Zubi su vam žuti ili sivi? Stručnjaci otkrivaju najčešće uzroke i što vam je činiti, a da nije skupo izbjeljivanje

Zubi s vremenom mijenjaju boju i normalno je da s godinama gube bjelinu, a kava, čaj, crno vino i pušenje najčešći su uzroci diskoloracije

Zubi s vremenom mijenjaju boju i normalno je da s godinama gube bjelinu, a kava, čaj, crno vino i pušenje najčešći su uzroci diskoloracije.

Zubna caklina sadrži mnogo vode i minerala što zube čini propusnima na sve tvari koji mogu izazvati gubitak boje, objašnjava Christoph Benz, profesor stomatologije iz Njemačke. 

Crno vino, kava, čaj i pušenje najčešći su uzroci diskoloracije (promjene boje) zuba, no ta pojava može biti i posljedica nekih bolesti i lijekova

Nadalje, boja zubi mijenja se s godinama.

Pod caklinom zuba leži dentin koji s vremenom požuti ili posivi u nekih ljudi, a to znači da je njihova prirodna boja genski određena i ne može se promijeniti. 

Pročitajte članak “Gotovo polovica svjetske populacije pati od oralnih bolesti: Prednjači bolest koja se može spriječiti, a sve je više novih slučajeva raka usne šupljine“.

Za ljude koji se ne mogu odreći kave, crnog vina ili drugih stimulansa koji ostavljaju mrlje, najbolji savjet je da redovito peru zube
FOTO: Shutterstock

Savjeti stručnjaka protiv diskoloracije

Za ljude koji se ne mogu odreći kave, crnog vina ili drugih stimulansa koji ostavljaju mrlje, najbolji savjet je da redovito peru zube.

Pod redovitim pranjem smatra se pranje četkicom 2 – 3 puta na dan kako bi se uklonio zubni plak, savjetuje stručnjak za higijenu Dirk Kropp:

To možda zvuči sasvim obično, ali istina je da mnogo pomaže.

Osim redovite njege, trebalo bi redovito odlaziti stomatologu koji će očistiti zubni kamenac. Ipak, s tim postupkom ne treba pretjerivati jer može naštetiti zubima.

Benz još dodaje:

Ne bih savjetovao ljudima da nakon svake čaše vina požure oprati zube.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

1.33 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu