Zubni implantati – prednosti i mane

Zubni implantati

Zubni implantati su sve popularniji izbor ljudi koji žele nadomjestiti svoj izgubljen ili polomljen zub. Postoji nekoliko rješenja za ovakvu vrstu problema.

Prvo i najmanje preporučljivo je da nastavite svoj život bez izgubljenog zuba i po tom pitanju ne učinite apsolutno ništa. To naravno nije najbolje rješenje jer direktno utječe na fizički izgled, a zatim i na način na koji se hrana konzumira.

Druga mogućnost je upotreba proteza ili parcijalnih proteza. Ovakav izbor nesumnjivo pruža bolji estetski izgled, ali ima nekoliko ograničenja u korištenju.

Treće rješenje je korištenje zubne krunice koja se koristi kada zub napukne. Ovakav tretman se preporučuje jedino kod privremenih rješenja.

Umjesto da se okrenete ovim opcijama, postoji mnogo bolje rješenje. Zubni implantati su restorativni postupak koji može dovesti do sjajnih rezultata.

Zubni implantati

Zubni implantati imaju velike prednosti koje ih čine dobrim izborom. Naravno, postoje i izvjesni nedostaci koje treba razmotriti prije nego što se odlučite na ovakav tretman izgubljenog zuba.

Uzimajući u obzir činjenicu da je 40% odraslih između 35 i 44 godina, tokom života izgubilo bar jedan zub, smatramo da se treba informirati i razmotriti prednosti i mane ove procedure, sve u cilju donošenja prave odluke.

Prednosti zubnih implantata

U nastavku pročitajte koje su prednosti zubnih implantata:

 • Izgled – Zubni implantati će u potpunosti zadovoljiti estetski zahtjev i dati vašim zubima najprirodniji izgled, koji će se najbolje uklapati sa ostalim zubima u vilici. Zajedno sa navlakama za zube, stručnim i iskusnim stomatologom, možete postići zavidne rezultate.
 • Oštećenja – Kada koristite protezu ili krunicu, postoji izvjestan rizik da će se oštetiti susjedni zubi. Zubni implantati ne oštećuju okolne zube, ništa više ili manje od običnih prirodnih zuba.
 • Dugotrajnost – Zubni implanti traju duže od bilo kojih drugih restorativnih postupaka. Istraživanja pokazuju 98% uspjeha, a nakon 10 godina nošenja stopa uspješnosti pada za svega par postotaka. Zubna krunica gubi svoju funkciju nakon godinu ili dvije, a zubna proteza gubi sposobnost ispravnog služenja nakon svega 5 godina korištenja.
 • Snaga zagriza – Za razliku od zubnih proteza koje zadržavaju polovinu snage zagriza, zubni implantati u potpunosti zadržavaju snagu zagriza prirodnih zuba.
Zubni implantati

Nedostaci zubnih implantata

 • Troškovi – Zubni implantati su skupi. Prije ugradnje se svakako treba dobro raspitati o cijenama i isplanirati taj trošak.
 • Kirurgija – Ugradnja zubnog implantata je kirurška procedura, a svaka operacija sa sobom nosi određeni rizik. Postoji mogućnost pojave oteklina i bolova nakon ugradnje implantata, ali to svakako ne bi trebalo trajati duže od nekoliko dana.
 • Zamjena krunice – Gornji dio ili lažni zub se zove kruna. Ona se mijenja na svakih 10 do 15 godina, dok sam implantat traje duže.
 • Kvaliteta – Kvaliteta zubnog implantata u velikoj mjeri zavisi od profesionalca koji ga ugrađuje. Neophodno je da odvojite dovoljno vremena kako biste pronašli stomatologa specijaliziranog za zubne implantate.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: zubni implantati iskustva, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Zubni implantati – prednosti i mane

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Prije 4mj. Sam ugradila 4. Implatata do tada sam nosila protezu . Nerviralo me sto sam morala svakih 2 do3 sata stavljati ljepilo. A sada imam problem, dobila sam veliko upalo, jedan implantat su mi odstraniti rezali su mi da očiste gnoj i to na živo jer inekcija nije pomagala. Imala sam strahovite bolove, dobila sam anti borik (Klindamycin-1APharma 600mg.) Ali sa upale nemogu rješiti bude bolje pa se opet pojavi. Opet otišla kod zubara i opet čistili 2. dana bilo upala se opet pojavila mada pijem biotikum. Neznam kako da to spremim, dali postoji nešto da to izliječen prirodnim putem. Bila bi vam veoma zahvalna za ovaj savjet. Pozdrav Biserka😭