Đumbir (Zingiber officinalis) – kako ga koristiti?

dumbir

Đumbir se može koristiti u svježem ili u suhom stanju. On potiče probavu, stimulira Agni (životnu energiju), a tako pripremljena hrana postaje lako probavljiva. Đumbir izaziva znojenje, otklanja sluz te je dobar protiv kašlja, upale sinusa.

Može se koristiti i kao sredstvo protiv opstipacije jer pokreće blokiranu energiju. On je jedan od važnih sastojaka u yoga čaju.

Ulje đumbira se može koristiti za masažu kada je u pitanju upala mišića i reuma

Upotrebljava se gotovo u svim jelima, od slanih pa sve do slatkih i čaja. Ljudi slabog apetita ili loše probave mogu uzimati mali komadić svježeg đumbira s malo šećera pola sata prije jela.  

On je jedan od rijetkih začina koji se dobro slaže gotovo sa svim drugim začinima, a po novijim istraživanjima ima i anti-kancerogeno djelovanje.

Saznajte više o ljekovitosti đumbira i receptima s đumbirom u sljedećim člancima:

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.11 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Đumbir (Zingiber officinalis) – kako ga koristiti?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Koristim đumbir već 4 godine i jako sam zadovoljna. Svakodnevno kuham čaj od svježeg đumbira, u ohlađeni čaj dodam 1 žlicu meda i sok od pola limuna. Počela sam ga koristiti za podizanje imuniteta, snizila sam kolesterol pomoću đumbira, nivo glukoze u krvi držim pod kontrolom( napominjem da koristim kortikosteroide i imunosupresive neprekidno 5 godina. Gotovo sam sigurna da mi čaj od đumbira pomaže za imunitet i općenito sam zadovoljna otkad ga koristim