Kukuruzna zlevanka s jabukama bez premca

Zlevanka s jabukama

Zlevanka je tradicionalni desert kontinentalne Hrvatske. Priprema se i kao slatka i kao slana, od jednostavnih sastojaka koje se nekada moglo naći u pretežno svakom kućanstvu. Osim s kukuruznom krupicom, priprema se i od pšeničnog brašna, pšenične krupice ili kombiniranjem više vrsta brašna.

Osim u osnovnoj varijanti, imamo zlevanku s dodatkom vrhnja, džema, jabuka, maka i slično.

U mojoj veganskoj varijanti također je naglasak na jednostavnost i poprilično uobičajene namirnice. Jaja su zamijenjena narančastim batatom koji prethodno nije potrebno pretvoriti u pire, već ćemo ga sirovog blendati zajedno s ostalim tekućim sastojcima.

Što se slatkoće tiče, ja sam koristila javorov sirup, ali slobodni ste koristiti šećer ili sirup po vašem izboru. Ipak, vodite računa o pretvorbi.

Što se tekućine tiče, osim spomenutog veganskog jogurta, koristila sam i napravljeni sok od jabuke. Točnije, ostatke jabuka – koru sam izblendala s mineralnom vodom i procijedila. Slobodni ste koristiti kupovni sok od jabuke, ali šteta je ne iskoristiti maksimalno sve sastojke.

Više detalja o samoj proceduri u nastavku, a navedeni sastojci su dostatni za kalup dimenzija 40 x 35 cm.

Zlevanka sa zelenim jabukama
FOTO: Mare

Sastojci:

  • 300 g kukuruzne krupice (za palentu) ili kukuruznog oštrog brašna
  • 270 g pšeničnog oštrog brašna
  • 150 g narančastog batata
  • 200 ml javorovog sirupa (ili neki zaslađivač po želji)
  • 300 ml suncokretovog ulja
  • 500 ml veganskog jogurta
  • 350 ml mineralne gazirane vode
  • 20 g praška za pecivo
  • 800 g jabuka
  • cimet po želji.
Zlevanka s jabukama
FOTO: Mare

Priprema

  1. Promiješajte u većoj zdjeli kukuruznu krupicu, oštro pšenično brašno i prašak za pečenje.
  2. Jabuke ogulite i naribajte te posipajte cimetom. Koru jabuke izblendajte zajedno s mineralnom vodom i zatim ocijedite da dobijete čistu tekućinu nalik gaziranom soku od jabuka.
  3. Izblendajte sirovi batat zajedno s jogurtom, odvojite pola smjese i maknite sa strane, a u preostalu polovicu dodajte ulje, javorov sirup i dobiveni sok od jabuka. Sve dobro promiješajte i ulijte u zdjelu sa suhim sastojcima.
  4. Promiješajte dobro i izlijte u kalup obložen papirom za pečenje te po vrhu rasporedite naribane jabuke.
  5. Pecite 20-ak minuta na 180°C. Zatim izvadite i prelijte preostalom smjesom od jogurta i batata. Vratite u pećnicu na još 20-ak minuta. Provjerite ubadanjem drvenog štapića. Zlevanka je pečena kada je izvađeni štapić potpuno suh.
  6. Tijekom serviranja po želji posipajte šećerom u prahu.

U slast!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   8

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu