Prhka pita od jabuka i pudinga

Prhka pita od jabuka i pudinga od vanilije

Ako ste sreće kao i ja pa imate još negdje skrivenih domaćih jabuka, a nije tajna da se jabuke i prhko tijesto vole slasno, ovaj fini kolač je odlična ideja kako ih iskoristiti. Naravno i kupovne jabuke će odgovarati, a još kada svemu tome dodate fine aromatične začine poput cimeta, đumbira, limunske trave ili kardamoma te kremasti puding od vanilije, dobit ćete jako fini kolač koji odlično prija uz šalicu toplog napitka. 

Sastojci su dostatni za kalup veličine 35×25 cm, a što vam sve treba i kako složiti ovaj fini kolač, pročitajte u nastavku.

Prhka pita od jabuka s vanilijom
Foto: Mare

Prhko tijesto

  • 350 g pirovog bijelog brašna,
  • 100 g šećera ( 50 g kokosovog i 50 g demerara ili po želji),
  • 200 g veganskog maslaca ili margarina,
  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • 1 žlica biljnog mlijeka,
  • 1 žlica limunske trave u prahu ili đumbira u prahu.

Nadjev

  • 500 g očišćenih jabuka,
  • 3 žlice maslaca od kikirikija,
  • 30 g paste od datulja ili šećera po želji,
  • 1 žlica cimeta,
  • ½ žličice kardamoma u prahu.
Prhka pita s jabukama i pudingom
Foto: Mare

Za puding

  • 80 g praška za puding od vanilije (cca. 2 vrećice),
  • 500 ml biljnog mlijeka,
  • 100 g šećera po želji.
Prhka pita s jabukama i pudingom od vanilije
Foto: Mare

Priprema

  1. Prhko tijesto pripremite tako da pomiješate sve sastojke osim 1 žlice biljnog mlijeka. Nju ostavite za kasnije. Najlakše će vam biti sjediniti tijesto tako da veganski maslac ili margarin prethodno držite na sobnoj temperaturi barem sat vremena te onda sitno nasjeckate listiće u brašno i ostale sastojke. Rukama gnječite i trljajte. Smjesa će biti mrvičasta. 
  2. Tako mrvičastu smjesu dio (oko 200 g ili trećinu) odvojite i rasporedite kao mrvice po papiru za pečenje, a u preostali veći dio smjese dodajte žlicu biljnog mlijeka i dobro rukama prognječite i sjedinite.
  3. Prebacite u kalup i utisnete. I jedan i drugi lim, ako imate mogućnosti ubacite zajedno u prethodno ugrijanu pećnicu te pecite na 170°C 15-ak minuta. Ovaj mrvičasti dio će biti i prije gotov, pa pripazite i izvadite ga na vrijeme.
  4. Jabuke izrežite na male kockice te kratko dinstajte sa začinima, šećerom i maslacem od kikirikija. Ne želite da se sve pretvori u kašu, ali čisto da jabuke malo omekšaju.
  5. Kada su prhka tijesta pečena, na kompaktni dio prebacite dinstane jabuke, a zatim preko njih prelijte gusti puding od vanilije.
  6. Puding skuhate sukladno uputama, samo što koristite količinu mlijeka koja vam stoji u sastojcima. Tako ispada da na dvije vrećice pudinga gdje bi inače išlo oko litru pudinga, vi ćete sada staviti skoro upola manje, odnosno 600 ml.
  7. Na preliveni puding rasprostranite mrvičasto prhko tijesto i vaš je kolač gotov.
  8. Po želji možete posipati šećerom u prahu, ali i ne morate. 

U slast!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu