Voćne košarice od lisnatog tijesta: Napravite kremasti kolač od mandarina, vanilije i borovnica koji je sve oduševio

Košarice od mandarine i vanilije

Svake zime govorim kako imam osjećaj da je premalo kolača s mandarinima, pa evo moj mali doprinos u tom smjeru. Ove voćne košarice izazivaju pravo oduševljenje izgledom, a ponajviše okusom. Usto, košarice od lisnatog tijesta možete izraditi na više načina.

Košarice od mandarina vanilije i lisnatog
FOTO: Mare

Košarice od lisnatog tijesta – kako ih napraviti?

Najjednostavnije bi bilo da lisnato tijesto režete na male kvadratiće i utisnete ih u kalupe za muffine.

Drugi način je da za svaku košaricu izrežete tri jednaka kruga, s time da dva kruga dodatno još utisnete u manji kalup na način da krugu izvadite sredinu i dobijete dva obruča koja onda posložite na puni krug. Pri pečenju se oni dignu i dobijete “mali bunar”. 🙂

Treći način, a taj sam sama smislila i najviše mi se sviđa, jesu kalupi za košarice koje možete napraviti tako da najprije od kartona izradite obruče promjera kakvog želite da u konačnici budu kolači, omotate taj karton aluminijskim folijom i onda na njega stavite krug od tijesta i okolo omotate trakice tijesta.

Sva tri načina su vam prikazana na donjoj fotografiji, a vi se odlučite sukladno vremenu koje želite utrošiti i kako vam najviše odgovara.

Košarice od lisnatog tijesta
FOTO: Mare

Voćne košarice – recept

Slijedi recept za najfinije, najkremastije i prhke voćne košarice.

Sastojci:

 • 1 paket izvaljanog lisnatog tijesta (oko 275 g)
 • 1 puding od vanilije (pakiranje od otprilike 40 g)
 • 200 ml biljnog mlijeka od soje s aromom vanilije
 • 100 ml biljnog vrhnja za šlag
 • 100 g bijele veganske čokolade
 • 1 šaka arancina (kako ih nabrzaka pripremiti, pogledajte na linku)
 • 4 jušne žlice džema od mandarina
 • 100 ml soka od naranče
 • 1 šaka borovnica
 • 3 – 4 kumkvata (po želji)
 • šećer za puding i posipavanje lisnatog.
Košarice od mandarina i vanilije
FOTO: Mare

Priprema

 1. Lisnato tijesto posipajte šećerom i lagano prođite valjkom da se utisne. Taj korak možete izbjeći, ako želite koristiti manje šećera, no razlog zbog kojeg predlažem da stavite je taj što će košarice biti puno hrskavije zbog šećera koji će se karamelizirati.
 2. Odrežite krugove tek malo veće od promjera kalupa koji ste izradili, okvirno dva milimetra veće da taman možete lagano zaviti preko kalupa. Vodite računa da ostavite barem polovicu tijesta za trakice, jer bi idealno bilo da po svakoj košarici ide trakica širine oko jedan centimetar.
 3. Košarice od lisnatog tijesta pecite 15 – 20 minuta na 180 °C.
 4. Puding skuhajte sukladno uputama što se tiče šećera, no količinu biljnog mlijeka smanjite na 200 ml (kako je navedeno u sastojcima).
 5. Kad je puding kuhan, u njega naribajte 2/3 bijele veganske čokolade i dodajte biljno vrhnje za šlag (bez da ga prethodno miksate u snijeg) te dobro promiješajte da se sve sjedini u kompaktnu kremu.
 6. Preostali dio čokolade otopite na pari.
 7. Džem od mandarina ugrijte i u njega umiješajte sok od naranče, a arancine usitnite nožem da budu kao mali kristali.
 8. Pečene košarice najprije umočite u otopljenu čokoladu (samo gornji obruč) pa uvaljajte u sjeckane arancine. Tada u njih ulijte kremu od vanilije, a na nju razblaženi džem od mandarina. Posložite borovnice i po želji kumkvat koji ste izrezali na tanke kolutiće. Po želji i njih možete kratko prokuhati (pet minuta) u mješavini vode i šećera da se lagano karameliziraju, ali i ne morate (kumkvat se inače jede s korom).

U slast!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu