Pjeskarenje zubi – koliko često, gdje napraviti i po kojoj cijeni?

pjeskarenje zubi

Pjeskarenje je jedna od tehnika dentalne medicine čišćenja zubi. Pjeskarenjem zubi nastoje se ukloniti plak ili mrlje nastale životnim navikama (konzumiranje kave, čaja, pušenje, itd.). Postupak je bezbolan, neinvazivan i ne oštećuje zubnu površinu.

Postupak čišćenja se obavlja prahom kalcijevog karbonata ili natrijevog hidrogenkarbonata u mlazu vode i zraka. Izvodi se aparatom koji pod tlakom izbacuje čestice praha raspršene u vodi i time uklanja nakupine naslaga i pigmenata. Za ugodniji tretman prahu se najčešće dodaje okus, pa je moguće birati između okusa mentola, čokolade, voća, itd.

Nakon tretmana preporučuje se dva do tri sata ne pušiti, jesti i piti obojena pića, kako bi se zubno meso oporavilo.

Osim iz estetskih razloga, tretman se obavlja i iz zdravstvenih razloga. Taloženjem plaka nastaje zubni kamenac, koji može uzrokovati upalu zubnog mesa. Više o zubnom kamencu i upali zubnog mesa možete pročitati ovdje

pjeskarenje zubi

Razlike plaka i kamenca

Tijekom postupka pjeskarenja nastoji se ukloniti plak koji označava nakupine bakterija koje se talože na zubima. Ako se plak ne odstranjuje može dovesti do problema s desnima. Plak se počinje stvarati 4-12 sati nakon pranja zubi, pa je iznimno važno održavati pravilnu dentalnu higijenu kako bi se umanjili problemi s plakom.

S druge strane, zubni kamenac je skorena naslaga koja sadrži velike količine bakterija koje proizvode kiseline. Kamenac narušava strukturu cakline zuba i često dovodi do nastanka karijesa.

Pjeskarenje zubi – koliko često?

Procedura pjeskarenja zubi obavlja se u samo jednom posjetu. Sama procedura traje oko 15 do 30 minuta, ovisno o količini naslaga.

Najčešće se obavlja zajedno s postupkom čišćenja zubnog kamenca. S obzirom na to da je pjeskarenje namijenjeno uklanjanju mekih naslaga na zubima, čišćenje kamenca (tvrdih zubnih naslaga) mu prethodi. Pjeskarenje zubi može biti i dio pripreme za tretman izbjeljivanja zubi.

Učestalost potrebe za uklanjanjem kamenca je individualna. Dok je nekima potrebno svakih par mjeseci, kod drugih potreba za tim postupkom javlja se tek nakon par godina. Iz tog razloga važno je redovito odlaziti na kontrolne preglede kod stomatologa.

Osobe kojima pjeskarenje posebno koristi su oni koji se boje tradicionalnih zubarskih bušilica, djeca i osobe s minimalnom količinom karijesa.

Dakle, pjeskarenje zubi obavlja se po potrebi, no moguće je ponoviti postupak više puta godišnje jer ne oštećuje površine zuba.

Prednosti i nedostaci pjeskarenja

Neke od prednosti ovog postupka su sljedeće:

  • Postupak pjeskarenja ne koristi toplinu, tlak ili vibraciju.
  • Procedura je jednostavna i relativno kratkotrajna.
  • Tijekom procedure ne koriste se nikakvi sedativi.
  • Nakon pjeskarenja zubi su zdraviji i izgledaju bjelije.
  • Pjeskarenjem se smanjuje rizik od daljnjeg propadanja zubi.

Postoje i nedostaci, a među njima su:

  • Iako je postupak najčešće bezbolan, neki pacijenti osjećaju laganu bol, pogotovo ako čestice u vodi dotaknu zubno meso umjesto zubi. 
  • Potrebno je zaštititi oči kako ih sprej ne bi iritirao. 

Pjeskarenje zubi – prije i poslije

Nakon pjeskarenja zubi su glatki, sjajni i imaju efekt izbijeljenih zuba. Postupak otklanja meke naslage na zubima, a nakupljanje plaka i pigmentacija također su smanjeni nakon pjeskarenja.

pjeskarenje zubi prije i poslije

Pjeskarenje zubi – gdje napraviti i po kojoj cijeni?

Ovaj zahvat možete napraviti privatno kod stomatologa. Cijene se u prosjeku kreću od 150 do 300 kn, ovisno o stomatološkoj ordinaciji. Neka mjesta gdje možete obaviti pjeskarenje su sljedeća:

  • Pjeskarenje zubi Zagreb – Dentus Perfectus, Poliklinika Bagatin, B.Dent, Stomatološka ordinacija Vuić
  • Pjeskarenje zubi Split – Daniela Dental, Dental studio ILP
  • Pjeskarenje zubi Rijeka – Ordinacija Daniel Bolf, Ordinacije dentalne medicine Dužević – Dubrović

Pjeskarenje zubi – HZZO

Pjeskarenje zubi preko HZZO-a nije moguće, jer dopunsko zdravstveno osiguranje ne pokriva taj zahvat. HZZO pokriva stomatološke usluge koje se obavljaju na uputnicu ili doznaku stomatologa (kao što su zubne proteze, vađenje zuba, itd.).

Prirodni načini održavanja dentalne higijene

Kako biste smanjili troškove kod zubara, potrebno je na vrijeme brinuti o zubima. Postoji par prirodnih načina koji vam mogu pomoći s održavanjem dentalne higijene i izbjeljivanjem zubi. 

Kadulja je iznimno ljekovita i može pridonijeti zdravlju usne šupljine. Može pomoći kod zubobolje, žutih zubi, paradentoze, gingivitisa, itd. Više o načinima pripremanja i uporabi kadulje za zube možete pročitati ovdje.

Začin kurkuma može biti od koristi osobama koje žele prirodno izbijeliti zube. Potrebno je napraviti pastu od kurkume kojom se par minuta trljaju zubi, a više o tome saznajte ovdje

Za izbjeljivanje zubi i jačanje zubne cakline korisno može biti i kokosovo ulje. Moguće ga je mućkati u ustima ili koristiti u obliku paste za zube. Sve o korištenju kokosovog ulja za zube možete pročitati ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.92 / 5   12

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: pjeskarenje zubi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu