Nedostatak zuba: Samo estetski problem ili ozbiljan zdravstveni rizik? Evo zašto ga ne biste trebali olako shvaćati i koja su rješenja

Nedostatak zuba

Gubitak zuba kod odraslih osoba relativno je čest problem. U prosjeku svaka odrasla osoba ima potrebu nadomjestiti barem jedan, a mnogi i dva ili više izgubljena zuba. Najčešći uzrok gubitka je nesanirani karijes koji je nakon nekog vremena razorio cijelu krunu zuba, proširio se na korijen i korijenski kanal te izazvao upalu u okolnim strukturama zuba. To na kraju rezultira nemogućnošću terapije koja bi sanirala ovakva oštećenja i stomatolog je primoran izvaditi zub.

Razlog gubitka zuba može biti i nekakva trauma (snažan udarac koji uzrokuje izbijanje zuba), uznapredovala bolest desni ili nešto treće.

Većina osoba olako shvaća nedostatak zuba, pogotovo ako se dogodio u stražnjem dijelu čeljusti. Smatraju da se nedostatak zuba ionako ne vidi pa ni ne predstavlja problem.

Međutim, gubitak zuba, osim što predstavlja estetski problem, može dovesti do niza promjena koje dugoročno mogu izazvati puno veće zdravstvene probleme.

U konačnici to znači da će terapija biti nužna, ali će zbog protoka vremena biti znatno složenija i zahtjevnija.

Svaki put kada izgubite zub, to može negativno utjecati na vaše cjelokupno zdravlje. I što duže čekate i odgađate zamjenu zuba koji nedostaje, možete povećati šanse za gubitak još više zuba, kao i druge probleme.

Gubitak zuba kod odraslih osoba
FOTO: Shutterstock

Nedostatak zuba – zdravstveni rizici

Ako vam neko vrijeme nedostaje jedan ili više zubi, a niste ih zamijenili, u nastavku vam donosimo neke od rizika kojih biste trebali biti svjesni.

Gubitak kosti

Kao što se vaše tijelo oslanja na zdravlje vaših kostiju, tako to čine i vaši zubi. Jaka čeljusna kost pomaže da imate jake i čvrste zube. Kost ih drži na mjestu. Kad god žvačete hranu, to pomaže stimulirati i podupirati kost vaše čeljusti, baš kao što vam tjelovježba pomaže u održavanju mišića.

Kada vam nedostaje zub, to može potaknuti gubitak kosti u čeljusti jer nedostajući razmak u ustima više nema drugog zuba s kojim bi mogao stupiti u kontakt pa ne dolazi do stimuliranja kosti. Kako vrijeme prolazi, prazan prostor dovest će do smanjenja čeljusne kosti na ovom mjestu, a to može imati utjecaja i na ostale okolne zube.

Veći rizik za zdravstvene probleme

Gubitkom zuba smanjuje se mogućnost kvalitetnog žvakanja hrane čime se remeti prirodni proces hranjenja i apsorpcije hrane. Naime, zbog nemogućnosti dobrog usitnjavanja hrane primorani smo gutati veće, nesažvakane komade hrane, što otežava rad želuca i cijelog probavnog sustava. Hrana se ne apsorbira u potpunosti pa tijelo ne dobiva optimalne količine nutrijenata, a pritom je probava izložena dodatnom naporu i gubitku energije. Sve to može dugoročno utjecati na naše tijelo i zdravlje.

Povećani rizik od gubitka više zubi

Kada izgubite zub, to može stvoriti “domino efekt” na zdravlje okolnih zuba. Prema nedavnim studijama, kada ne nadomjestite zub koji nedostaje, to povećava rizik od gubitka dodatnih zubiju za 30 %.

nedostatak zuba u gornjoj vilici
FOTO: Shutterstock

Krivljenje okolnih zuba

Kada izgubite zub, susjedni zubi se obično naginju u novonastali slobodni prostor. Pored toga, u suprotnoj čeljusti zub koji više nema para “tražit” će istog i nakon nekog vremena izgledat će kao da je izrastao, iskočio iznad ostalih. Doista je izrastao, ali pritom sluznica, kost i okolne strukture neće slijediti taj rast pa će se pojaviti površina korijena. Ovakav zub bit će zbog toga podložniji karijesu i parodontološkim bolestima.

Problemi sa zagrizom

Kako vam se okolni zubi mijenjaju, to može promijeniti način na koji se spajaju prilikom zagriza. Kod nagnutih zuba sile koje se javljaju žvakanjem više se ne prenose na način kako je to priroda predvidjela, već pod određenim kutom, što rezultira nepravilnim opterećenjem zuba, odnosno preopterećenjem. Obim posljedica tada ovisi samo o vremenu izloženosti ovakvim promjenama.

Nepravilan zagriz može uzrokovati prekomjerno oštećenje cakline zuba, napetost i bol u mišićima glave i vrata, glavobolju, preosjetljivost zuba i još mnogo toga.

Pored zdravstvenih rizika, gubitak zuba može uzrokovati i rano starenje. Zbog atrofiranja kosti i nedostajućih zuba, koža na licu će se opustiti, a vi ćete izgledati znatno starije nego što jeste. Osim toga, može doći i do problema u govoru – otežanog izgovaranja riječi, frfljanja ili čak pljuvanja. Sve to u konačnici dovodi do smanjenog samopouzdanja i socijalne isključenosti, što može uzrokovati i probleme s mentalnim zdravljem.

Rješenje za nadomjestak izgubljenih zubi
FOTO: Shutterstock

Rješenje za nadomjestak izgubljenih zubi

Gubitak zuba danas se može riješiti vrlo jednostavno, sigurno i bezbolno. Na raspolaganju su dva stomatološka rješenja.

  • Zubni most – radi se o učinkovitoj i pouzdanoj opciji za nadomještanje jednog ili više nedostajućih zuba (nedostatak dva zuba ili nedostatak više zuba) i ispravljanje narušenog osmijeha. Nedostatak zubnog mosta je što se fiksira na okolne, zdrave zube koje je zbog toga potrebno brusiti. Ako se želi izbjeći brušenje zdravih zubi, na raspolaganju je opcija ugradnje zubnog implantata.
  • Zubni implantat – optimalno rješenje za nedostatak jednog zuba je ugradnja implantata s krunicom. Implantat se postavlja u kost i ne utječe na okolne zube. Iako je veća početna investicija, može biti doživotno rješenje ako se održava ispravnom oralnom higijenom. Osjet, funkcionalnost i estetika su identični prirodnom zubu, a postupak ugradnje je brz i bezbolan. Ako je potrebno nadomjestiti dva ili više zuba, problem se može riješiti postavljanjem mosta na jedan zubni implantat ili na više implantata.

Bez obzira na to muči li vas nedostatak zuba u gornjoj vilici ili nedostatak zuba u donjoj vilici, moderna stomatologija danas ima kvalitetno rješenje za sve dentalne probleme. Stoga, ako ste i vi jedna od velikog broja osoba kojima nedostaje jedan, dva ili više zuba, ne trebate više patiti i ugrožavati svoje zdravlje. Posjetite stomatologa i vratite si osmijeh i samopouzdanje koje zaslužujete.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   7

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu