Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Heljdino brašno – dobrobiti i bezglutenski recepti
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Heljda je biljka koja ne sadrži gluten te je primjerena osobama koje imaju celijakiju. Heljdino brašno popularno je kao dodatak drugim brašnima ili za korištenje u slasticama.
Zbog svog intenzivnog okusa rijetko se samo koristi za pripremu kruha i drugih proizvoda već se miješa s brašnima poput pirovog, zobenog i prosenog. Brašno od heljde može biti tamnije ili svjetlije boje, a poput integralnog brašna, tamnije heljdino brašno sadrži više nutrijenata.
Unatoč popularnom mišljenju, heljda zapravo nije žitarica već pripada zeljastom povrću, a više o dobrobitima i receptima čitajte u nastavku.
Heljdino brašno – zdravstvene dobrobiti
Heljda je biljka koja se dugo vremena koristi u ljudskoj prehrani, a porijeklom je iz Azije. Smatra se žitaricom zbog kemijskog sastava zrna koje se koristi u ljudskoj prehrani, ali pripada u porodici Polygonaceae, ističu poljoprivrednici s agronomskog portala Agroklub.
Heljdino brašno je iznimno hranjivo i nutritivno mnogo isplativije od pšeničnih i sličnih prerađenih brašna u kojima rijetko ostaje hranjivih tvari.
Nutricionisti sa zdravstvenog portala Medical News Today navode da 1 šalica heljdinih sjemenki sadrži:
- 5.68 grama proteina,
- 1.04 gram masti,
- 33.5 grama ugljikohidrata, od čega 4.5 grama dijetalnih vlakana,
- 148 miligrama kalija,
- 118 miligrama fosfora,
- 86 miligrama magnezija,
- 12 miligrama kalcija
- 1.34 miligram željeza,
- vitamin K, piridoksin, tiamin, riboflavin, niacin, folnu kiselinu.
Zbog toga, heljda pruža mnoga zdravstvene prednosti, poput:
- poboljšavanja probave,
- trenutnog snižavanja koncentracije glukoze u krvi,
- održavanja zdrave tjelesne težine.
Također, dijeta bogata punozrnatim žitaricama može održavati zdravlje srca i krvnih žila, snižavajući koncentraciju “lošeg” kolesterola i krvnog tlaka.
Osim toga, istraživanja, poput onog objavljenog 2012. godine u znanstvenom časopisu Advances in Nutrition, pokazuju da se u sastavu heljde nalaze i vrijedne aktivne biljne komponente, poput:
- rutina,
- kvercetina,
- viteksina,
- D-kiroinozitola.
Ovi spojevi pretežno djeluju antioksidativno sprječavajući stanična oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima što posljedično sprječava pojavu kroničnih bolesti.
Dodatak heljdinog brašna uobičajenim receptima za kruh, peciva ili domaću tjesteninu osigurat će više nutrijenata u vašim obrocima, dok će priprema palačinki ili slastica ublažiti intenzivan okus i pružiti vašem tijelu kvalitetne hranjive tvari.
Heljdino brašno – recepti
Heljda se u mnogim državama dodaje u specijalitete te koristi široko za razna jela.
S obzirom na to da heljda ima osebujan i jak okus, mnogo jači od uobičajenog integralnog brašna, većinom se koristi za miješanje s drugim brašnima. Može se također koristiti u palačinkama, žgancima (palenti) i poslasticama koje će ublažiti njen okus, a doprinijeti zdravlju.
Heljdino brašno – kruh
Za lako probavljiv i nutritivno vrijedan kruh, pogledajte naš recept za izradu heljdinog kruha OVDJE. Izaberite jedan od dva recepta za ukusan domaći kruh, dok je drugi recept primjeren i osobama koje izbjegavaju kvasac, no i dalje žele uživati u kruhu.
Važno je napomenuti kako se heljdino brašno pri izradi kruha i peciva uvijek miješa s drugim brašnom. Naime, u receptu za kruh koristi se najviše 50% heljdinog brašna te nekog drugog brašna po izboru.
Heljdino brašno – palačinke
Palačinke su najčešći recept u koje se dodaje heljdino brašno, upravo iz razloga što se heljda manje osjeti u slatkim jelima.
Za izradu palačinki potrebno je:
- 200 g heljdinog brašna (ili pola-pola s drugim brašnom),
- 250 ml mlijeka,
- 2 jaja,
- 1 i pol žličica praška za pecivo,
- 1 žličica cimeta i 1 žličica ekstrakta vanilije,
- Za serviranje: voće, jogurt, med, pekmez ili džem.
Priprema:
- Pomiješajte (miksajte) mokre sastojke u užoj posudi.
- U veću zdjelu prosijte heljdino brašno te dodajte cimet i prašak za pecivo.
- Postupno dodajte mokre sastojke suhima, a zatim ostavite smjesu da stoji sat vremena.
- Nakon stajanja dodajte nešto ulja u tavu i grabite smjesu velikom žlicom.
- Na tavici oblikuje palačinku i pecite dok ne postane zlatna, a zatim okrenite i ponovite postupak s ostatkom smjese.
- Palačinke pokušajte održati toplima i odvajajte papirom za pečenje ukoliko se počnu lijepiti.
Heljdino brašno – kako napraviti?
Izrada heljdinog brašna veoma je jednostavna, a proizvodi se od sjemenki heljde. Brašno možete pripremati po potrebi i u manjim količinama za najbolje rezultate, dok je sjemenke poželjno skladištiti u dobro zatvorenim posudama do 12 mjeseci.
Sve što vam za pripremu brašna od heljde treba je:
- suhe sjemenke heljde,
- sjeckalica, multipraktik ili snažan blender,
- staklena posuda s poklopcem za čuvanje.
Sjemenke pregledajte i odvojite loše sjemenke koje se doimaju pokvarenima ili su promijenile boju. Stavite čiste suhe sjemenke u sjeckalicu ili multipraktik te usitnjavajte dok ne postignete teksturu brašna.
Od tada brašno čuvajte u hladnjaku, u dobro zatvorenim staklenkama ili posudama. Brašno će u hladnjaku trajati otprilike 3 – 4 mjeseca, stoga preporučujemo kupovinu sjemenki i mljevenje istih po potrebi.
Heljdino brašno – cijena
Mnogi heljdino brašno smatraju odviše skupocjenim ili nedostupnim, no ovo brašno ponekad možemo pronaći i češće od kokosovog, rižinog ili bademovog brašna.
Cijena heljdinog brašna većinom iznosi 30 – 50 kn po kilogramu, ovisno od prodajnog mjesta ili količine u pakiranju.
Cijena heljdinih sjemenki u pravilu je uvijek jeftinija te su isplativije ukoliko brašno možete sami izrađivati.
Heljdino brašno – prodaja i gdje kupiti?
Zbog kratkog roka trajanja, preporučuje se pripremati vlastito brašno ili ga češće kupovati u manjim količinama. Također, prodaja brašna na tržnicama ili štandova ponekad nije provjerena ili brašno nije prošlo inspekcijski nadzor, stoga preporučujemo oprez.
Brašno kupujte kod provjerenih proizvođača ili OPG-ova, no poželjno je da su proizvodi kontrolirani te naveden imaju rok trajanja na pakiranju.
Za sada heljdino brašno možete kupiti u raznim trgovačkim centrima, a posebice trgovinama zdrave hrane.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- bez glutena
- bezglutenska prehrana
- bezglutensko brašno
- brašno
- celijakija
- gluten
- heljda
- heljdino brašno
Izvori:
- Arnarson, A. (2019) Buckwheat 101: Nutrition Facts and Health Benefits. Healthline.
- Kandola, A. (2019) What are the health benefits of buckwheat? Medical News Today.
- Heljda – Uzgoj, Gnojidba, Sorte, Sadnja, Sjetva, Berba, Žetva. (2019) Agroklub.
- Larson, A.J., Symons, J.D., Jalili, T. (2012) Therapeutic Potential of Quercetin to Decrease Blood Pressure: Review of Efficacy and Mechanisms. Adv Nutr. 3(1): 39–46.