • 1 nasjeckana velika mrkva
  • 1 žlica pirea od rajčice
  • 400 grama sjeckane rajčice iz konzerve
  • 600 grama običnog graha iz konzerve
  • 850 grama krumpira izrezanog na komade
  • 200 ml jabukovače
  • 250 ml povrtnog temeljca
  • nekoliko grančica timijana
  • mlijeko
  • 25 grama maslaca
  • 75 grama zrelog ribanog Cheddar sira
  • nasjeckani peršin

Zagrijte ulje u velikoj tavi i na njemu pržite luk, češnjak, poriluk i mrkvu sve dok ne omekšaju. Dodajte pire od rajčice, komadiće konzervirane rajčice, grah, jabukovaču, temeljac i listove timijana.

Sve zajedno pirjajte oko 15 do 20 minuta, dok se gulaš ne zgusne, a povrće ne bude vrlo meko. Za pire od Cheddar sira i peršina ogulite najprije 850 grama krumpira.

Kuhajte ga u slanoj vodi 15 minuta. Zatim ga ocijedite i vratite u tavu. Dodajte mu malo mlijeko, maslac, Cheddar i puno nasjeckanog peršina. Dodatno začinite po želji.

Ako želite, stavite pire u vatrostalnu posudu, posipajte komadićima maslaca i stavite u pećnicu na nekoliko minuta. Tako će pire dobiti lijepu zlaćanu boju i hrskavu koricu.

Salata od leće sa sojom i brokulom

salata-od-lece-sa-sojom-i-brokulom

  • 200 grama leće
  • 200 grama brokule
  • 140 grama soje
  • 140 grama graška
  • 1 litra povrtnog temeljca
  • 1 čili papričica
  • 2 žlice sezamovog ulja
  • 1 iscijeđeni limun
  • 1 nasjeckani češanj češnjaka
  • 40 ml umaka od soje
  • 1 usitnjeni komad svježeg korijena đumbira
  • 1 žlica meda

Kuhajte leću u temeljcu oko 15 minuta. Zatim je procijedite i stavite u veliku zdjelu. Pripremite lonac slane vode za kuhanje i u njega na minutu ubacite brokulu, soju i grašak.

Smjesu ocijedite i ohladite, a nakon toga ubacite u zdjelu u kojoj je leća. Napravite preljev od sezamovog ulja, soka od limuna, češnjaka, umaka od soje, đumbira i meda.

Preljev prelijte preko leće i povrća, a zatim dobro pomiješajte s čili papričicom. Poslužite ovu salatu samu ili uz puretinu, govedinu ili ribu.

Salata od soje s ciklom i lješnjacima

salata-od-lece-s-ciklom-i-ljesnjacima

Ovo je još jedna jednostavna, ukusna i hranjiva varijanta salate od leće.

Sastojci:

  • 1 šalice leće
  • 2 šalice naribane cikle
  • 1/2 šalice prženih, grubo nasjeckanih lješnjaka
  • 1/2 šalice sjemenki šipka
  • 2 šalice usitnjene mente
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 1 žličica senfa
  • 1 komad nasjeckanog korijena đumbira
  • 1 žličica javorovog sirupa

Prekrijte leću vodom i kuhajte je u loncu na smanjenoj vatri oko 20 minuta. Nakon toga je prebacite u zdjelu. U nju ubacite ciklu, lješnjake, šipak i mentu. Od preostalih sastojaka složite preljev.

Dobro promiješajte sve sastojke i uživajte!

Članak objavljen:

Ocijenite članak

2 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu