Alergija na mačke – kako ju prepoznati i liječiti?

cat-allergy

Život s alergijom na mačke, bez obzira na to jesu li one član vaše obitelji ili ne, može izazvati mnoge nedoumice. Može li alergija na mačke objasniti neprestane simptome prehlade kod vašeg djeteta? Trebate li popustiti njegovim zahtjevima za mačićem, unatoč alergiji? Hoće li vam takozvane hipoalergene mačke omogućiti da imate ljubimca kojeg ste oduvijek željeli bez kihanja? Donosimo vam odgovore na ova pitanja i sve što trebate znati o alergiji na mačke.

Što uzrokuje alergiju na mačke?

Oko 10% populacije ima alergiju na neke od ljubimaca, a mačke su među najčešćim uzročnicima. Alergija na mačke je gotovo dva puta češća od alergije na pse. No, suprotno onome što možda mislite, krzno ili dlaka nisu uzročnici problema. Osobe s alergijom na mačke su zapravo alergične na proteine u njihovoj slini, urinu i peruti (sitne ljuskice kože).

Pitate se kako to da ti mali proteini uzrokuju tako veliku alergijsku reakciju na tijelu? Stvar je u tome da osobe s alergijama imaju preosjetljiv imunološki sustav. Njihovo tijelo zamjenjuju bezopasne tvari, kao što je perut mačke, za opasne napadače te ih napada kao da su u pitanju bakterije ili virusi.

Simptomi alergije su nuspojave takvog imunološkog odgovora na alergen. Imajte na umu da, čak i ako nemate alergiju na mačke, vaša mačka još uvijek može neizravno uzrokovati pojavu alergije. Naime, mačke mogu izvana donijeti pelud, plijesan i ostale alergene na svom krznu.

Što su takozvane hipoalergene mačke?

Iako se za neke vrste, poput sfinge, tvrdi da postoji mala vjerojatnost da će izazvati simptome alergije, svaka mačka potencijalno može izazvati alergiju, bez obzira na vrstu, dužinu dlake ili njezino opadanje.

Dakle, ako vi ili član vaše obitelji imate alergiju na mačke, možda nije najbolja ideja da ju imate u svome domu, bez obzira na njezinu vrstu.

Koji su simptomi alergije na mačke?

Simptomi alergije na mačke mogu uključivati:

Simptomi alergije na mačke mogu se razviti u samo nekoliko minuta ili tijekom nekoliko sati. Otprilike 20 do 30 posto ljudi s alergijskom astmom ima ozbiljne simptome nakon dolaska u dodir s mačkom.

Kako prepoznati alergiju na mačke?

Iako se simptomi alergije na mačke mogu činiti očitima, ipak ih ne moraju uvijek uzrokovati mačke. S obzirom na to, bilo bi dobro da potražite potvrdu vašeg liječnika, koji može napraviti testove kako bi utvrdio jeste li alergični.

Međutim, testovi na alergije nisu uvijek točni. Liječnik vam može predložiti da pokušate neko vrijeme živjeti bez mačke, kako biste utvrdili kako to utječe na vaše simptome alergije.

Liječenje alergije na mačke

Alergija na mačke obično se može kontrolirati standardnim lijekovima protiv alergija.

Liječnik vam može preporučiti:

 • Antihistaminike – koji su dostupni bez recepta (Claritin, Allegra, Benadryl ili Zyrtec). Neki antihistaminici dolaze kao nazalni sprejevi, primjerice Astelin.
 • Dekongestive – primjerice, Sufafed ili Allegra-D.
 • Ostale lijekove – koji utječu na alergiju ili simptome astme na razne načine. Steroidi na recept, poput Flonase ili Nasonex sprejeva, su uobičajeni tretman za alergije.

Injekcije protiv alergija su druga opcija. One nisu uvijek potpuno učinkovite, a liječenje ponekad može potrajati godinama. Osim toga, injekcije protiv alergija nisu sigurne za djecu mlađu od pet godina.

Ipak, one mogu biti od velike pomoći kod nekih osoba. Konzultirajte se s vašim liječnikom o ovoj opciji. Na žalost, ne postoji način da se spriječi alergija.

Neke studije pokazuju da izloženost kućnim ljubimcima tijekom djetinjstva smanjuje rizik od razvoja alergije u odrasloj dobi. S druge strane, kod djeteta koje već ima alergijske sklonosti, one se mogu pogoršati s izloženosti kućnim ljubimcima.

Mačke

Smanjite izlaganje mačkama

Iako liječenje može pomoći kod kontrole alergije na mačke, najbolji pristup je jednostavan: izbjegavati mačke i njihovu perut. Evo nekoliko savjeta:

 • Pripazite prilikom posjete prijatelja koji imaju mačke – čak i ako vaši prijatelji ne vode svoje mačke sa sobom, oni mogu donijeti njihovu perut, a neizravna izloženost može izazvati ozbiljne simptome kod nekih osoba.
 • Ako morate boraviti u prostoru s mačkama, zamolite da mačka nekoliko tjedana prije vašeg dolaska boravi izvan prostorije u kojoj ćete spavati. Također, počnite uzimati lijekove protiv alergije nekoliko tjedana unaprijed. Nakon pojave alergijske reakcije, možda će ju biti teško kontrolirati, dok uzimanje lijekova može spriječiti reakciju.

No, što ako već imate mačku?

Ako već imate mačku, nemojte ju odvesti nekamo i odbaciti. Mačka je isto tako živo biće koje je naviknuto na ljudsku brigu i nježnost. Ako je situacija doista ozbiljna, razmislite o tome da ju poklonite nekome od prijatelja za koje ste sigurni da će se dobro brinuti o mački. 

 • Držite udaljenost – ograničite svoju izloženost mački. Dakako, drugi član obitelji morat će preuzeti odgovornost za nju.
 • Ograničite boravak mačke na određene dijelove kuće – nikako nemojte dopustiti da mačka boravi u svim prostorijama, a osobito ne u prostoriji u kojoj spavate.
 • Držite mačku vani koliko god je to moguće.
 • Prostor u kojem boravi mačka čistite često i temeljito.
 • Koristite filtere za zrak kako mačja perut ne bi cirkulirala kroz kuću
 • Razmislite o čestom kupanju mačke – stručnjaci nisu sigurni pomaže li često kupanje kod smanjenja količine alergena, no ako to ne traumatizira vašu mačku, možete pokušati s ovom metodom i vidjeti kako ona djeluje na vaše simptome.

Premda ove metode mogu biti od pomoći, one možda neće biti dovoljne. Koliko god je to možda teško, možda bi bilo najbolje da u potpunosti izbjegavate mačke ako time stavljate svoje zdravlje, ili zdravlje člana vaše obitelji, u opasnost.

U svakom slučaju, nemojte pretpostavljati da će se alergijska reakcija na mačke smanjiti – ona može biti gora s vremenom i tako povećati rizik od astme, koja je poprilično ozbiljna bolest.

Dakle, nikako nemojte zanemariti znakove alergije na mačke. Umjesto toga, posavjetujte se s vašim liječnikom kako biste pronašli najbolje rješenje.

Članak objavljen:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.81 / 5   16

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: alergija na mačke, alergija na mačke simptomi, alergija na macku, alergija na macju dlaku, osip na grudima, simptomi alergije na mačke, osip od macke, alergija na mačke osip, alergije na mačke, alergija na mačku simptomi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu