Kremasti kolači – košarice od mandarina, vanilije i borovnica

Košarice od mandarine i vanilije

Svake zime govorim kako imam osjećaj da ima premalo kolača s mandarinima, pa evo moj mali doprinos u tom smjeru. Ove košarice izazivaju pravo oduševljenje što izgledom, a ponajviše okusom, a izraditi same košarice možete na više načina.

Košarice od mandarina vanilije i lisnatog
Foto: Mare

Najjednostavnije bi bilo da lisnato režete na male kvadratiće i utisnete ih u kalupe za muffine.

Drugi način je da izrežete za svaku košaricu tri jednaka kruga, s time da dva kruga dodatno još utisnete manji kalup na način da krugu izvadite sredinu i dobijete dva obruča koja onda posložite na puni krug. Pri pečenju se oni dignu i dobijete „mali bunar“ . 🙂

Treći, a taj sam si ja smislila i najviše mi se svidio je da najprije od kartona izradite obruče promjera kakvog želite da u konačnici budu kolači, omotate taj karton aluminijskim folijom i onda na njega stavite krug od tijesta i okolo omotate trakice tijesta. Sva tri načina su vam prikazana na fotografiji, a vi se odlučite sukladno vremenu kojeg želite utrošiti i kako vam najviše odgovara.

Košarice od lisnatog tijesta
Foto: Mare

Sastojci

 • 1 paket izvaljanog lisnatog tijesta (oko 275 g),
 • 1 puding od vanilije (pakiranje od cca. 40 g ),
 • 200 ml biljnog mlijeka od soje s aromom vanilije,
 • 100 ml biljnog vrhnja za šlag,
 • 100 g bijele veganske čokolade,
 • 1 šaka arancina ( kako ih na brzaka pripremiti sami pogledajte u ovom receptu),
 • 4 žlice džema od mandarina,
 • 100 ml soka od naranče,
 • 1 šaka borovnica,
 • 3-4 kumkvata ( po želji),
 • šećer za puding i posipavanje lisnatog.
Košarice od mandarina i vanilije
Foto: Mare

Priprema

 1. Lisnato tijesto posipajte šećerom i lagano prođite valjkom da se utisne. Taj korak možete izbjeći, ako želite koristiti manje šećera, no razlog zbog kojeg predlažem da stavite je jer će košarice biti puno hrskavije zbog šećera koji će se karamelizirati. Odrežite krugove tek malo veće od promjera kalupa kojeg ste izradili. Okvirno 2 mm veće da taman možete lagano zaviti preko kalupa. Vodite računa da ostavite barem polovicu tijesta za trakice, jer bi idealno bilo da po svakoj košarici ide trakica širine oko 1 cm.
 2. Pecite 15 do 20 minuta na 180°C.v
 3. Puding skuhajte sukladno uputama što se tiče šećera, no količinu biljnog mlijeka smanjite na 200 ml (kako je navedeno u sastojcima). Kad je puding kuhan u njega naribajte 2/3 bijele veganske čokolade i biljno vrhnje za šlag (bez da ga prethodno miksate u snijeg) te dobro promiješajte da se sve sjedini u kompaktnu kremu. Preostali dio čokolade otopite na pari.
 4. Džem od mandarina ugrijte i u njega umiješajte sok od naranče, a arancine usitnite nožem da budu kao mali kristali.
 5. Pečene košarice najprije umočite u otopljenu čokoladu (samo gornji obruč) te uvaljajte u sjeckane arancine. Tada u njih ulijte kremu od vanilije, a na nju razblaženi džem od mandarina. Posložite borovnice i po želji kumkvat koji ste izrezali na tanke kolutiće. Po želji i njih možete kratko prokuhati (5 min) u mješavini vode i šećera da se lagano karameliziraju, ali i ne morate. Kumkvat se inače jede s korom.

U slast i Sretna vam Nova godina!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu