Kako lakše zaspati? Evo 20 savjeta koji će vam pomoći da brzo utonete u san i spavate bolje

Kako lakše zaspati

Zaboravite na brojanje ovaca – ako imate problema sa spavanjem i pitate se “Kako lakše zaspati?“, uz ove ćete savjete stvoriti higijenu spavanja, lako zaspati i probuditi se odmorni.

Kako lakše zaspati?

Evo 20 savjeta kako lakše i brže zaspati.

1. Napravite mjesta

Izbacite iz spavaće sobe sve elektroničke smetnje, uključujući televizor, mobilne telefone i prijenosna računala. Stvorite mirno okruženje za kvalitetan san.

2. Opuštajuća kupka

Topla i opuštajuća kupka pomoći će vam da se opustite prije spavanja. Također će povećati tjelesnu temperaturu, a pad temperature koji slijedi će potaknuti vaše tijelo da misli kako je došlo vrijeme za spavanje.

U kupku dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja kako biste poboljšali učinak.

Pročitajte članak “Oslobodite se napetosti i ‘napunite baterije’: Evo kako složiti aromatičnu kupku koja će nahraniti dušu i tijelo“.

Opuštajuća kupka
FOTO: Shutterstock

3. Vježbajte

Vježbanje tijekom dana može pomoći da navečer lakše zaspite. Ipak, nemojte vježbati prije spavanja jer ćete se osjećati previše energično poslije vježbanja, stoga ćete imati problema pri odlasku u krevet.

Pročitajte članak “Tjelesno vježbanje i zdravlje: Motivirati bi vas trebao utjecaj na psihu, a ne fizički izgled! Psihologinja otkriva kako krenuti“.

4. Neradna zona

Izbacite radni stol iz spavaće sobe jer može utjecati na vašu sposobnost da se isključite iz vaših svakodnevnih briga. Nema e-pošte, nema računa, nema stresa! Neka vaša spavaća soba bude mjesto za odmor i spavanje.

5. Rutina

Naša tijela vole rutinu! Odlazak na spavanje i buđenje ujutro u slično vrijeme svaki dan pomoći će da bolje spavate.

Pročitajte članak “Ne pomišljajte na snoozanje: Psihologinja otkriva zašto je budilica stres za mozak i zašto tako loše spavamo“.

6. Opuštajući mirisi

Poprskajte nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande na jastuk i uživajte u mirnom i dubokom snu. Istraživanja su pokazala da aromaterapija lavandom može pomoći usporiti aktivnost živčanog sustava i poboljšati kvalitetu sna. Usto, miriše predivno!

Pročitajte članak “Sprej za spavanje: Imamo jednostavan recept s eteričnim uljima koji će vas opustiti i pomoći da lakše utonete u san“.

Istraživanja su pokazala da aromaterapija lavandom može pomoći usporiti aktivnost živčanog sustava i poboljšati kvalitetu sna
FOTO: Shutterstock

7. Smanjite unos kofeina

Izbjegavajte kofein i druge stimulanse u večernjim satima jer nećete moći zaspati. Radije popijte šalicu vrućeg mliječnog napitka ili čaj od kamilice.

Pročitajte članak “Čaj za spavanje: Neka jedna šalica postane navika! Ovo su najbolji čajevi za spavanje koji će vas opustiti i uspavati“.

8. Ustanite

Ako već ne možete zaspati, nema smisla da se okrećete po krevetu. Ustanite i okupirajte vrijeme nečim opuštajućim, kao što je npr. čitanje knjige pola sata, a zatim pokušajte ponovno zaspati. Nikako nemojte to vrijeme provesti ispred televizora.

Televizor će još više razbuditi vaš mozak!

9. Biljni lijek

Bilje se može koristiti za privremeno ublažavanje problema spavanja uzrokovanog tjeskobom.

Pročitajte članak “Biljni lijekovi za spavanje: Hipnotici i sedativi izazivaju ovisnost! Odaberite lijek za spavanje na biljnoj bazi, evo što je sve dostupno“.

Bilje se može koristiti za privremeno ublažavanje problema spavanja uzrokovanog tjeskobom
FOTO: Shutterstock

10. Ugasite svjetla

Obavezno ugasite sva svjetla ili ih barem prigušite dok pokušavate zaspati. Također, investirajte u rolete ili tamnije zavjese za umirujuće okruženje.

11. Ograničite dnevno drijemanje

Iako kratka drijemanja mogu biti osvježavajuća, važno je da traju do 20 minuta ili manje tijekom dana kako ne bi loše utjecala na kvalitetu noćnog sna.

Pročitajte članak “Drijemate preko dana? Znanstvenici su uočili povezanost između prekomjernog dnevnog spavanja i teške neurodegenerativne bolesti“.

12. Nemojte stalno pogledavati na sat

Stalno provjeravanje vremena noću može dovesti do užurbanih misli o danu koji je pred nama, što otežava da utonete u san. Držite satove izvan vidokruga kako biste smanjili ovu tendenciju.

13. Koristite jastuk za noge protiv bolova u leđima

Postavljanje jastuka između nogu može ublažiti blagu bol u leđima te poboljšati kvalitetu sna smanjenjem stresa na donjem dijelu leđa.

Postavljanje jastuka između nogu može ublažiti blagu bol u leđima te poboljšati kvalitetu sna
FOTO: Shutterstock

14. Osigurajte odgovarajuću podršku za vrat

Odabir prave debljine jastuka i položaja za spavanje može spriječiti buđenje s ukočenim vratom. Održavanje dobrog držanja prije spavanja također je bitno.

15. Odlučite se za lagane večernje zalogaje

Teški obroci kasno navečer mogu poremetiti probavu i ometati san. Odabir laganih zalogaja može pomoći u boljem snu.

Pročitajte članak “Kasna večera: Trebate ići spavati, a gladni ste? Nutricionistica otkriva što je najbolje pojesti“.

16. Ograničite upotrebu nikotina

Nikotin je, poput kofeina, stimulans koji može poremetiti san. Smanjenje ili eliminacija uporabe duhana može poboljšati kvalitetu sna.

17. Držite kućne ljubimce izvan kreveta

Dopuštanje kućnim ljubimcima da spavaju u krevetu može poremetiti san i unijeti alergene u vaš krevet. Poticanje kućnih ljubimaca da spavaju u vlastitom krevetu može poboljšati kvalitetu sna.

kako lakše zaspati uz pozadinsku buku
FOTO: Shutterstock

18. Smanjite buku na minimum

Ako se pitate kako lakše zaspati uz pozadinsku buku, upotreba čepića za uši može pomoći u blokiranju ometajućih zvukova koji mogu ometati san.

19. Umjereno koristite tablete za spavanje

Lijekove za spavanje treba koristiti oprezno i kao kratkoročno rješenje, idealno uz promjene načina života za bolji san.

Pročitajte članak “Tablete za spavanje: Potrošnja raste iz godine u godinu! Magistar farmacije otkriva sve o njima, jesu li opasne i kada se treba obratiti liječniku“.

20. Potražite liječnički savjet za dugotrajne probleme sa spavanjem

Preporučljivo je konzultirati se s liječnikom ako problemi sa spavanjem traju dulje vrijeme, jer temeljna zdravstvena stanja ili lijekovi mogu biti čimbenici koji tome pridonose.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Mawer, R. (2023). 17 Proven Tips to Sleep Better at Night. Healthline.
  2. 20 Tips for Better Sleep. (2023). WebMD.
  3. Sleep tips: 6 steps to better sleep. (2022). Mayo Clinic.
  4. Top 10 tips for a good night’s sleep. British Heart Foundation.

Saznajte više o nesanici u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu