Začini za medenjake: Imamo recept za najfiniju mješavinu začina bez koje zima i blagdani ne mogu
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Većina će se složiti da su božićni blagdani doba kao stvoreno za kolače, slastice i tople napitke. Uz zimsko doba i blagdansku čaroliju posebice vežemo medenjake jer nas, osim okusom, prožimaju i mirisima toplih začina.
No, začini za medenjake nisu rezervirani samo za medenjake. Možemo ih dodati i u druge vrste kolača, slastica, ali i vruću čokoladu ili kavu. Začini koji zajedno čine mješavinu za medenjake imaju i svoje brojne prednosti sa zdravstvenog aspekta.
Začin za medenjake – sastav
Popis začina koji zajedno čine mješavinu za medenjake najčešće se odnosi na:
- cimet
- muškatni oraščić
- đumbir
- korijander
- klinčić
- piment
- komorač
- (zvjezdasti) anis
- papar
- kardamom
- macis.
Začini za medenjake i njihov utjecaj na zdravlje
Začini za medenjake djeluju blagotvorno na organizam. U nastavku pročitajte blagodati svakog začina zasebno.
Cimet
Cimet je jedan od omiljenih, ako ne i najomiljeniji zimski začin s protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Bogat je mineralima poput željeza, magnezija i kalija te pomaže u regulaciji šećera u krvi. Neizostavan je začin za medenjake.
Vodite računa da koristite cejlonski cimet porijeklom iz Šri Lanke. Naime, kineski cimet u većim količinama može nepovoljno djelovati na jetru i bubrege. Cimet će dati slatkasto-drvenasti okus. Osim što se koristi za medenjake, cimet je sastavni dio cimet rolica ili pite od jabuke.
Muškatni oraščić
Muškatni oraščić također daje slatkasti okus, ali se koristi i za slatka i za slana jela. Djeluje antifungalno kod želučanih tegoba. Sadrži pojedine vitamine B skupine, magnezij, željezo, cink, mangan te folate. Također, djeluje povoljno na moždane funkcije, regulaciju krvnog tlaka i na nesanicu.
Đumbir
Đumbir daje pikantni i pomalo vatreni okus, a glavni je sastojak azijske kuhinje. Iako se koristi u svježem obliku, za medenjake se koristi đumbir u prahu. Djeluje antioksidativno, pomaže kod nadutosti, glavobolje te kod začepljenog nosa. Đumbir u prahu koristi se i kao dodatak jelima te za spravljanje čaja.
Korijander
Korijander je sastavni dio indijske kuhinje, a odličan je za stimuliranje probave. Kao začin se koriste sjemenke koje daju orašast i pikantan okus. No, od korijandera se koriste i listovi poznati pod nazivom “cilantro”, no rjeđe se koriste u zapadnom dijelu svijeta.
Klinčić
Klinčić je neizostavan začin u zimskim napicima poput kuhanog vina, a isto tako je neizostavan začin za medenjake. Dok se u zimskim napicima koristi cijeli, u medenjacima se koristi mljeveni klinčić. Odličan je za stimuliranje probave, djeluje kao antiseptik te pomaže kod menstrualnih grčeva.
Piment
Piment potječe s Jamajke i smatra se univerzalnim začinom. Koriste se bobice pimenta koje se suše dajući aromatičan i intenzivan okus. Piment sadrži eugenol, pomaže kod probave i ublažava nadutost te djeluje anestetički.
Komorač
Komorač, osim kao čaj, poznat je i kao začin. Sadrži kalij, magnezij, kalcij i vitamine B skupine. Dobro se slaže s cimetom pa se koristi kao sastojak začina za medenjake. Komorač je odličan kod nadutosti i probavnih tegoba te pomaže u izlučivanju viška vode iz tijela.
Anis
Anis je slatkasti začin koji također pomaže kod probave, plinova, ali i kod migrena. Koristi se kao mljeveni ili cijeli, a nerijetko se koristi i kao ukras za božićne dekoracije. Dobar je za želudac, protiv kašlja i curenja nosa. Osim u hrani, koristi se i u alkoholnim pićima.
Papar
Crni papar daje intenzivan okus. Djeluje poput prirodnog antibiotika pa je odličan protiv infekcija, virusa, bakterija i gljivica. Djeluje povoljno na probavni sustav, jetru i bubrege. Osim u različitim jelima, koristi se u slasticama, ali i u koktelima.
Kardamom
Kardamom je aromatičan začin i sastavni dio indijske kuhinje te ayurvedske medicine. Ubraja se u porodicu đumbira. Djeluje diuretski, ima protuupalna svojstva, dobar je za probavu, ali i kod čira i depresije. Dobro se slaže i sa slatkim i slanim jelima.
Macis
Macis je drugi dio biljke muškatnog oraščića. Točnije, muškatni oraščić se odnosi na sjeme, a macis se odnosi na ljusku koja omotava sjeme. Toplog je i aromatičnog okusa i daje boju jelima. Dobro se slaže sa začinima poput kardamoma, đumbira i klinčića pa tako može i biti sastavni dio začina za medenjake.
Začin za medenjake – recept
Nakon što smo se upoznali s listom začina koji se dodaju mješavini za medenjake, sada i sami možete napraviti istu.
Brojni začini s popisa, poput cimeta, anisa ili klinčića, poznati su i kao božićni začini.
Za ovaj miks začina za medenjake koristit ćemo samo neke s popisa, pri čemu svakako dodajte klinčić koji je neizostavan za medenjake.
Sastojci:
- 2 čajne žličice cejlonskog cimeta
- 1 čajna žličica mljevenog klinčića
- 1 čajna žličica mljevenog pimenta
- 1 čajna žličica mljevenog muškatnog oraščića
- 3 čajne žličice mljevenog đumbira.
Priprema
- Pripremite malu staklenku, dodajte sve začine i promiješajte.
- Ako koristite cijele začine, sameljite ih u mlincu za kavu.
- Iskoristite svoj začin za medenjake unutar šest mjeseci.
Imamo još jedan recept za začine za medenjake koji može uključivati i ostale začine s popisa.
Sastojci:
- 2 čajne žličice cejlonskog cimeta
- 2 čajne žličice đumbira
- 2 čajne žličice klinčića
- pola čajne žličice anisa
- pola čajne žličice korijandera
- pola čajne žličice kardamoma
- pola čajne žličice pimenta
- 1/4 čajne žličice crnog papra
- 1/4 čajne žličice muškatnog oraščića.
Priprema
- Ako koristite začine u prahu, pomiješajte ih, a cijele začine sameljite u mlincu.
- Čuvajte začin za medenjake u staklenoj zatvorenoj posudi i potrošite unutar šest mjeseci.
Gdje kupiti začin za medenjake?
Ako ne želite kupovati pojedinačne začine i miješati ih ili se pak bojite da nećete pogoditi točne omjere, na tržištu se mogu naći i gotovi začini za medenjake.
Mi smo istražili nekoliko opcija. U Konzumu je dostupna mješavina za medenjake marke Kotany po cijeni od 0,99 eura za količinu od 27 g. U svojem sastavu sadrži:
- cimet
- muškatni oraščić
- korijander
- đumbir
- komorač
- klinčić
- piment
- anis
- zvjezdasti anis
- papar
- kardamom.
U trgovačkom lancu Lidl dostupna je mješavina za medenjake njihove marke po cijeni od 0,66 eura. Kako Lidl nema internetsku trgovinu, nije moguće pročitati sastav proizvoda.
U specijaliziranoj trgovini Tvornica zdrave hrane dostupan je organski začin za medenjake Lecker’s po cijeni 1,19 eura za 16 g proizvoda. U svojem sastavu sadrži:
- cimet
- muškatni oraščić
- klinčić
- kardamom
- piment
- đumbir.
U specijaliziranoj trgovini za začine Harissa 30 g začina za medenjake po cijeni 2,22 eura sadrži:
- ciment
- klinčić
- piment
- korijander
- kardamom
- đumbir
- macis
- anis
- crni papar.
Pročitajte i članke:
- Kako napraviti vruću čokoladu? Uz ove jednostavne recepte uživajte u gustoj vrućoj čokoladi koja uspijeva iz prve
- Čaj od đumbira i cimeta: Smiruje želudac, jača imunitet i pomaže kod mršavljenja! Imamo sve recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja