Bezubost – što je uzrokuje, kako je spriječiti, a kako riješiti?

Proteza

Bezubost ili edentulizam je gubitak zuba koji obično pogađa odrasle i starije osobe. Može biti djelomična ili pak potpuna, što znači da osoba nema niti jedan zub u čeljusti. Moglo bi vas iznenaditi da je 25% osoba starijih od 60 godina bez zuba.

Neugodna stvar s edentulizmom – osim činjenice da vas ostavlja bez zuba – jest da, jednom kad započne, ne može se zaustaviti. U tom slučaju jedino rješenje je da vam stomatolog nadoknadi izgubljene zube s nekim oblikom protetskog rada. U nastavku pročitajte što uzrokuje bezubost, kako je možete spriječiti te kako je možete riješiti ukoliko je već nastupila.

Što uzrokuje bezubost?

Sve u svemu, bezubost zvuči prilično nezgodno, zar ne? Ali razumijevanje čimbenika rizika jedan je od načina da vratite stvari pod vlastitu kontrolu. Ukoliko znate što može dovesti do gubitka zuba, već od danas možete poduzeti korake kako biste spriječili ovaj neugodni problem u budućnosti.

Općenito, koliko dobro brinete o svojim zubima utječe na rizik od gubitka zubi. U odraslih su karijesi i bolesti desni glavni uzroci gubitka zuba. Parodontna bolest uzima danak na desnima i kostima koje podupiru zube, pa kako se uništavanje tih struktura pogoršava, zubi postaju labavi i ispadaju ili ih na kraju treba izvaditi. Među starijim osobama, stare plombe, suha usta, povlačenje desni i zubne naslage mogu igrati značajnu ulogu u pojavi bezubosti.

Evo nekoliko drugih čimbenika koji bi mogli pridonijeti bezubosti:

  1. Pušenje može povećati vjerojatnost da ćete jednog dana izgubiti svoje zube. Osim što pojačava rizik od bezubosti, pušenje dovodi i do oštećenja desni. A ako ste mislili da je e-cigareta bolja opcija, razmislite ponovno, to također može dovesti do zdravstvenih problema usne šupljine. Sve u svemu, ukoliko je ikako moguće, najbolje je napustiti ovisnost o nikotinu prije nego kasnije.
  2. Stres može doprinijeti razvoju edentulizma, posebno ako uzrokuje škripanje zubima (bruksizam), što rezultira ozbiljnom štetom.
  3. Određeni lijekovi mogu uzrokovati nuspojave koje utječu na cjelokupno zdravlje vaših usta. Na primjer, možda uzimate lijek koji dovodi do neugodnih suhih usta, što bi moglo negativno utjecati na vaše desni.
  4. Starost i genetika su nekoliko čimbenika koje je malo teže kontrolirati kada je u pitanju prevencija edentulizma. Više od 70% osoba starijih od 65 godina u određenoj mjeri ima bolesti desni, a bolesti desni mogu vas učiniti osjetljivijima na gubitak zuba. Također, ako su druge osobe u vašoj obitelji izgubile zube, možda ćete i vi biti pod povećanim rizikom. Ne dopustite da vas ovo deprimira, jer briga o zubima uz pomoć stomatologa može vam smanjiti rizik.
  5. Određena stanja, poput dijabetesa, reumatoidnog artritisa, hipertenzije i bolesti srca, mogu vas učiniti osjetljivijima na gubitak zuba. Uvjeti koji povećavaju rizik od razvoja bolesti desni mogu također povećati rizik od bezubosti. Opet se vraćamo na zdravlje desni i njihovu sposobnost da zube čvrsto drže na mjestu.

Kako spriječiti bezubost?

Najbolji način da zaštitite zube je da kvalitetno održavate oralnu higijenu i redovito posjećujete svojeg stomatologa.

Ako želite spriječiti ispadanje zuba kako starite, trebat ćete poduzeti korake da budu čisti i snažni. Svakodnevno četkanje i čišćenje koncem dva puta dnevno kod kuće neophodno je ako želite smanjiti rizik od bezubosti.

Uz kućnu njegu, nužni su kontrolni pregledi i čišćenje zubi u stomatološkoj ordinaciji. Vaš će stomatolog pregledom vaših zuba na vrijeme dijagnosticirati i liječiti probleme poput karijesa ili bolesti desni. Pored toga, odradit će profesionalno čišćenje zubi kojim će ukloniti sve naslage poput plaka i kamenca pa će vaši zubi biti zdravi i blistavi.

Što ako je nastupila bezubost?

Ako je ipak došlo do gubitka većine ili svih zubi u čeljusti, ne brinite, nije smak svijeta. Važno je jedino da ne čekate, nego čim prije posjetite stomatologa, jer dugotrajan nedostatak zuba može dovesti do brojnih zdravstvenih problema.

Postoji nekoliko stomatoloških rješenja za bezubost, jedan od njih je klasična totalna proteza, a drugo, moderno rješenje je fiksni most na implantatima, tzv. koncept ALL ON 4.

Totalna proteza

Totalna proteza ekonomično je, ali često ne baš idealno rješenje. Problem je što proteze ne stoje čvrsto na svom ležištu, na gornjoj i donjoj čeljusti, pa se često događa da “plešu” po ustima.

S protezom na gornjoj čeljusti pacijenti se još nekako i snalaze jer područje na koje se ona naslanja obuhvaća cijelu gornju čeljust zajedno s nepcem, iako kažu da im smanjuje osjet i okus hrane.

Proteza
Foto: Unsplash

S donjom protezom, s druge strane, ima puno više problema. Razlog je što leži na vrlo malom području čeljusti, a okolni mišići jezika, obraza i usana je podižu. Samim time pacijenti se praktički “bore” s protezom. Dok jedu, razgovaraju, smiju se, proteza im često šeće po ustima što uzrokuje neugodnosti.

Koncept ALL ON 4

All On 4 - Smile Studio Bezubost
Foto: Smile Studio

Takvih problema nema s konceptom ALL ON 4 koji podrazumijeva ugradnju 4 implantata i fiksnog privremenog mosta unutar 24 sata. To znači da se ujutro ugrade zubni implantati te se istog dana postavlja fiksno rješenje. Radi se o zubnom mostu s kojim odmah možete početi nesmetano jesti i smijati se s punim samopouzdanjem. I to bez straha da će vam se nešto pomaknuti ili ispasti iz usta.

Privremeni se most nakon nekoliko mjeseci zamjenjuje trajnim mostom. Velika prednost ovakvih radova je da se mogu u potpunosti prilagoditi vama. Možete odabrati veličinu zubi, njihovu boju, postavu i ostalo.

Dakle, ako ste ostali bez svih zubiju i pomislili kako više nikad nećete moći uživati u dobroj hrani i glasnom smijehu, bili ste u krivu. Naručite se na pregled kod stomatologa i vratite svoj osmijeh i samopouzdanje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu