Meditacija i djelovanje zvuka kroz meditaciju

meditacija

Kvantna fizika i suvremena znanost smatraju kako se cijeli univerzum sastoji od jednog velikog super polja. Potvrđeno je kako smo svi zapravo povezani preko nevidljivih niti koje nazivamo primordijalnim zvukom. Prema mnogim drevnim religijama i spisima, postanak univerzuma i svega što postoji vezano je uz zvuk ili vibraciju.

Tako u Bibliji piše:″ U početku bijaše Riječ, Riječ bijaše sa Bogom i Riječ bijaše Bog″. Drevni spisi Vede pak navode:″ U početku bijaše Gospod stvorenja i odmah za njim bijaše Riječ… Riječ je zaista bila vrhovni Brahman″. Kada izgovaramo riječ OM (AMEN), ona vibrira na frekvenciji od 432 Hz. Ista frekvencija se može naći i širom prirode.

Način na koji zvuk utječe na naš život vjerojatno je jedan od najtajanstvenijih i najzanimljivijih. Pa i utjecaj suvremene glazbe na naš živčani sustav to dokazuje. Glazba može oblikovati psihu pa čak i u vrlo kratkom vremenu stvoriti unutarnja stanja i emocije kojih do maloprije nije ni bilo. Kada uživate na nekom koncertu, trnci koji vas prožimaju i emocije koje proživljavate zapravo potječu od zvukova, te njihovih raznih formi i kombinacija.

Zvuk i glazba utječu na naše cjelokupno biće, počevši od promjena u moždanim valovima, cirkulaciji, pa sve do proživljavanja različitih emotivnih iskustava.

Znanost i zvuk

Suvremena znanost je u nekoliko navrata pokazala kako je zvukom moguće učiniti mnoge promjene. Različite vrste zvukova, osim što djeluju na um i emocije, također imaju moć da djeluju na materiju.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća, švicarski znanstvenik Hans Jenny izumio je novu znanost i nazvao ju kimatika. Svojim eksperimentima dokazao je kako određene vibracije mogu oblikovati materiju. Pokuse je obavljao pomoću uređaja koje je nazvao frekvencijski generatori.

Frekvencijski generator je bio spojen na metalnu ploču na kojoj se nalazio pijesak ili neki drugi materijal. Preko ovih uređaja puštao bi određene vibracije. Kako bi se vibracija razvijala, tako bi pijesak na ploči poprimao određeni oblik. Također je otkrio kako ponavljanjem slova određenih drevnih jezika pijesak na ploči također poprima njihov pisani oblik zapisan u drevnim skriptama, što nije bio slučaj kod modernih jezika.

Ovo je ujedno i dokaz kako su drevni jezici kao što je sanskrt, latinski, aramejski i hebrejski zapravo povezani s unutarnjim zvukom, te imaju čudesno djelovanje na materijalni i duhovni svijet.

Meditacija i zvuk

meditacijaMeditacijom na zvuk, odnosno mantru (riječ), poniremo duboko u transcendentalnu svijest. Transcendentalna svijest predstavlja temelj ljudske svijesti i postojanja te izvor svih misli i osjećaja. Mantra je riječ na nekom od drevnih jezika koja ne mora imati određeno značenje i ona zapravo predstavlja formu zvuka. Ponavljanjem mantre u našim mislima mi stvaramo ugodnu vibraciju koja utječe na našu cjelokupnu fiziologiju.

Ono što kvantna fizika tvrdi, da smo svi dio jednog velikog super polja, znači i da je cijeli univerzum prožet transcendentalnom sviješću. Ovo stanje svijesti pulsira u svakom čovjeku, međutim moderni čovjek je zaboravio kako do njega doći. Znanstveno je dokazano kako stanje transcendentalne svijesti djeluje na tijelo bitno drugačije nego ostala stanja svijesti (budno stanje, sanjanje, spavanje bez snova…). Funkcije mozga ne samo da postaju usklađenije, već se pokazalo da se također svjesno počinju koristiti neki uspavani dijelovi mozga.

Redovitom meditacijom, možemo postepeno otpustiti usađene obrasce življenja, kao što su strah, ljutnja, patnja i neznanje. Naš um postaje miran, tih, ali istovremeno budan.

Za vrijeme meditacije, potrošnja kisika opada za 16%, što je duplo više nego kod spavanja. Na ovaj način, mnoge zdravstvena poboljšanja dolaze do izražaja. Naše se tjelesne funkcije obnavljaju, usporava se stopa metabolizma, snižava se krvni tlak, smanjuje se proizvodnja mliječne kiseline i harmonizira se kompletan endokrini sustav.

Razlika između spavanja i transcendentalnog stanja svijesti je ta, što kod transcendencije, mi doživljavamo dubok počinak, ali pri tome ostajemo budni. Svjesni smo svega što se događa unutar nas samih kao i u okolini, ali sve to doživljavamo s jedne finije razine svijesti. Kada otvorimo oči i izađemo iz meditacije, kvalitete ove svijesti iznosimo u svakodnevni život.

Higijena tijela je jako važna, ali higijena duha je mnogo važnija. Svakodnevno odvajamo vrijeme za pranje zuba, umivanje, kupanje i slično, međutim, malo kada zastanemo kako bi pročistili i odmorili svoj um. Duh postiže odmor samo onda kada je miran i tih. Kroz redovitu meditaciju, navikavamo duh i tijelo da djeluju sa nivoa tišine, odnosno čiste svijesti.

Meditiranje u grupi

Pojedinac je taj koji oblikuje društvo. Znanstveno je dokazano da kada osoba meditira ona razvija jednu vrstu energetskog polja mira, sreće i tolerancije, te tu istu vibraciju širi na okolinu. Stoga kada dvije ili više osoba meditira skupa, ove vibracije se uvelike množe. Meditiranjem u grupi, isijava se sklad i koherencija puno veće snage nego kada se meditira pojedinačno. Intenzivne grupne meditacije imaju snagu da smanje stopu kriminala, pa čak i da spriječe nadolazeće katastrofe, što je i znanstveno dokazano kroz provedene mnoge studije.

grupna-meditacijaSvi nesretni događaji koje pogađaju suvremeno društvo proizlaze iz stresa nagomilanog u okolini. Ako se sav taj stres ne rasprši, odnosno ne izbriše, on će se kad tad morati nekako manifestirati.

Raznim znanstvenim proučavanjima utvrđeno je da je broj stanovništva koji je potreban da meditira, kako bi se osjetio utjecaj ovakvih radionica iznosi oko 1%. Dakle, da bi društvo bilo stabilno, te da bi funkcioniralo skladno dovoljna je redovita grupna meditacija jednog malog segmenta tog istog društva.

Ovo pravilo također vrijedi i za neke druge primjere u prirodi. Npr. da bi cijeli ljudski mozak djelovao skladno, potrebno je da samo 1% stanica djeluje skladno. Da bi se potaknula kristalizacija jedne otopine potreban je samo jedan kristal, a isto tako, da bi potakli emitiranje laserske zrake dovoljno je da 1% čestica djeluje koherentno. Intenzivnim grupnim meditacijama širimo red u pojedincu i okolini.

Autor: Goran Mizdrak

Članak objavljen:

Vodič kroz meditaciju: Upoznajte tehnike i prednosti meditacije

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu