Ugriz mačke – simptomi infekcije, terapija, razlozi ugriza i prevencija

ugriz mačke

Za mačkoljupce je vjerojatno teško prihvatiti da ove umiljate životinjice mogu biti i opasne kada pokažu očnjake. Iako se ugriz mačke smatra manjom ozljedom, može dovesti i do infekcije, jer mačke u ustima imaju brojne bakterije opasne za ljude.

Iako se ugriz domaće mačke može činiti bezopasnim jer se ne radi o uličnoj mački, i on može uzrokovati zdravstvene tegobe. Iako su puno rjeđi od psećih, mačji ugrizi lakše se inficiraju od psećih jer mačke imaju tanje i oštrije zube koji gurnu bakterije dublje u kožu (mogu doprijeti i do zglobova).

U nastavku pročitajte o mogućim uzrocima ugriza mačke, koje vam signale mačka odašilje prije ugriza, koji su simptomi infekcije te kako izliječiti i prevenirati mačji ugriz.

Zašto mačke grizu?

Ako imate ili ste imali mačku, znate da one rijetko napadaju bez razloga. Ugriz ne označava averziju prema osobi, već predstavlja čin samoodržanja kada se osjete ugroženo. Mačke mogu osjetiti energiju ili namjeru osobe i napasti, stoga je važno da im prilazite smireno i samouvjereno. Neprestano podizanje mačke ili činjenje bilo čega što joj ne odgovara (kao što je povlačenje za rep) može rezultirati ugrizom.

Mačke koje imaju mačiće također mogu ugristi kako bi zaštitile svoje mlade. Ugriz može biti i posljedica razdraženosti i osjetljivosti zbog boli od bolesti ili operacije kao što je sterilizacija.

Ponekad mačke ugrizu tijekom igre zbog uzbuđenosti, ali rijetko kada se radi o dubokom ugrizu koji je razlog za brigu. Lagani ugriz kućne mačke mogu biti i način komunikacije kada se mačka osjeća povezano s osobom koja ju mazi.

Jedan od rjeđih razloga ugriza mačke također može biti bjesnoća, koja ima popratne simptome kao što su hidrofobija, napadaji, paraliza tijela, pretjerano lučenje sline, neobična sramežljivost ili agresivnost, itd.

ugriz mačke razlog

Signali da će vas mačka ugristi

Prije nego ugrizu ili napadnu, mačke najčešće pokazuju ponašanjem da se pripremaju na napad. Najočitiji signal nezadovoljstva i mogućnosti napada mačke su siktanje i mijaukanje. Još neki signali straha, ljutnje ili obrambenog ponašanja uključuju:

 • naćuljene uši i brkovi priljubljeni uz obraze,
 • spušteni rep ili mahanje repom,
 • proširene zjenice,
 • nakostriješenost krzna.

ugriz mačke signali

Mačji ugriz – bolest

Najčešća infekcija koju ljudi dobiju uslijed ugriza naziva se bolest mačjeg ogreba, a može se manifestirati 3-14 dana nakon ugriza ili ogrebotine mačke. Simptomi se najčešće jave tjedan dana nakon ugriza ili ogrebotine, a najčešće uključuju otok regionalnih limfnih čvorova i bol. Oko 40% mačaka u nekom trenutku života nosi bakteriju koja izaziva ovu bolest. Više o bolesti mačjeg ogreba saznajte ovdje.

Iako rijeđe, mačji ugriz čovjeka može zaraziti i rudarskom glistom, pasterelozom i bjesnoćom.

Ugriz mačke – simptomi infekcije

Što je dublji ugriz mačke, to je veća vjerojatnost infekcije. Simptomi infekcije najčešće se razviju 24 do 48 sati nakon ugriza. Neki od simptoma infekcije uslijed mačjeg ugriza su:

 • crvenilo oko područja ugriza,
 • otok,
 • povećana temperatura na dijelu ugriza,
 • mjehurići,
 • neobičan miris.

Ugriz mačke za prst može također rezultirati gubitkom mobilnosti prsta ili ruke, gubitkom osjeta u jagodicama i osjećajem boli ispod lakta ili pazuha. Potražite liječničku pomoć u slučaju ovih simptoma.

Posljednji stadiji infekcije mogu rezultirati vrućicom, malaksalošću i glavoboljom. Mačji ugriz rijetko dovodi do komplikacija, a još rjeđe do smrti.

Ugriz mačke – oteklina

Kada bakterija uđe u čovjeka, imunološki odgovor tijela izaziva poznate simptome infekcije. Najčešći simptomi infekcje upravo je otok područja koje je ugriženo, kao i upala i bol. 

Ugriz mačke – terapija

Infekcija uslijed ugriza mačke najčešće se liječi samo ako se radi o teškom slučaju, i to antibioticima ili injekcijama protiv tetanusa. Oko 20% slučajeva ugriza mačke završi potrebnom medicinskom intervencijom.

Neki od lijekova koji se koriste u slučaju bolesti mačjeg ogreba su rifampicin, sulfametoksazol i trimetoprim, ciprofloksacin, gentamicin, itd.

Kako biste umanjili mogućnost infekcije, odmah nakon ugriza mačke možete slijediti savjete u nastavku. Ako rana krvari, pritisnite je čistom tkaninom dok ne prestane krvariti. Ako ne krvari, nježno je perite nekoliko minuta s antibakterijskim sapunom i vodom. Važno je dezinficirati ranu i staviti sterilan zavoj na nju. Pratite moguće promjene i simptome infekcije na području ugriza sljedećih nekoliko dana.

Odmah potražite liječničku pomoć u slučaju da:

 • krvarenje ne prestaje nakon 15 minuta pritiskanja čistom tkaninom,
 • imate dijabetes ili drugo stanje koje oslabljuje imunološki sustav (AIDS, karcinom, itd.),
 • vidite simptome infekcije,
 • vas je jako ugrizla ulična mačka.

ugriz mačke liječenje

Ugriz mačke – tetanus

Nakon pregleda rane liječnik može odrediti cijepljenje protiv tetanusa (uz uzimanje antibiotika) u cilju zaštite od sekundarne infekcije rane. 

Ugriz mačke – prevencija

Ako želite umanjiti mogućnosti da vas (ili nekog drugog) mačka ugrize, evo nekoliko naputaka:

 • Djeca – nemojte dozvoliti djeci da zadirkuju i navlače mačku (niti druge ljubimce), jer može postati razdražljiva, nervozna i agresivna. Ovdje se ne radi samo o mački, nego i o djeci koja mogu biti žrtve mačjeg ugriza.
 • Nepoznate mačke – mačke koje ne poznajete ili koje „sretnete“ na ulici nemojte tretirati kao svoju kućnu mačku. Priđite joj oprezno jer ne znate kako će se ponašati.
 • Pristup mačkama – važno je i prema vlastitoj mački primijeniti smireni pristup i nikako je ne izazivati i maltretirati.
 • Igra s mačkama – izbjegavajte grube igre s mačkama i mačićima jer mogu biti percipirane kao napad koji može završiti obrambenim mehanizmom mačke tj. ugrizom.

Ako je mačka vaša, možete ju preventivno cijepiti protiv bjesnoće. Razmislite i o kastraciji jer mačci znaju biti agresivniji, a kastracijom se najčešće smire.

Ako je ugriz način dobivanja pažnje, sistem kažnjavanja nepoželjnog i nagrađivanja poželjnog ponašanja može biti efektivan. Nagrada ili kazna (kao što je vikanje) moraju uslijediti odmah nakon neke akcije (kao što je ugriz).

Važno je i otkriti uzrok mačjeg ugriza – može se raditi o promjenama kod kuće (selidba, preuređenje zbog kojeg mačka gubi svoj mirni kutak, dolazak bebe), zanemarivanje osnovnih potreba (hrana, voda), provokacija ili strah od provokacije, vlasnikovo ponašanje, itd.

Kada otkrijete uzrok, razmislite što biste još dodatno mogli napraviti kako biste prevenirali takvo ponašanje. Možda je mački potrebno više vaše pažnje ili novi dlakavi prijatelj.

Ako se mačka nastavi ponašati agresivno ili vas učestalo grize unatoč promjenama koje ste napravili, odvedite je veterinaru kako bi se otkrilo radi li se o nekakvom medicinskom problemu.

Cijepljenje mačke

Postoje 3 vrste cjepiva protiv zaraznih bolesti za mačke. 

Najznačajnije cjepivo je ono protiv bjesnoće. Dok je cijepljenje pasa protiv bjesnoće zakonski propisano i mora se porovoditi jednom godišnje, cijepljenje mačke protiv bjesnoće nije obavezno. Cijepljenje mačke protiv bjesnoće se preporučuje u slučaju da mačka izlazi izvan kuće ili je u kontaktu s drugim ljubimcima koji izlaze (kao što je pas). Cijepiti se mogu mačke starije od 4 mjeseca, a cijena je oko 100 kn.

Sljedeće bitno cjepivo je trovalentno cjepivo protiv panleukopenije mačaka, zaraznog rinotraheitisa i kalicivirusne infekcije mačaka. Ovo cjepivo mačke mogu dobiti i s 9 tjedana starosti. Mačku je moguće cijepiti i protiv mačje leukemije, ali prije cijepljenja treba testirati je li mačka došla u kontakt s virusom. Sam test košta oko 300 kn. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.13 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ugriz macke, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu