10 navika koje smanjuju rizik od bolesti srca

navike koje smanjuju rizik od bolesti srca

U vremenu u kojem dominiraju brz način života i prerađena hrana održavanje zdravog srca važnije je nego ikada. Bolesti srca i dalje su jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu, ali dobra je vijest da su mnogi čimbenici rizika pod našom kontrolom.

Usvajanjem zdravih navika možete značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti i poboljšati svoje cjelokupno blagostanje. Evo vodiča za poboljšanje zdravlja srca.

Hranite se prehranom zdravom za srce

Ono što jedete igra ključnu ulogu u zdravlju srca. Težite uravnoteženoj prehrani bogatoj voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, nemasnim proteinima i zdravim mastima.

Uključite hranu s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina, poput lososa, oraha i lanenih sjemenki, za koje je poznato da smanjuju upale i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Ograničite unos zasićenih masti, trans masti, natrija i dodanih šećera, jer oni mogu pridonijeti visokom kolesterolu, hipertenziji i pretilosti.

Ostanite aktivni

Redovita tjelesna aktivnost neophodna je za zdravo srce. Ciljajte na najmanje 150 minuta aerobne vježbe umjerenog intenziteta ili 75 minuta vježbe jakog intenziteta tjedno.

Aktivnosti poput brzog hodanja, plivanja, vožnje bicikla ili plesa ne samo da jačaju vaše srčane mišiće, već također pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine, snižavaju krvni tlak i poboljšavaju razinu kolesterola.

Upravljajte stresom

Kronični stres može utjecati na zdravlje vašeg srca. Vježbajte tehnike za smanjenje stresa kao što su meditacija, vježbe dubokog disanja, joga ili tai chi za poticanje opuštanja i snižavanje hormona stresa. Dajte prednost aktivnostima samonjege koje vam donose radost i mir, bilo da je to čitanje, slušanje glazbe, provođenje vremena u prirodi ili povezivanje s voljenima.

Kronični stres može utjecati na zdravlje vašeg srca
FOTO: Shutterstock

Prestanite pušiti

Pušenje je glavni faktor rizika za bolesti srca i druga kardiovaskularna stanja. Ako pušite, prestanak je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje srce. Potražite podršku od prijatelja, obitelji ili zdravstvenih radnika i istražite programe ili terapije za prestanak pušenja koji će vam pomoći da se zauvijek oslobodite te navike.

Ograničite unos alkohola

Dok umjerena konzumacija alkohola može imati neke prednosti za kardiovaskularni sustav, prekomjerno pijenje može imati štetne učinke na vaše srce. Ograničite unos alkohola na umjerene razine – ne više od jednog pića dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce – i izbjegavajte prekomjerno pijenje.

Pratite krvni tlak i kolesterol

Visoki krvni tlak i razine kolesterola značajni su čimbenici rizika za bolesti srca. Obavljajte redovite preglede kod svojeg liječnika kako biste pratili ove vitalne znakove i poduzeli proaktivne mjere kako biste ih održali unutar zdravih granica.

Slijedite preporuke svojeg liječnika u vezi s lijekovima, promjenama načina života i promjenama u prehrani ako je potrebno.

Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost dodatno opterećuju vaše srce i povećavaju rizik od razvoja kardiovaskularnih problema. Težite zdravoj težini usvajanjem uravnotežene prehrane i redovitog vježbanja.

Težite prema postupnom, održivom mršavljenju, ako je potrebno, i usredotočite se na stvaranje navika koje promiču dugoročno zdravlje i dobrobit.

Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost dodatno opterećuju vaše srce
FOTO: Shutterstock

Kvalitetno spavajte

Adekvatan san ključan je za zdravlje srca i cjelokupnu vitalnost. Ciljajte na 7 – 9 sati kvalitetnog sna po noći kako biste svojem tijelu omogućili da se odmori, popravi i napuni.

Stvorite opuštajuću rutinu spavanja, optimizirajte svoje okruženje za spavanje i dajte prednost dobrim praksama higijene spavanja kako biste poboljšali kvalitetu i trajanje sna.

Družite se

Društvene veze i jake mreže podrške korisne su za zdravlje srca. Njegujte značajne odnose s prijateljima, obitelji i članovima zajednice te dajte prioritet provođenju vremena s voljenima.

Uključite se u aktivnosti koje potiču prijateljstvo, empatiju i emocionalnu dobrobit jer pozitivne društvene interakcije mogu smanjiti razinu stresa i promicati zdravlje srca.

Upoznajte svoju obiteljsku povijest

Genetika može igrati značajnu ulogu u određivanju rizika od srčanih bolesti.

Budite svjesni svoje obiteljske povijesti kardiovaskularnih bolesti i porazgovarajte o svim nedoumicama sa svojim liječnikom.

Razumijevanje vaših genetskih predispozicija može pomoći u donošenju personaliziranih strategija prevencije i mjera rane intervencije.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu