Psi koji se ne linjaju i ne smrde

Psi linjanje

Psi koji se ne linjaju i ne smrde nisu baš brojni, ali postoje određene pasmine koje se manje linjaju i manje smrde od ostalih pasa. Ovakve pasmine su pogodnije za osjetljive osobe sklone alergijama.

Kako biste smanjili količinu alergena na psu i njegov smrad, redovito ga perite i četkajte. Pse je najbolje četkati na otvorenom kako se alergeni ne bi raspršili po prostoru u kojem boravite.

Na miris psa, a pogotovo na zadah iz usta najviše utječe prehrana. Ako psa hranite pravilno, redovito koristite štapiće za čišćenje zuba i ponekad mu operite zube, zadah bi trebao biti minimalan.

U nastavku se nalazi popis pasmina koje se manje linjaju i manje smrde.

Mali psi koji se ne linjaju i ne smrde

Manji psi koji se manje linjaju idealni su za boravak u stanu. Manje su zahtjevni te olakšavaju čišćenje i održavanje životnog prostora. Psi s kraćom dlakom također umanjuju mogućnost unošenja alergena iz okoline.

Bichon Frise

Ovi maleni bijeli psići se malo linjaju i ne smrde pa se smatraju savršenim hipoalergenskim psom. Vrlo su maleni i najčešće teški 5 – 10 kg i visoki 25 – 30 cm. Potrebno ih je redovito četkati i uređivati.

Dobro se slažu s drugim psima i djecom, a često se opisuju kao razigrani i znatiželjni. Lako se dresiraju i vole izvoditi trikove, ali im je potrebna nježnost tijekom učenja.

bichon frise
Photo: Visual Hunt

Bostonski terijer

Bostonski terijeri imaju blagi ili nikakav miris. Ne linjaju se puno i ne zahtijevaju pretjerano uređivanje. Narastu 38 – 43 cm u visinu.

Najčešće su crno-bijele boje, iako mogu biti smeđe ili crne boje.

Idealni su za život u gradu, ali ne mogu podnijeti ekstremne hladnoće zbog kratke dlake.

Ovi psi uživaju u pažnji i vole provoditi vrijeme s ljudima. Brzo uče i mogu lako dresirati.

bostonski terijer
Photo: Visual Hunt

Basenji pas

Za ovog psa često se kaže da je sličan mačkama jer se sam čisti. Malo se linja i ne zahtijeva pretjeranu brigu što se tiče krzna. Ovi psi ne smrde, ali ni ne laju! Najčešće narastu do 43 cm u visinu.

Potrebno ih je redovito izvoditi van jer su energični i moraju se kretati. Idealni su za osobe koje traže mirnog psa s kratkim krznom. Privrženi su obiteljii i ne vole baš strance.

basenji
Photo: Photospin

Maltezer

Maltezer je jedna od najmanjih pasmina. Ovaj mali pas ne smrdi i malo se linja, ali zahtjeva dnevno četkanje (osim ako mu se dlaka ne odreže na kratko).

Maltezeri su privrženi psi koji prihvaćaju druge životinje, uključujući mačke, ali imaju tendenciju „lajavosti“ i najčešće nisu najbolji s djecom.

maltezer
Photo: Visual Hunt

Mali engleski hrt (Whippet)

Ovi srednje veliki psi (47 – 57 cm u visinu) nemaju miris i jako se rijetko linjaju. Izgledom su slični hrtovima i mogu trčati vrlo brzo. Imaju kratko krzno koje može biti različitih boja.

Mirne su naravi i ne laju puno, ali im je potrebno redovito vježbanje. Iznimno su inteligentni i mogu se lako dresirati.

whippet
Photo: Photospin

 Irski mekodlaki pšenični terijer

Ime je dobio po karakterističnoj mekanoj i valovitoj dlaci pšenične boje, a radi se također o srednje velikom psu (40 – 48 cm visok) koji se ne linja i ne smrdi. Međutim, njegovo lijepo krzno treba svakako redovito održavati češljanjem i šišanjem kako bi bilo svilenkasto i bez čvorića.

Živahan je i dobroćudan pas privržen vlasnicima te nešto mirniji od drugih vrsta terijera. Blaga, ali čvrsta ruka u dresuri je poželjna jer je riječ o ljubimcu izrazito odanom svojim ljudima.

Irski mekodlaki pšenični terijer
Foto: Pixabay

Veliki psi koji se ne linjaju i ne smrde

Veliki psi ostavljaju više dlake po kući/stanu od malih pasa, ali količina linjanja se može smanjiti redovitim četkanjem psa.

Pudl

Pudlice nemaju gotovo nikakav miris, a linjaju se minimalno. Unatoč tome, potrebno ih je redovito uređivati.

Jeste li znali da postoje i male vrste pudla ako želite manju verziju ovog psa?

Mogu biti gotovo svih boja – crne, bijele, smeđe, sive, itd.

Pudlice su jako inteligentni psi i jednostavno se dresiraju. Razigrani su i odani, a često se zaštitnički odnose prema svojoj obitelji.

pudl
Photo: Visual Hunt

Saluki

Riječ je o čistim psima koji ne smrde i ne linjaju se puno. Saluki je jedna od najstarijih poznatih pasmina pasa, a narastu do 70 cm u visinu.

Karakterno su vrlo tihi i nježni, ali nije ih lako trenirati unatoč njihovoj inteligenciji. Ovim psima potreban je teren na kojem mogu trčati, stoga su pogodniji za kuće. Dobro se slažu s drugim pasminama koje nisu dominantne.

saluki
Photo: Photospin

Neke velike pasmine koje ne smrde, ali se poprilično linjaju su:

 • sibirski haski,
 • aljaški malamut,
 • mađarski kuvas,
 • border collie, itd.

Članak uređen:

Izvori:

 1. Dyck, A. (2013). 23 Hypoallergenic Dog Breeds. Homesalive
 2. Maggitt, J. (2011). The Best Dog Breed for Low Shedding & Smell. Cuteness

Ocijenite članak

3.50 / 5   16

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: psi koji ne smrde, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Psi koji se ne linjaju i ne smrde

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Poštovani..Uz sve navedene prekrasne pasmine zaboravili ste navesti Irske mekodlake pšenične terijere.
  Predivna pasmina srednje veličine, također bez mirisa i linjanja dlake.Jako privržena svim članovima obitelji i općenito ljudima

  • Poštovani Igore, žao nam je zbog propusta i hvala Vam što ste nam ukazali na njega. Dodali smo i tekst o dobroćudnom irskom pšeničnom mekodlakom terijeru 🙂