Pušenje povećava rizik gubitka zuba

zabrana pušenja

Novo iistraživanje njemačkih i britanskih znanstvenikaa je potvrdilo da pušenje uzrokuje veći rizik gubitka zuba.

Muškarci koji puše će 3,6 puta vjerojatnije ostati bez zubiju od nepušača. Kod žena pušača, taj je rizik nešto manji, svega 2,5 puta.

Gubitak zuba je značajan zdravstveni problem širom svijeta. Pretpostavlja se da je 30% starijih od 65 godina bezubo (izgubili sve svoje prirodne zube).

Profesor Thomas Dietrich, sa Sveučilišta u Birminghamu, objasnio je, “Većina zubi se izgube kao posljedica bilo karijesa ili kroničnog parodontitisa (upale desni). Znamo da je pušenje snažan faktor rizika za parodontitis, pa je to moguće objašnjenje više stope gubitka zuba u pušača.”

Pušenje može prikriti krvarenje desni, ključni simptom parodontitisa. Kao rezultat toga, desni pušača mogu izgledati zdravije nego što zapravo jesu.

Profesor Dietrich dalje navodi: “Pušenje može zaista sakriti učinke bolesti desni, tako da pušači često ne uočavaju problem sve dok ne dođe u poodmakli stadij. Dobra vijest je da prestanak pušenja može prilično brzo.smanjiti rizik.“ Osim što pušenje povećava učestalost bolesti kardiovaskularnog sustava, pluća i raka, i zdravlje zuba je jaki argument za nepušenje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: boli zub prirodni lijek, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Pušenje povećava rizik gubitka zuba

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.