Triphala – moćna kombinacija za čišćenje organizma

triphala

Triphala u prijevodu znači ”tri ploda”, a riječ je o kombinaciji tri sušene voćke za koje je poznato da pružaju određene zdravstvene prednosti. Triphala čine tri voćke, amla, bibhitaki i haritaki. 

U nastavku članka pročitajte koje zdravstvene prednosti može pružiti Triphala.

Triphala – što je?

Triphala je dodatak prehrani koji se koristi već tisućama godina u Aziji, a posebice u Indiji. Kombinacija je to tri sušene voćke:

 • amle (lat. Emblica officinalis) – to je malo bobičasto voće kiselog i trpkog okusa koje je bogato vitaminom C, mineralima i proteinima,
 • bibhitakia (lat. Terminalia bellirica) – plod velikog drveta koje raste u Indiji, a sadrži mnoge biljne aktivne komponente poput tanina, elaginske i galne kiseline te flavona,
 • haritakia (lat. Terminalia chebula) – to je mali zeleni plod većeg drveta koje raste u Indiji, a ljekovito je zbog terpena, polifenola, antocijana i flavonoida koje sadrži.

Ayurvedski stručnjaci smatraju kako konzumacija ovog preparata tijekom jedne cijele godine oslobađa od svih bolesti te produžuje životni vijek. Takvoj činjenici treba pristupiti s dozom opreza, upozoravaju stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline.

Triphala se može koristiti kao dodatak prehrani u svrhu poboljšavanja općeg zdravlja organizma, ali nikad kao lijek već nastalim bolestima.

Triphala je označena izrazom ‘rasajana‘ koji se koristi za sve lijekove koji pomlađuju tijelo. Triphala je u potpunosti sigurna te je upravo zbog toga i vrlo cijenjena. 

triphala
Foto: Photospin

Triphala – ljekovita svojstva

Triphala ima mnogo zdravstvenih prednosti, koje zahvaljuje ljekovitim svojstvima svake od triju biljaka čije ekstrakte sadrži.

Osim što pomaže u regulaciji funkcije probavnog sustava, Triphala:

 • povećava snagu i rad imunološkog sustava, 
 • može spriječiti ili umanjiti simptome infekcije mokraćnog sustava,
 • ima odlično laksativno djelovanje te može pomoći u liječenju konstipacije,
 • može pomoći kod poboljšavanja zdravlje usne šupljine i spriječiti gingivitis i nastajanje naslaga zubnog kamenca.

Indijski znanstvenici tvrde da Triphala može izazvati odumiranje kancerogenih stanica te da istovremeno ne ugrožava zdrave stanice. Istraživanje iz 2013. godine, objavljeno u časopisu PLoS One, dokazuje da ekstrakt biljke amle usporava i inhibira rast tumorskih stanica u kulturi stanica te kod laboratorijskih štakora. 

Ta su istraživanja preliminarna te ih ne treba shvaćati apsolutno. Iako zasad nije dokazan takav učinak kod ljudi, rezultati istraživanja pokazuju mogući budući potencijal Triphale u liječenju tumorskih oboljenja.

Kinezi su također koristili Triphalu u liječenju brojnih bolesti. Budući da se Triphala sastoji od tri biljke, u nastavku možete razmotriti zdravstvene dobrobiti tih biljaka.

Amla:

 •  štiti od staničnih oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima,
 • poboljšava probavu, posebno kod stanja kao što je proljev.

Bibhitaki: 

 • smanjuje koncentraciju glukoze u krvi,
 • povećava osjetljivost na inzulin,
 • smanjuje upalne procese u tijelu.

Haritaki:

 • smanjuje konstipaciju,
 • ima antiupalna i antioksidativna svojstva zbog čega štiti stanice od oštećenja.

Triphala sama po sebi može pomoći osobama u preddijabetičnom stanju jer snižava koncentraciju šećera u krvi i povećava osjetljivost na inzulin.

Koristi li se Triphala za mršavljenje? Neki korisnici ističu da im je Triphala pomogla povećati razinu energije i produktivnosti, a mnogima je pomogla i u procesu mršavljenja.

Međutim, pozitivnih iskustava kod mršavljenja ima gotovo jednako kao i onih koji kažu da je Triphala neučinkovita. Nekada se pozitivan učinak smatra i tzv. placebo efektom, koji ne dolaze od same Triphale, već od misli da činimo nešto što će nam pomoći da smršavimo.

Preliminarna istraživanja pokazuju da bi Triphala mogla biti učinkovita kod mršavljenja, ali se još uvijek za te svrhu ne može preporučiti jer nije dovoljno dobro istražena”, objašnjava doktorica medicine Michele Berman za zdravstveni portal Healthy but Smart.

Prije korištenja dodataka prehrani kao što je Triphala, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom ili nutricionistom. To se posebno odnosi na kronične bolesnike. 

haritaki
Foto: Photospin

Triphala – doziranje i kako se koristi? 

Korištenje Triphale u prahu je često najučinkovitiji izbor za maksimalno uživanje u Triphali. Ako vam se ne sviđa okus praha, možete koristiti Triphala tablete, jer svaka sadrži 1 žličicu praha.

Glavna prednost Triphala praha je niska cijena i mogućnost da od njega napravite čaj.

U potpunosti iskoristite Triphala prah miješanjem pola žličice praha s 8 decilitara vode, no ako vam je okus prejak, možete prah miješati i sa sokom.

Preporučljivo je uzeti Triphala mješavinu nekoliko sati prije spavanja, a ako vam je potrebno više, možete ju uzeti čak tri puta dnevno.

Ako mislite Triphalu koristiti dugoročno, preporučljivo je da se nakon nekog vremena smanji doza. Možete postupno smanjivati dozu Triphale, a nakon nekog vremena preskočiti dan ili dva uzimanja praha, umjesto da ju uzimate svaki dan.

Triphala – kapsule

Na tržištu se u današnje vrijeme mogu pronaći Triphala kapsule. Cijena na tržištu varira, a za primjerice 120 kapsula ćete izdvojiti oko 160 kuna. Uvijek birajte proizvode provjerenih proizvođača.

Triphala kapsule se konzumiraju u sljedećim količinama:

 • odrasli – od 2 do 4 kapsule 2 puta dnevno.
 • djeca – od 1 do 2 kapsule dnevno.

Triphala kapsule se ne preporučuje konzumirati duže od dva mjeseca u kontinuitetu. Prije kupnje i konzumacije Triphala kapsula, konzultirajte se s liječnikom ili ljekarnikom.

Kapsule se ne preporučuju trudnicama i dojiljama te osobama koje imaju srčana oboljenja i poremećaje.

Triphala – nuspojave

U nekim slučajevima, prekomjerno konzumiranje Triphale izaziva određene nuspojave kao što su proljev i dehidracija. Druge nuspojave mogu biti:

 • nesanica,
 • anksioznost,
 • promjene kolesterola u krvi. 

Triphalu se ne savjetuje koristiti:

 • u trudnoći,
 • tijekom akutnog proljeva,
 • ljudima koji piju lijekove za razrjeđivanje krvi (varfarin),
 • onima koji imaju poremećaje sa zgrušavanjem krvi. 

Triphala se može koristiti svakodnevno, no ako se koristi dugoročno potrebno je smanjivati dozu postepeno i pronaći balans kod uzimanja.

Članak objavljen:

Saznajte više o detoksikaciji organizma u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o probavi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.65 / 5   17

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: msm prah nuspojave, triphala, triphala iskustva, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu