Glazba za opuštanje – koja je prikladna muzika za opuštanje i spavanje?

Glazba za opuštanje

Glazba za opuštanje jedna je od boljih tehnika da opustite um i tijelo, a može poslužiti da se opustite kako biste zaspali, za meditaciju ili za opuštenije učenje. Koja muzika opušta često ovisi o individualnim preferencijama te o sjećanjima povezanim s određenim zvukovima. U nastavku se nalazi nekoliko prijedloga za različitu glazbu koja vam može pomoći u opuštanju.

Muzika za opuštanje i spavanje

Muzika se često koristi kao tehnika za opuštanje pred spavanje, kako bi lakše zaspali i imali bolju kvalitetu sna. Istraživanja su pokazala da opuštajuća klasična muzika može djelovati kao terapeutska muzika za spavanje. Naprimjer, u istraživanju objavljenom 2007. godine u časopisu Journal of advanced nursing opuštajuća klasična glazba pokazala se kao uspješna intervencija za smanjenje problema sa spavanjem.

Klasična glazba za opuštanje i spavanje djeluje na način da smanjuje:

Osim toga, smatra se da opuštajuća muzika doprinosi kvaliteti sna jer usporava rad srca, opušta mišiće i odvraća pažnju od misli. Ako vam klasična glazba ne pomaže u spavanju, isprobajte zvukove prirode, o kojima ćete saznati kasnije.

Muzika za opuštanje i spavanje
FOTO: Shutterstock

Glazba za opuštanje i učenje

Iako istraživanja pokazuju da muzika može odvratiti pažnju tijekom učenja, nekim ljudima slušanje opuštajuće muzike može pomoći. Osim što opušta, muzika može poboljšati raspoloženje, a samim time smanjuje stres od učenja.

Glazba za koncentraciju i učenje ovisi o preferencijama pojedinca, ali valja imati na umu da nije sva muzika pogodna za učenje. Muzika s tekstom može odvratiti koncentraciju, stoga je za učenje pogodnija instrumentalna glazba za opuštanje. Glasna muzika također može imati negativni utjecaj na kognitivne sposobnosti, stoga je bolje tiho slušati muziku.

Pročitajte članak “Dokazano: Poslušajte pjesmu koja umanjuje stres kao nijedna druga“.

U nastavku se nalazi video s primjerom klasične glazbe koja nekima može pomoći tijekom učenja:

YouTube glazba za opuštanje i učenje

Na video platformi YouTube možete pronaći mnogo različitih radio kanala s glazbom za učenje ili opuštanje. Osobno za koncentraciju i opuštanje preferiram lo-fi tip muzike. U nastavku se nalazi radio s takvom muzikom koji možete slušati:

Muzika za meditaciju i opuštanje

Muzika za opuštanje i smirenje idealan je odabir tijekom opuštajućih aktivnosti kao što su meditacija i joga. Idealna glazba za opuštanje i relaksaciju tijekom ovih aktivnosti je instrumentalna i polagana. U nastavku se nalazi video s primjerom takve glazbe:

Ovakva glazba za opuštanje uma pomoći će vam da lakše opustite i tijelo. Osim toga, tijekom meditacije možete upaliti i zvukove iz prirode, o kojima ćete saznati u nastavku.

Zvukovi prirode za opuštanje

Zvukovi iz prirode mogu djelovati opuštajuće na pojedince. Neki od takvih zvukova su zvukovi:

  • mora i valova
  • kiše
  • šuštanja lišća
  • pjeva ptica
  • glasanja dupina.

Osim što opuštaju, ovakvi zvukovi mogu pomoći zaspati. Zvukove iz prirode možete potražiti na platformi YouTube, a u nastavku dajemo dva primjera.

Glazba za opuštanje – more

U videu se nalaze zvukovi oceana i valova uz koje se možete opustiti:

Glazba za opuštanje – dupini

U videu se nalaze zvukovi dupina koji na neke mogu djelovati opuštajuće – idealni su za meditaciju ili pred spavanje:

Glazba za opuštanje za djecu

Glazba itekako može pomoći i za opuštanje djece, bilo da se radi o djetetu koje ne može zaspati ili djetetu koje je nemirno. Kao i kod odraslih, glazba koja će opustiti dijete ovisi o njegovim preferencijama. Neki tipovi muzike koji se preporučuju za opuštanje djece su:

  • zvukovi prirode
  • klasična glazba (npr. Mozart ili Chopin)
  • dječje uspavanke (za manju djecu).

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Dolegui, A. S. (2013). The impact of listening to music on cognitive performance. Inquiries Journal, 5(9).
  2. Harmat, L. i sur. (2008). Music improves sleep quality in students. Journal of advanced nursing, 62(3), 327–335.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu