Kako hraniti mačku?

hrana za macke

Kada je riječ o prehrani mačaka, najbolje se pokazuje njihova posebnost u odnosu na druge sisavce. Većina njih, uključujući i pse, u svojoj prehrani traži proizvode životinjskog i biljnog porijekla i smatraju se svejedima. S druge strane, prehrana mačke trebala bi se temeljiti isključivo na mesnim proizvodima, s obzirom da zdrava prehrana prilagođena njima zahtijeva neke esencijalne hranjive tvari koje su u biljnoj hrani prisutne u zanemarivim količinama.

Uravnotežena prehrana mačaka

Kao i ljudi, mačke traže uravnoteženu i zdravu prehranu koja će osigurati ravnotežu između unosa kalorija i njihove potrošnje. Količine hrane i potreba za unosom kalorija ovisit će o aktivnosti vaše mačke, općem stanju, kao i o nekim drugim čimbenicima (mačići, skotne mačke i one koje doje obično trebaju više hrane od ostalih odraslih mačaka). Ukoliko ste u nedoumici zbog količine hrane koju biste trebali dati mački, posavjetujte se s veterinarom.

Već smo spomenuli kako se zdrava prehrana mačke temelji na mesnim proizvodima i to ponajviše zbog toga što mačke moraju dobiti aminokiseline arginin i taurin, esencijalne masne kiseline i vitamin A, koji su u dovoljnim količinama zastupljeni isključivo u mesnim proizvodima.

 Prehrana mora sadržavati bjelančevine, masti, vitamine i minerale u pravim količinama i odnosima.

Mačke prirodno odabiru hranu bogatu bjelančevinama i siromašnu ugljikohidratima. Njihov metabolizam ne može se prilagoditi malom unosu bjelančevina, stoga je potrebno prehranu prilagoditi njihovim potrebama.

Gotova hrana za mačke

Gotova hrana za mačke renomiranih proizvođača jamči hranjivost, kvalitetu i sigurnost. Osnovna razlika između proizvoda dostupnih na tržištu je u udjelu vode. Dvije su osnovne grupe gotove hrane – mokra hrana koja je dostupna u konzervama, posudicama i vrećicama i dostatna je za jedan obrok te suha hrana koja ima veću koncentraciju hranjivih tvari i praktičnija je za upotrebu.

U prehrani vaše mačke možete izabrati jednu od ove dvije vrste, ili kombinirati obje – ovisno o tome što vašoj mački više odgovara.

Sirova hrana za mačke

Ukoliko ste jedan od onih koji zagovaraju prehranu mačke posebno pripremljenom sirovom hranom, kod takve prehrane preporučuje se „prey model“ kod kojeg se poseban naglasak stavlja na raznolikost u prehrani. Ovaj model nastoji u što većoj mjeri prilagoditi hranu koju mačka dobiva onoj koju bi prirodno konzumirala u prirodi.

Prehrana prema ovom modelu sastoji se od:

  • 80% mesa
  • 10% jestive kosti
  • 5-10% organa (od čega se polovica odnosi na jetru)

Srce ne spada u organe nego u mesni postotak, a od iznimne je važnosti zbog velike količine taurina koji sadrži.

Navedeni udjeli trebaju poslužiti kao osnovne smjernice za prehranu, što ne znači da se moraju striktno poštivati kod svakog obroka, već bi ukupna prehrana tijekom određenog vremena trebala biti prilagođena njima. Kada je riječ o izboru mesa, preporučuje se raznolikost – ovisno o tome što vaša mačka voli.

Posebnosti u prehrani

Mačke su poznate kao jako izbirljive životinje, s izraženim ukusom. Hranu koju ne vole, mačke će odbijati čak i ako gladuju. Također, mačke pridaju veliku pažnju čistoći stoga biste hranu i vodu trebali posluživati isključivo u čistim posudicama i uvijek svježu. Ukoliko gotovu hranu držite u hladnjaku, prethodno biste ju trebali zagrijati do sobne temperature.

Ako mačka i u tom slučaju odbija hranu, zagrijte ju do prirodne temperature plijena (oko 35 stupnjeva). Kada prema preporuci veterinara mački morate dati hranu koju ne voli, učinite to postupno tako što ćete takvu hranu dodavati onoj uobičajenoj, povećavajući količinu s vremenom.

Uravnotežena i zdrava prehrana, prilagođena potrebama mačke, jamči joj zdrav i dug život. Stoga, bez obzira za koju se vrstu prehrane odlučili, trebali biste se upoznati s nutritivnim potrebama vašeg kućnog ljubimca i tome prilagoditi njegovu prehranu.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.33 / 5   12

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: prehrana mačaka, kako hraniti mačku, Hrana za mačke, prehrana macke, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu