Đumbir u prahu – upotreba, ljekovitost i gdje kupiti?
- 2 komentara
- 4 min čitanja
Đumbir (Zingiber officinale) je biljka azijskog podrijetla čiji se korijen učestalo koristi kao začin, za pripremu čaja i liječenje raznih tegoba. Đumbir u prahu se može pripremiti sušenjem korijena đumbira i koristiti za mršavljenje, pripremu jela ili ljekovitog čaja.
U nastavku članka pročitajte zašto se đumbir u prahu koristi kao lijek i gdje ga možete kupiti.
Đumbir u prahu – ljekovita svojstva
Đumbir se koristio kao lijek još u drevnoj Aziji, odakle je i potekao. Đumbir u prahu je dobiven mljevenjem korijena istoimene biljke, latinskog naziva Zingiber officinale. Tradicionalno se koristio kao napitak protiv grlobolje jer ima zagrijavajuća svojstva. Ima ljutkasti okus, a mirisom podsjeća na citruse.
Ljekovitost đumbira se ogleda u njegovom korisnom sastavu. Posjeduje vlakna, antioksidanse kao i:
- mono i polinezasićene masne kiseline,
- natrij, kalij, kalcij i magnezij,
- vitamine B i C,
- gingerol i zingiberen,
- beta karotene,
- kapsaicin,
- kurkumin.
U 100 grama korijena đumbira se nalazi:
- 79 kalorija,
- 18 grama ugljikohidrata,
- 3.6 grama dijetalnih vlakana,
- 14 miligrama natrija,
- 1.15 grama željeza,
- 7.7 miligrama vitamina C,
- 33 miligrama kalija,
- 3.57 grama proteina,
- puno ostalih vitamina i nutrijenata u tragovima.
Prema tome, đumbir u prahu se koristi za:
- mršavljenje,
- borbu protiv glavobolja i migrena,
- poboljšanje imuniteta,
- poboljšavanje probave i rada crijeva,
- pomoć pri odčepljivanju dišnih puteva kod prehlada.
Đumbir u prahu – upotreba
Generalno je voće i povrće prepuno vlakana, vitamina i nutrijenata, ali neke biljke su posebno poznate i ljekovite. Jedna od tih biljaka je i đumbir, koji se od davnina koristi u tradicionalnoj medicini, posebno u Aziji. Korijen đumbira sadrži na tisuće različitih spojeva, a najistraživaniji su gingeroli i ostali spojevi s antioksidacijskim djelovanjem.
Đumbir je biljka koja ima gomoljasti korijen, a upravo taj gomolj se koristi u svakodnevnoj upotrebi. Postoji više načina kako jesti đumbir, a možete ga:
- koristiti kao začin,
- jesti svježeg,
- piti u obliku soka,
- samljeti i koristit đumbir u prahu.
Đumbir u prahu se može upotrebljavati na razne načine, kao što su:
- začinjavanje hrane,
- priprema ljekovitog čaja od đumbira,
- upotreba protiv bolova u trbuhu, nadutosti i flatulencije,
- upotreba protiv glavobolja i migrena,
- upotreba protiv začepljenog nosa i sinusa.
Đumbir u prahu – priprema
Đumbir možete osušiti i dehidrirati te tako pripremiti đumbir u prahu. Često je svježe pripremljena verzija ovog začina puno bolja i aromatičnija od one kupljene u trgovini. Ipak, đumbir u prahu pripremljen kod kuće neće trajati dugo kao i komercijalno pakiranje đumbira koje sadrži konzervanse.
Kod biranja đumbira pazite da odaberete svježi gomolj, a to ćete znati ako se komadići đumbira budu lako odvajali od ostatka kad ih pokušate odlomiti. Ako se komadić đumbira teže odvaja i stvaraju se vlakna, nije skroz svjež.
Postoje mnogi recepti za pripremu praha od đumbira, a mi donosimo jedan:
- Đumbir operite, ogulite i očistite te ga narežite što tanje možete.
- Kriške đumbira sušite na Sunčevom svjetlu 3 do 4 dana ili na najnižoj temperaturi u pećnici oko dva sata.
- Nakon što se đumbir potpuno osušio, sameljite ga u mlincu za kavu ili začine.
- Đumbir u prahu pohranite u vakuumsku posudu i potrošite u roku od par mjeseci.
Narezani i osušeni đumbir ne morate nužno mljeti, a od njega možete napraviti čaj od đumbira.
Đumbir u prahu za mršavljenje
Đumbir ima ljutkastu aromu, a ostavlja osjećaj peckanja i topline nakon konzumacije. Još od davnina se koristi za poboljšanje probave i smanjenje nadutosti, a ljekovita svojstva se pripisuju njegovom sastavu. Naime, đumbir posjeduje veliku količinu neprobavljivih dijetalnih vlakana, što potiče rad crijeva.
Osim toga, pokazano je da đumbir povećava osjećaj sitosti i ubrzava metabolizam. Zbog toga se đumbir često koristi za mršavljenje, ali i za:
- smanjenje nadutosti,
- smanjenje žgaravice,
- smanjenje flatulencije,
- poboljšavanje probavnih problema kao što su proljev ili zatvor.
Uvedite đumbir u prahu u svoju prehranu, tako da:
- začinjavate jela đumbirom,
- pijte čaj od đumbira,
- pijte vodu s đumbirom, medom i limunom.
Više o upotrebi đumbira za mršavljenje pročitajte ovdje.
Đumbir u prahu za čaj
Čaj od đumbira je pikantan i u hladnim danima odličan za zagrijavanje. U toplim danima se može piti ohlađen.
Djeluje blagotvorno na:
- bolove u trbuhu,
- poboljšanje imuniteta,
- poboljšanje cirkulacije,
- ubrzavanje metabolizma,
- oporavak od prehlada i upala,
- održavanje normalnih vrijednosti šećera i kolesterola u krvi.
Čaj od đumbira možete napraviti od svježeg korijena, ali možete koristiti i đumbir u prahu. Čaj od đumbira se može upotpuniti:
- medom,
- limunom,
- češnjakom,
- cimetom.
Đumbir, med i limun su odlična kombinacija u sezoni gripe i prehlade, a čaj od đumbira i limuna pripremite prema sljedećem receptu:
- Zagrijte vodu u loncu do ključanja, a kad proključa sklonite je s vatre.
- Otprilike pola čajne žličice đumbira u prahu stavite na dno šalice.
- Promiješajte čaj u šalici i prekrijte je nekim poklopcem te ostavite deset minuta.
- Nakon što se đumbir slegao na dno šalice, procijedite čaj i dodajte mu limun i med ako želite.
Đumbir i med možete koristiti za mršavljenje zbog poboljšavanja probave i ubrzanja metabolizma. Čaj od đumbira u prahu možete piti dvaput dnevno. Đumbir, med, limun i češnjak osiguravaju snažnu zaštitu od prehlada, a od tih sastojaka se može pripremiti zdrava kaša. Više o ljekovitosti i upotrebi čaja od đumbira pročitajte ovdje.
Đumbir – nuspojave
Kao i sa svakim ljekovitim sastojkom, i s đumbirom se može pretjerati, a to može ostaviti neželjene nuspojave. Također, djelovanje đumbira se može negativno manifestirati kod osoba koje pate od nekih bolesti. Đumbir ne bi trebali konzumirati:
- osobe koje pate od ulceroznog kolitisa,
- hemofiličari,
- trudnice,
- ljudi koji se spremaju na veću operaciju.
Đumbir djeluje na cirkuliranje krvi u tijelu te može utjecati i na krvni tlak. Stoga treba biti oprezan kod konzumacije đumbira, a dozvoljena dnevna doza je maksimalno 140 grama.
Đumbir u prahu – gdje kupiti?
Đumbir u prahu možete kupiti u trgovinama zdrave hrane i web shopovima. Cijena đumbira u prahu kreće se oko:
- Encian Bio Đumbir u prahu – 55 kuna za 150 grama,
- Terra Organica – Nutrimedica đumbir u prahu – 15 kuna za 100 grama,
- Tvornica zdrave hrane – Nutrigold Đumbir u prahu – 25 kuna za 200 grama,
- Bio&bio Đumbir u prahu – 26 kuna za 40 grama,
- Bio đumbir u prahu Nutrimedica – 100 grama je 24 kune.
Sušeni đumbir možete pripremiti i sami od svježeg korijena đumbira. Takvog ga možete kupiti u trgovinama kao što je i Konzum, po cijeni od oko 15 kuna za kilogram. Također, možete kupiti i Kotany mljeveni đumbir po cijeni od 16 kuna za bočicu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja