Prvi simptomi shizofrenije: Teški psihijatrijski poremećaj koji počinje već u 20-ima! Evo koji su prvi znakovi i kako spriječiti nove epizode pogoršanja

Prvi simptomi shizofrenije

Prvi simptomi shizofrenije najčešće se javljaju u mlađoj odrasloj dobi, tijekom kasnih 20-ih i ranih 30-ih godina života. Shizofrenija je ozbiljna duševna bolest koja ometa realno tumačenje stvarnosti, obilježena je halucinacijama, deluzijama, neorganiziranim govorom i ponašanjem te poremećenim svakodnevnim funkcioniranjem.

Shizofreniju je potrebno doživotno liječiti, a ako se na vrijeme prepoznaju prvi znakovi shizofrenije, moguće ih je staviti pod kontrolu prije nego se razviju ozbiljne komplikacije.

Shizofrenija je ozbiljna duševna bolest koja ometa realno tumačenje stvarnosti
FOTO: Getty Images

Prvi simptomi shizofrenije

Shizofrenija uključuje niz problema u kognitivnom, emocionalnom i bihevioralnom području funkcioniranja. Znakovi i simptomi mogu varirati, ali je važno naglasiti da se javljaju postupno, tijekom nekoliko mjeseci ili godina kada su teško uočljivi, ali nakon nekog vremena postanu vrlo jasni. 

Početni simptomi shizofrenije se uglavnom uočavaju u iskrivljenom shvaćanju stvarnosti i lažnim uvjerenjima. S vremenom takva razmišljanja prerastu u deluzije, a paralelno se javljaju i halucinacije, odnosno obmane osjetila kod kojih ne postoji stvarni podražaj. Sukladno tome, mišljenje i govor postaju potpuno neorganizirani zbog čega osoba sve teže komunicira s okolinom, nejasno odgovara na pitanja i nepovezano slaže rečenice. Kada bolest već prevlada, može doći po sastavljanja besmislenih riječi koje se uopće ne mogu razumjeti (poznatije pod pojmom “salata od riječi”).

Motorika se u početku može prikazivati u neorganiziranim i abnormalnim reakcijama, od tjelesnog nemira i napetosti, preko neprikladnog ili bizarnog držanja do potpunog nedostatka reakcije i usporenog kretanja. Smanjena sposobnost općeg funkcioniranja može dovesti do zanemarivanja osobne higijene, nemogućnosti emocionalne razmjene u odnosima (npr. izbjegavanje kontakta očima, monoton govor, izostanak facijalnih ekspresija itd.) te povlačenjem i otuđivanjem.

Svi navedeni simptomi mogu varirati tijekom vremena. Kad je u pitanju shizofrenija, prvi simptomi se teško uočavaju, posebno ako osoba nema bliske osobe s kojima je svakodnevno okružena i koji ne mogu primijetiti postoje li čudni obrasci ponašanja i promjene funkcioniranja.

Nažalost, simptomi će se kroz neko vrijeme pogoršati i postati vrlo jasni, a već je u tom trenutku potrebno potražiti liječničku pomoć.
Prvi znakovi shizofrenije
FOTO: Getty Images

Vrste i faze shizofrenije – simptomi

Ovisno o vrsti shizofrenije od koje osoba boluje, primijetit će se i prvi simptomi. Primjerice, kod katatone shizofrenije u kojoj je glavno obilježje poremećaj psihomotorike i volje, početni će simptomi ići u smjeru potpuno nepomične ili pak pretjerane motoričke aktivnosti. Kod paranoidne shizofrenije naglasak će biti na sumanutim mislima i halucinacijama, dok je kod dezorganizirane shizofrenije najspecifičniji simptom nepovezani ili besmisleni govor, ponašanje i tupilo osjećaja.

Kod nediferencirane shizofrenije simptomi su miješani, a kada je riječ o rezidualnoj shizofreniji, početne znakove je također teško uočiti zato što se mogu postupno javljati u dugotrajnim razdobljima. Neovisno o tome koji je tip shizofrenije u pitanju, riječ je progresivnoj bolesti koja ima različite epizode javljanja simptoma, kao i različite faze bolesti koje nisu strogo ograničene i ovise o pojedincu.

U prvoj, premorbidnoj fazi shizofrenije, nema nikakvih jasnih znakova bolesti, osim izražene stidljivosti, povučenosti i nesigurnosti. Međutim, s vremenom dolazi do prodromalne faze koja podrazumijeva značajnije otuđivanje, osamljivanje te pojavu bezvoljnosti i iskrivljenog shvaćanja stvarnosti. Prelaskom u akutnu fazu simptomi postaju jasniji, a poremećaji mišljenja i motorike uočljiviji. U kroničnoj fazi osoba ne može normalno funkcionirati, a kvaliteta života je potpuno narušena.

Simptomi shizofrenije kod mladih
FOTO: Getty Images

Simptomi shizofrenije kod mladih

Još uvijek je nejasno u kojoj mjeri shizofreniju uzrokuje genetika, a u kojoj mjeri okolinski čimbenici. U pitanju je složena i multifaktorska bolest kojoj je teško pronaći jasan uzrok i smjer razvoja simptoma. Dob početka bolesti je važan faktor, ali se razlikuje i ovisno o spolu – kod muškaraca se prvi simptomi najčešće javljaju između 18 i 25 godina, dok je kod žena ta granica nešto kasnija, odnosno između 25 i 36 godina ili u kasnim 40-im godinama. 

Kasna adolescencija se također povezuje s početnim simptomima shizofrenije, a neki stručnjaci najveću važnost pridaju promjenama u mozgu tijekom puberteta koje mogu biti rizične i utjecati na progresiju bolesti. S druge strane, navode se i razlozi povezani s hormonskim promjenama koje su također dominantne u pubertetu. Jedino sigurno je da mnogo faktora utječe na razvoj bolesti kod mladih.

Međutim, u usporedbi sa simptomima shizofrenije kod odraslih, smatra da su kod mladih rjeđe pojave deluzija i vizualnih halucinacija, barem kada je riječ o početnim simptomima. S vremenom se mogu pogoršati i razviti svi simptomi shizofrenije, ovisno o vrsti i tipu bolesti, kao i o uključivanju u liječenje ili odbijanju istog.

Shizofreniju je teško dijagnosticirati zbog brojnih razloga
FOTO: Getty Images

Dijagnoza i liječenje – prvi simptomi

Shizofreniju je teško dijagnosticirati zbog brojnih razloga. Jedan je taj da ljudi često ne shvaćaju da su bolesni kada se pojave prvi simptomi shizofrenije. Drugi problem je taj što mnoge promjene koje su povezane sa shizofrenijom (posebno u početnoj fazi bolesti) mogu ostati neprimijećene jer se vežu ili javljaju tijekom drugih normalnih životnih promjena zbog čega ostaju u pozadini.

Kada je riječ o mladima, simptomi povezani s otuđivanjem, osamljivanjem i povlačenjem iz društva mogu biti karakteristični za tu razvojnu dob jer mladi često mijenjaju prijatelje i pronalaze nove zbog okolinskih faktora (promjene škole, upisa studija itd.).

Također, problemi se mogu javljati i sa spavanjem, manjkom motivacije, poteškoćama u učenju i promjenama u emocionalnom funkcioniranju, što okolina često pripisuje pubertetskim promjenama, a može biti povezano s prvim simptomima bolesti.

Upravo zbog težine otkrivanja simptoma, dijagnozu nije jednostavno postaviti, a s obzirom na to da oboljeli najčešće traže pomoć već u poodmaklim fazama bolesti kada su simptomi jasno vidljivi, potrebno je neko vrijeme kako bi se pronašla adekvatna farmakoterapija i psihoterapija te kako bi se osoba mogla održavati pod kontrolom. Nažalost, u mnogim slučajevima kasnog otkrivanja bolesti teško je pronaći način liječenja koji će omogućiti normalno i samostalno funkcioniranje osobe.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Karlović, D. i sur. (2020). Shizofrenije. Naklada Slap: Jastrebarsko.
  2. Schizophrenia: When Do Symptoms Usually Start? (2020). WebMD.
  3. Karlović, D. (2017). Josip Glaser: Opća psihopatologija. Naklada Slap: Jastrebarsko.
  4. Američka Psihijatrijska Udruga (2014). Dijagnostički i statistički priručnik za duševne poremećaje: DSM-5. Naklada Slap: Jastrebarsko.
  5. Schultze-Lutter, F. (2009). Subjective symptoms of schizophrenia in research and the clinic: the basic symptom concept. Schizophrenia bulletin, 35(1): 5–8.

Ocijenite članak

3.74 / 5   39

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu