Mali psi za stan: Savršeni su zbog svoje veličine i prilagodljivosti! Imamo popis pasmina koje se malo linjaju i odlične su za djecu

Mali psi za stan

Život u stanu ne znači da ne možete uživati u društvu krznenog prijatelja. Mali psi savršeni su za život u stanu zbog svoje veličine i prilagodljivosti. Ako ste zabrinuti zbog linjanja, neugodnog mirisa i hoće li se pas dobro slagati s vašom djecom, saznajte koji su najbolji mali psi za stan u tom slučaju.

male pasmine pasa
FOTO: Shutterstock

Mali psi za stan

Kada je u pitanju život u stanu, male pasmine pasa svakako su bolja opcija od velikih. Njihova kompaktna veličina čini ih udobnima u ograničenim prostorima i omogućuje im da se dobro prilagode životu u zatvorenom prostoru. Evo nekoliko malih pasmina pasa koje su prikladne za život u stanu:

 • francuski buldog – ovi šarmantni psi poznati su po svojoj nježnoj prirodi i minimalnom linjanju; njihova kratka dlaka također pridonosi manjem nakupljanju mirisa
 • Cavalier King Charles španijel – zbog svoje nježne naravi, ovi su psi izvrsni za obitelji s djecom; imaju svilenkastu dlaku koja je laka za njegovanje i ne linjaju se pretjerano
 • mops – poznati su po svojoj razigranoj osobnosti i prilagodljivosti različitim životnim okruženjima; njihova kratka dlaka zahtijeva minimalnu njegu, a linjanje je relativno slabo
 • bostonski terijer – ovi ljubazni psi idealni su za stanove, a njihovu kratku dlaku lako je održavati; također su dobri s djecom i mogu biti odlični obiteljski ljubimci
 • chihuahua – prikladni su za život u stanu zbog svoje veličine; imaju kratku dlaku koja se lako održava i minimalno se linja.
Mali psi za stan koji se ne linjaju i ne smrde
FOTO: Shutterstock

Mali psi za stan koji se ne linjaju i ne smrde

Ako ste zabrinuti zbog linjanja i neugodnog mirisa, neke su male pasmine poznate po tome što se malo linjaju i imaju minimalan neugodan miris. Evo nekoliko opcija:

 • kovrčavi bišon – ovi psi imaju kovrčavu dlaku koja se ne linja mnogo, a njihovo redovito njegovanje pomaže u održavanju neugodnog mirisa pod kontrolom
 • maltezer – sa svojom dugom, svilenkastom dlakom maltezeri se vrlo malo linjaju i imaju minimalan miris; redovitim kupanjem i dotjerivanjem možete zadržati svježi miris
 • shih tzu – imaju luksuznu dugu dlaku koja se minimalno linja; pravilno njegovanje sprječava petljanje i pomaže u održavanju čiste dlake bez neugodnih mirisa.

Pročitajte članak “Psi koji se ne linjaju i ne smrde: Ovih 8 pasmina odgovarat će osobama sklonim alergijama“.

Mali psi za stan i djecu
FOTO: Shutterstock

Mali psi za stan i djecu

Ako u stanu imate djecu, važno je odabrati malog psa koji im odgovara po zaigranosti te koji nema agresivnu narav. Evo nekih pasmina koje su općenito dobre s djecom:

 • bigl – prijateljski su raspoloženi, znatiželjni i sjajni s djecom
 • pudlica – inteligentni su i nježni psi koji se često dobro slažu s djecom
 • koker španijel – ovi su psi poznati po svojoj nježnoj prirodi i zaigranosti.
Idealan mali pas za stan
FOTO: Shutterstock

Idealan mali pas za stan

Idealan mali pas za stan kombinirao bi ove željene osobine:

 • mala veličina
 • prilagodljivost na zatvoren prostor
 • optimalno zdravlje
 • minimalno linjanje
 • slab miris
 • kompatibilnost s djecom
 • poslušnost i lako treniranje.

Dok se osobnost svakog psa razlikuje, pasmine kao što su Cavalier King Charles španijel, kovrčavi bišon i pudl često se smatraju dobro zaokruženim izborima koji odgovaraju ovim kriterijima.

Mali psi za stan - udomljavanje
FOTO: Shutterstock

Mali psi za stan – udomljavanje

Uz odgovarajuću pasminu i odgovarajuću njegu možete uživati u društvu malog psa koji dodaje radost i toplinu životu u vašem stanu. Imajte na umu da je svaki pas individua, stoga posvetite vrijeme upoznavanju osobnosti i potreba psa prije donošenja konačne odluke.

No, prije nego se odlučite za vašeg novog kućnog ljubimca, uvijek je poželjno da prednost date udomljavanju. Postoji velik broj pasa diljem svijeta i Hrvatske koji traže novi, topli dom s puno ljubavi.

Usto, udomljavanje pomaže prekinuti krug tvornica štenaca i neetičkih uzgojnih praksi koje daju prednost profitu nad dobrobiti životinja.

U konačnici, čin udomljavanja psa usklađen je s vrijednostima empatije, ljubaznosti i stvaranja pozitivne promjene u životima životinja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Jessen, M. (2023). 44 Best Apartment Dogs: Breeds, Sizes and Maintenance. Man of Many.
 2. 21 Great Dog Breeds For Apartments. (2023). Highland Canine Training.
 3. Picard, C. (2018). 15 Best Apartment Dogs for People With Small Spaces and Big Hearts. Good Housekeeping.

Ocijenite članak

2.17 / 5   6

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: pas za stan, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu