Katatonija – uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje

katatonija

Katatonija je oblik shizofrenije s glavnim poremećajem psihomotornih funkcija. Ubrajamo je pod duševne bolesti, a očituje se neobičnim promjenama psihomotornih funkcija, od potpune nepokretljivosti i blokade mišića do njihovog ekstremnog uzbuđenja.  

katatonicno-stanje

Uzroci katatonije

Katatonija se može pojaviti u kontekstu nekoliko poremećaja s kojima je povezana, a to su neurorazvojni, psihotični, bipolarni ili depresivni poremećaj.

Dijagnostički i statistički priručnik za duševne poremećaje ne tretira katatoniju kao zasebnu kategoriju, nego je dijeli prema njezinom javljanju kao popratnog poremećaja. Tako postoji katatonija povezana s drugim psihičkim poremećajem (bipolarni, psihotični, neurorazvojni itd.) i katatonija zbog nekog drugog zdravstvenog stanja (ozljeda glave, cerebrovaskularne bolesti, encefalitis itd.).

Kako se manifestira katatonično stanje?

Osnovno obilježje katatonije su značajne psihomotorne smetnje koje mogu uključivati smanjenu motoričku aktivnost, ali i ekscesivne i neobične motoričke aktivnosti. Slučajevi ovog poremećaja mogu biti jako zbunjujući jer psihomotorne smetnje mogu varirati od upadljivog nereagiranja na bilo kakve podražaje pa sve do ekstremnog reagiranja.

Simptomi katatonije

Katatonija se definira prisutnošću tri ili više od dvanaest psihomotornih simptoma i obilježja, a to su:

 • katatoni stupor (nema motoričke aktivnosti niti bilo kakvog odnosa s okolinom),
 • katalepsija (pasivno inducirani položaj održava se protivno gravitaciji),
 • voštana savitljivost (blago, ravnomjerno pružanje otpora namještanju od strane druge osobe),
 • mutizam (potpuni izostanak ili vrlo malo verbalnih odgovora),
 • negativizam (odupiranje ili izostanak reakcije na upute ili izvanjski podražaj),
 • zauzimanje neuobičajenih položaja (spontano i aktivno održavanje položaja protivnog gravitaciji),
 • manirizam (neobični, karikirani pokreti koji sliče normalnim aktivnostima),
 • stereotipija (repetitivni, abnormalno učestali pokreti bez ciljne usmjerenosti),
 • agitacija (psihomotorni nemir i uzbuđenje koje nije izazvano vanjskim podražajima),
 • izvođenje različitih neobičnih grimasa,
 • eholalija (ponavljanje govora druge osobe),
 • ehopraksija (oponašanje pokreta druge osobe).

Dijagnoza i liječenje katatnonije

Kliničkom slikom moraju dominirati barem tri (ili više) svih navedenih simptoma kako bi se mogla dijagnosticirati katatonija i katatonično stanje. Tijekom teških stadija katatonije potrebno je pažljivo nadgledanje osobe kako bi se izbjeglo samoozljeđivanje ili ozljeđivanje drugih.

Obično se katatonija dijagnosticira kod hospitaliziranog pacijenta i pojavljuje se kod 35% osoba sa shizofrenijom, ali većina slučajeva katatonije uključuje osobe s depresivnim ili bipolarnim poremećajima.

Liječenje nije posebno određeno jer se kod katatoničnog stanja uvijek prvenstveno liječi bolest ili poremećaj uz kojeg ono dolazi. Stoga je dominantna farmakoterapija uz psihoterapijske tretmane.

dijagnoza-katatonije

Katatona shizofrenija

Katatona shizofrenija je kronična duševna bolest u kojoj je iskrivljeno shvaćanje realnosti uz sve ostale simptome shizofrenije i katatonije. Ovaj oblik shizofrenije obuhvaća krajnosti ponašanja pa tako u jednom trenutku ne možete govoriti, pomicati se ili odgovarati, a u drugom imate hiperaktivne pokrete ili možete i nehotice oponašati zvukove ili pokrete drugih.

Ovaj oblik shizofrenije je danas rijetkost zbog poboljšanog liječenja shizofrenije. Stanje katatonije je gotovo uvijek javlja u kombinaciji s nekom drugom mentalnom bolesti.

Članak objavljen:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.67 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: katatonija, lijecenje katatonije, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu