Začini za medenjake: Imamo recept za najfiniju mješavinu začina bez koje zima i blagdani ne mogu

Začini za medenjake

Većina će se složiti da su božićni blagdani doba kao stvoreno za kolače, slastice i tople napitke. Uz zimsko doba i blagdansku čaroliju posebice vežemo medenjake jer nas, osim okusom, prožimaju i mirisima toplih začina. 

No, začini za medenjake nisu rezervirani samo za medenjake. Možemo ih dodati i u druge vrste kolača, slastica, ali i vruću čokoladu ili kavu. Začini koji zajedno čine mješavinu za medenjake imaju i svoje brojne prednosti sa zdravstvenog aspekta. 

Začin za medenjake - sastav
FOTO: Shutterstock

Začin za medenjake – sastav 

Popis začina koji zajedno čine mješavinu za medenjake najčešće se odnosi na:

Začini za medenjake i njihov utjecaj na zdravlje

Začini za medenjake djeluju blagotvorno na organizam. U nastavku pročitajte blagodati svakog začina zasebno.

Cimet

Cimet je jedan od omiljenih, ako ne i najomiljeniji zimski začin s protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Bogat je mineralima poput željeza, magnezija i kalija te pomaže u regulaciji šećera u krvi. Neizostavan je začin za medenjake

Vodite računa da koristite cejlonski cimet porijeklom iz Šri Lanke. Naime, kineski cimet u većim količinama može nepovoljno djelovati na jetru i bubrege. Cimet će dati slatkasto-drvenasti okus. Osim što se koristi za medenjake, cimet je sastavni dio cimet rolica ili pite od jabuke

Začin za medenjake
FOTO: Shutterstock

Muškatni oraščić

Muškatni oraščić također daje slatkasti okus, ali se koristi i za slatka i za slana jela. Djeluje antifungalno kod želučanih tegoba. Sadrži pojedine vitamine B skupine, magnezij, željezo, cink, mangan te folate. Također, djeluje povoljno na moždane funkcije, regulaciju krvnog tlaka i na nesanicu

Đumbir

Đumbir daje pikantni i pomalo vatreni okus, a glavni je sastojak azijske kuhinje. Iako se koristi u svježem obliku, za medenjake se koristi đumbir u prahu. Djeluje antioksidativno, pomaže kod nadutosti, glavobolje te kod začepljenog nosa. Đumbir u prahu koristi se i kao dodatak jelima te za spravljanje čaja. 

Korijander

Korijander je sastavni dio indijske kuhinje, a odličan je za stimuliranje probave. Kao začin se koriste sjemenke koje daju orašast i pikantan okus. No, od korijandera se koriste i listovi poznati pod nazivom “cilantro”, no rjeđe se koriste u zapadnom dijelu svijeta. 

Klinčić je neizostavan začin u zimskim napicima poput kuhanog vina, a isto tako je neizostavan začin za medenjake
FOTO: Shutterstock

Klinčić

Klinčić je neizostavan začin u zimskim napicima poput kuhanog vina, a isto tako je neizostavan začin za medenjake. Dok se u zimskim napicima koristi cijeli, u medenjacima se koristi mljeveni klinčić. Odličan je za stimuliranje probave, djeluje kao antiseptik te pomaže kod menstrualnih grčeva

Piment

Piment potječe s Jamajke i smatra se univerzalnim začinom. Koriste se bobice pimenta koje se suše dajući aromatičan i intenzivan okus. Piment sadrži eugenol, pomaže kod probave i ublažava nadutost te djeluje anestetički. 

Komorač

Komorač, osim kao čaj, poznat je i kao začin. Sadrži kalij, magnezij, kalcij i vitamine B skupine. Dobro se slaže s cimetom pa se koristi kao sastojak začina za medenjake. Komorač je odličan kod nadutosti i probavnih tegoba te pomaže u izlučivanju viška vode iz tijela. 

Božićni začini
FOTO: Shutterstock

Anis

Anis je slatkasti začin koji također pomaže kod probave, plinova, ali i kod migrena. Koristi se kao mljeveni ili cijeli, a nerijetko se koristi i kao ukras za božićne dekoracije. Dobar je za želudac, protiv kašlja i curenja nosa. Osim u hrani, koristi se i u alkoholnim pićima. 

Papar

Crni papar daje intenzivan okus. Djeluje poput prirodnog antibiotika pa je odličan protiv infekcija, virusa, bakterija i gljivica. Djeluje povoljno na probavni sustav, jetru i bubrege. Osim u različitim jelima, koristi se u slasticama, ali i u koktelima. 

Kardamom

Kardamom je aromatičan začin i sastavni dio indijske kuhinje te ayurvedske medicine. Ubraja se u porodicu đumbira. Djeluje diuretski, ima protuupalna svojstva, dobar je za probavu, ali i kod čira i depresije. Dobro se slaže i sa slatkim i slanim jelima. 

Macis

Macis je drugi dio biljke muškatnog oraščića. Točnije, muškatni oraščić se odnosi na sjeme, a macis se odnosi na ljusku koja omotava sjeme. Toplog je i aromatičnog okusa i daje boju jelima. Dobro se slaže sa začinima poput kardamoma, đumbira i klinčića pa tako može i biti sastavni dio začina za medenjake. 

Začin za medenjake - recept
FOTO: Getty Images

Začin za medenjake – recept 

Nakon što smo se upoznali s listom začina koji se dodaju mješavini za medenjake, sada i sami možete napraviti istu.

Brojni začini s popisa, poput cimeta, anisa ili klinčića, poznati su i kao božićni začini.

Za ovaj miks začina za medenjake koristit ćemo samo neke s popisa, pri čemu svakako dodajte klinčić koji je neizostavan za medenjake.

Sastojci:

  • 2 čajne žličice cejlonskog cimeta
  • 1 čajna žličica mljevenog klinčića 
  • 1 čajna žličica mljevenog pimenta 
  • 1 čajna žličica mljevenog muškatnog oraščića
  • 3 čajne žličice mljevenog đumbira.

Priprema

  1. Pripremite malu staklenku, dodajte sve začine i promiješajte
  2. Ako koristite cijele začine, sameljite ih u mlincu za kavu. 
  3. Iskoristite svoj začin za medenjake unutar šest mjeseci. 

Imamo još jedan recept za začine za medenjake koji može uključivati i ostale začine s popisa.

Sastojci:

  • 2 čajne žličice cejlonskog cimeta
  • 2 čajne žličice đumbira 
  • 2 čajne žličice klinčića
  • pola čajne žličice anisa
  • pola čajne žličice korijandera
  • pola čajne žličice kardamoma 
  • pola čajne žličice pimenta
  • 1/4 čajne žličice crnog papra
  • 1/4 čajne žličice muškatnog oraščića.

Priprema

  1. Ako koristite začine u prahu, pomiješajte ih, a cijele začine sameljite u mlincu. 
  2. Čuvajte začin za medenjake u staklenoj zatvorenoj posudi i potrošite unutar šest mjeseci. 
Gdje kupiti začin za medenjake
FOTO: Shutterstock

Gdje kupiti začin za medenjake?

Ako ne želite kupovati pojedinačne začine i miješati ih ili se pak bojite da nećete pogoditi točne omjere, na tržištu se mogu naći i gotovi začini za medenjake.

Možete ih pronaći u običnim trgovinama, ali i u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane ili specijaliziranim trgovinama za začine.

Mi smo istražili nekoliko opcija. U Konzumu je dostupna mješavina za medenjake marke Kotany po cijeni od 0,99 eura za količinu od 27 g. U svojem sastavu sadrži:

  • cimet
  • muškatni oraščić
  • korijander
  • đumbir
  • komorač
  • klinčić
  • piment
  • anis
  • zvjezdasti anis
  • papar
  • kardamom. 

U trgovačkom lancu Lidl dostupna je mješavina za medenjake njihove marke po cijeni od 0,66 eura. Kako Lidl nema internetsku trgovinu, nije moguće pročitati sastav proizvoda. 

U specijaliziranoj trgovini Tvornica zdrave hrane dostupan je organski začin za medenjake Lecker’s po cijeni 1,19 eura za 16 g proizvoda. U svojem sastavu sadrži:

  • cimet
  • muškatni oraščić
  • klinčić
  • kardamom
  • piment
  • đumbir. 

U specijaliziranoj trgovini za začine Harissa 30 g začina za medenjake po cijeni 2,22 eura sadrži:

  • ciment
  • klinčić
  • piment
  • korijander
  • kardamom
  • đumbir
  • macis
  • anis
  • crni papar. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu