Kolač od bundeve i jabuka: Imamo recept za jesensku poslasticu koja oduševljava kombinacijom začina

Kolač od bundeve i jabuke

Znate i sami da jesen obožava da se njezine plodove kombinira u brojnim slatkim i slanim varijantama. Izuzetak nisu ni jabuke i bundeve koje se odlično nadopunjuju u kolačima. Kod takvih kolača teško možete pogriješiti jer se svide čak i onima koji, recimo, ne vole bundevu, a trik su začini.

Nemojte se bojati začiniti biskvit cimetom, đumbirom, anisom, muškatnim oraščićem i sl., a najjednostavnije vam je kupiti smjesu začina za medenjake pa koristiti nju.

Na izgled ovog kolača me nadahnula šetnja hrastovom šumom, a vi ste slobodni kolač dekorirati prema vašoj želji, a poželite li to napraviti kao ja, u nastavku vam sve piše.

Sastojci su dostatni za kalup veličine 38 x 23 cm.
Kolač od jabuke i bundeve
FOTO: Mare

Sastojci za biskvit:

Sastojci za premaz:

Kolač od jabuke i bundeve
FOTO: Mare

Priprema

  1. Bundevu narežite na tanke duguljaste listiće, kao veliki čips. Premažite lagano s malo ulja i ostavite sa strane.
  2. Jabuke naribajte pa pomiješajte sa začinima, šećerom i mljevenim bademima.
  3. Datulje, ulje i mlijeko izblendajte u finu glatku smjesu.
  4. Zatim dobivenu smjesu ulijte u miks jabuka i badema te postepeno dodajte heljdino i pirovo brašno koje ste prethodno pomiješali s praškom za pečenje.
  5. Sve izlijte u lim za pečenje i u utaknite tanko narezanu bundevu. Lijepo sve do dna, a po želji neka dio bundeve malo viri van, kao listići.
  6. Pecite na 180 °C oko 30 minuta ili dok biskvit ne bude dobro pečen. Mora ostati malo vlažan zbog jabuka unutra, ali na drvenom štapiću ne smije biti mokre smjese brašna.
  7. Javorov sirup pomiješajte sa sokom od naranče te tom smjesom premažite površinu pečenog kolača.
  8. Čokoladu otopite i njome premažite samo listiće bundeve koji vire ili po želji pokapajte mjestimično po cijelom kolaču.
  9. Sve završite tako da posipate ekspandirani proso, kvinoju ili rižu, a još bolje je ako imate miks svega pomalo.
Listići bundeve
FOTO: Mare

Za kraj evo još jedne ideje – možete sami napraviti svoje kokice od amaranta pa njima posipati. Postupak možete pronaći u članku “Najbolje zdrave grickalice za put“.

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   5

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu