Psi koji se ne linjaju i ne smrde: 8 pasmina za alergičare

Psi koji se ne linjaju i ne smrde

Psi koji se ne linjaju i ne smrde nisu baš brojni, ali postoje određene pasmine koje se manje linjaju i manje smrde od ostalih pasa. Ovakve pasmine su pogodnije za osjetljive osobe sklone alergijama.

Kako biste smanjili količinu alergena na psu i neugodan miris, redovito ga perite i četkajte. Pse je najbolje četkati na otvorenom, kako se alergeni ne bi raspršili po prostoru u kojem boravite.

Na miris psa, a pogotovo na zadah iz usta najviše utječe prehrana. Ako psa hranite pravilno, redovito koristite štapiće za čišćenje zuba i ponekad mu operete zube, zadah bi trebao biti minimalan.

U nastavku se nalazi popis pasmina koje se manje linjaju i manje smrde.

Mali psi koji se ne linjaju i ne smrde

Mali psi koji se manje linjaju idealni su za boravak u stanu. Manje su zahtjevni, olakšavaju čišćenje i održavanje životnog prostora. Psi s kraćom dlakom također umanjuju mogućnost unošenja alergena iz okoline.

Bichon Frise

Ovi maleni bijeli psići se malo linjaju i ne smrde pa se smatraju savršenom hipoalergenskom vrstom. Vrlo su maleni, najčešće teže 5 – 10 kg, a visoki su 25 – 30 cm. Potrebno ih je redovito četkati i uređivati.

Dobro se slažu s drugim psima i djecom, a često se opisuju kao razigrani i znatiželjni. Lako se dresiraju i vole izvoditi trikove, ali im je potrebna nježnost tijekom učenja.

Bostonski terijer
FOTO: Shutterstock

Bostonski terijer

Bostonski terijeri imaju blagi ili nikakav miris. Ne linjaju se puno i ne zahtijevaju pretjerano uređivanje. Narastu 38 – 43 cm u visinu. Najčešće su crno-bijele boje, iako mogu biti smeđe ili crne boje.

Idealni su za život u gradu, ali ne mogu podnijeti ekstremne hladnoće zbog kratke dlake. Ovi psi uživaju u pažnji i vole provoditi vrijeme s ljudima. Brzo uče i mogu se lako dresirati.

Basenji pas

Za ovog psa često se kaže da je sličan mačkama jer se sam čisti. Malo se linja i ne zahtijeva pretjeranu brigu što se tiče krzna. Ovi psi ne smrde, ali ni ne laju! Najčešće narastu do 43 cm u visinu.

Potrebno ih je redovito izvoditi van jer su energični i moraju se kretati. Idealni su za osobe koje traže mirnog psa s kratkim krznom. Privrženi su obitelji i ne vole baš strance.

Pročitajte članak portala Zadovoljna.hrGlasa se – jodlanjem: Znate li koja je jedina pasmina pasa koja ne laje?“.

Maltezer
FOTO: Shutterstock

Maltezer

Maltezer je jedna od najmanjih pasmina. Ovaj mali pas ne smrdi i malo se linja, ali zahtjeva dnevno četkanje (osim ako mu se dlaka ne odreže na kratko).

Maltezeri su privrženi psi koji prihvaćaju druge životinje, uključujući mačke, ali imaju tendenciju “lajavosti” i najčešće nisu najbolji s djecom.

Mali engleski hrt (Whippet)

Ovi srednje veliki psi (47 – 57 cm u visinu) nemaju miris i jako se rijetko linjaju. Izgledom su slični hrtovima i mogu trčati vrlo brzo. Imaju kratko krzno koje može biti različitih boja.

Mirne su naravi i ne laju puno, ali im je potrebno redovito vježbanje. Iznimno su inteligentni i mogu se lako dresirati.

Pročitajte članak “Koje pasmine pasa su najpametnije? Ovih 10 pasa brzo i lako uče, a znamo i kako ih mentalno stimulirati“.

Irski mekodlaki pšenični terijer

Ime je dobio po karakterističnoj mekanoj i valovitoj dlaci pšenične boje, a radi se također o srednje velikom psu (40 – 48 cm visok) koji se ne linja i ne smrdi.

Međutim, njegovo lijepo krzno treba svakako redovito održavati češljanjem i šišanjem, kako bi bilo svilenkasto i bez čvorića.

Živahan je i dobroćudan pas privržen vlasnicima te nešto mirniji od drugih vrsta terijera. Blaga, ali čvrsta ruka u dresuri je poželjna jer je riječ o ljubimcu izrazito odanom svojim ljudima.

Pudl
FOTO: Shutterstock

Veliki psi koji se ne linjaju i ne smrde

Veliki psi ostavljaju više dlake po kući/stanu od malih pasa, ali količina linjanja se može smanjiti redovitim četkanjem psa.

Pudl

Pudlice nemaju gotovo nikakav miris, a linjaju se minimalno. Unatoč tome, potrebno ih je redovito uređivati. Jeste li znali da postoje i male vrste pudla, ako želite manju verziju ovog psa? Mogu biti gotovo svih boja – crne, bijele, smeđe, sive itd.

Pudlice su jako inteligentni psi i jednostavno se dresiraju. Razigrani su i odani, a često se zaštitnički odnose prema svojoj obitelji.

Saluki

Riječ je o čistim psima koji ne smrde i ne linjaju se puno. Saluki je jedna od najstarijih poznatih pasmina pasa, a narastu do 70 cm u visinu.

Karakterno su vrlo tihi i nježni, ali nije ih lako trenirati unatoč njihovoj inteligenciji. Ovim psima potreban je teren na kojem mogu trčati, stoga su pogodniji za kuće. Dobro se slažu s drugim pasminama koje nisu dominantne.

Border collie
FOTO: Shutterstock

Neke velike pasmine koje ne smrde, ali se poprilično linjaju su sljedeće:

  • sibirski haski
  • aljaški malamut
  • mađarski kuvas
  • border collie
  • itd.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.16 / 5   25

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu