Mikropovrće: Raste mu popularnost, a odlično je za probavu! Evo kako ga uzgojiti kod kuće i kako ga jesti

Mikropovrće

Jeste li se pitali što je mikropovrće i koje je zapravo veličine? Ideja o mikropovrću potječe iz 80-ih godina prošlog stoljeća u San Franciscu. U početku se uzgajao mali broj vrsta takvog povrća, dok se danas proširio na različite vrste. 

Možda ste prvo pomislili na klice, ali mikropovrće je nešto drugo. Zapravo, mikropovrće je nešto između klica i presadnica – mikropovrće je veće od klica, a manje od presadnica.

Prepoznat ćete ga po malim listićima. 

Uzgoj mikropovrća je idealan za one koji nemaju vlastiti vrt ili veliko dvorište za uzgoj hrane. Mikropovrće lako se uzgaja na balkonu u teglicama. Prednost je ako teglice s mikropovrćem možete smjestiti na južnu stranu prozora. 

Uzgoj mikropovrća
FOTO: Shutterstock

Povrće koje je popularno za uzgoj u ovom obliku je:

Mikropovrće obiluje vitaminima, mineralima, ali i enzimima koji će pridonijeti boljoj probavi. Osim toga, mikropovrće sadrži i antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala. 

Sjeme za mikropovrće
FOTO: Shutterstock

Mikropovrće – cijena 

Najizazovnija stavka kod uzgoja jest nabaviti organsko sjeme za mikropovrće. Osim u vrtnim centrima, sjeme za mikropovrće možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane. Cijena se u pravilu kreće oko dva eura.

Isti je odgovor na pitanje gdje kupiti sjeme za klice. Sjeme je idealno kupiti u eko trgovinama kako biste bili sigurni da je riječ o organskom sjemenu. Uzgoj klica kod kuće razlikuje se od uzgoja mikropovrća jer klice više zahtijevaju vodu za supstrat, a mikropovrće zemlju. 

Mikropovrće - uzgoj 
FOTO: Shutterstock

Mikropovrće – uzgoj 

Nakon što ste nabavili organsko sjeme za mikropovrće, možete ga i posaditi. Za supstrat odaberite supstrat za presadnice, sjeme ćete saditi na gusto, ali ne previše gusto. Posude za uzgoj mikropovrća trebaju biti duboke minimalno osam centimetara s rupicama. 

Stavite oko pet centimetara supstrata u posudu. Posadite sjeme i prekrijte ga s malo supstrata. Potom posudu prekrijte tankom folijom što će pomoći sjemenu da zadrži vlagu. Foliju maknite kada sjeme krene klijati. 

Nakon što ste posadili sjeme, posudu premjestite najbolje na južnu stranu prozora kako biste osigurali oko 12 sati svjetlosti. Ako se pitate kako zalijevati sjeme, nakon što biljka proklija zalijevajte je filtriranom vodom nekoliko puta dnevno, ali pazite da ne pretjerate kako ne bi došlo do pojave plijesni. 

Za manje od mjesec dana, odnosno tri tjedna, vaše mikropovrće bit će spremno za berbu. No, vodite računa o tome da je berba pogodna kad je biljka dostigla barem pet centimetara visine.

Nakon berbe mikropovrće konzumirajte unutar tjedan dana.

Mikropovrće – recepti 

Mikropovrće se u većini slučajeva konzumira sirovo, što znači da ćete ga dodati pred kraj kuhanja, posipati po jelu ili dodati u sendvič. Dodajte ih kao dio punjenja u tortilje, palačinke, tost, smoothie ili namaze. Budite kreativni i uživajte u vlastitom uzgojenom povrću. 

Mikropovrće - recepti 
FOTO: Shutterstock

Wok s mikropovrćem

Za prvi recept predlažemo wok koji se odlično slaže s mikropovrćem. 

Sastojci:
  • 2 komada pilećih prsa (narezanih na trakice)
  • 1 šalica zelenih mahuna
  • pola šalice crvene paprike (narezane na trakice)
  • pola šalice zelene paprike (narezane na trakice)
  • pola šalice mikropovrća po izboru 
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja 
  • pola čajne žličice češnjaka u prahu
  • pola čajne žličice soli
  • 1/4 čajne žličice crnog papra
  • 1 čajna žličica mljevenog đumbira
  • 1 čajna žličica sjemenki sezama
Sastojci za umak:
  • oko pola šalice pilećeg temeljca
  • 3 čajne žličice meda
  • 1 čajna žličica rižinog octa
  • 1/4 šalice sojinog umaka
  • 1 čajna žličica sezamovog ulja
  • 2 čajne žličice kukuruznog škroba
  • prstohvat crvene paprike.
Priprema
  1. Pileće trakice pomiješajte sa začinima i ostavite sa strane. 
  2. U wok tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje, dodajte mahune, posolite i dinstajte oko pet minuta dok ne omekšaju. 
  3. Dodajte paprike i dinstajte još oko tri minute. 
  4. Povrće stavite na tanjur i vratite wok na vatru. 
  5. Dodajte još malo maslinovog ulja u tavu i dinstajte pileće trakice dok ne porumene. 
  6. U međuvremenu pripremite umak tako da pomiješate sve sastojke. Sa strane ostavite dvije jušne žlice umaka za kasnije. 
  7. U woku dinstajte đumbir i češnjak oko 30 sekundi, dodajte veću količinu umaka i ostavite da proključa
  8. Dodajte preostali umak i piletinu te promiješajte. 
  9. Sjedinite piletinu s umakom s povrćem te na vrh posipajte sezamove sjemenke i mikropovrće. 
mikropovrće - cijena
FOTO: Shutterstock

Mikropovrće s lososom

Za večeru uklopite mikropovrće s lososom i žitaricom po izboru poput kvinoje. 

Sastojci:
Priprema
  1. Odmrznute filete lososa začinite i ispecite s obje strane na maslinovom ulju.
  2. Kvinoju skuhajte prema uputama, a brokulu skuhajte na pari. 
  3. Kuhanu brokulu sitnije narežite i pomiješajte s kvinojom te začinite
  4. Stavite na tanjur kvinoju s brokulom, filete lososa i posipajte mikropovrćem.
sjeme za mikropovrće
FOTO: Shutterstock

Vege burger

Mikropovrće savršeno se uklapa u vegansku kuhinju. Ako ste svejed, sigurno vam je poznat koncept ponedjeljka bez mesa. Evo prilike da isprobate nešto novo i uklopite svoje mikropovrće u ukusan vege burger

Sastojci:
Ostali sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 205 °C.
  2. Luk i češnjak sitno nasjeckajte te dinstajte na zagrijanom maslinovom ulju nekoliko minuta. 
  3. U blender dodajte isprani slanutak i sve preostale sastojke te blendajte do glatke ili grublje konzistencije, ovisno kako volite. U slučaju da je smjesa previše mokra, dodajte još zobenih pahuljica. 
  4. Oblikujte male pljeskavice te ih pecite oko 20 minuta sa svake strane. 
  5. U međuvremenu prerežite integralna peciva napola.
  6. Premažite jednu polovicu peciva humusom.
  7. Dodajte vege burger, zelenu salatu, avokado, mikropovrće i čajnu žličicu veganske majoneze. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu