Sve što trebate znati o zubnim protezama

zubne proteze

Zahvaljujući napretku medicine i tehnologije, suvremena stomatologija ima mogućnost da svima ponudi ono što priroda nije, a to su treći stalni zubi! U provjerenim rukama stomatologa, uz dobro opće zdravlje pacijenta i adekvatnu higijenu, problem nedostajućih zuba može biti riješen!

Najčešća opcija za koju se pacijenti opredjeljuju su proteze za zube. To je način da ne promijenite ili čak uljepšate svoj osmjeh, jer dobro napravljene proteze izgledaju potpuno prirodno i ugodne su za nošenje.

Zubne proteze mogu biti potpune, za pacijente koji su izgubili sve prirodne zube, ili parcijalne (djelomične), kada nedostaje jedan ili više zuba.

zubne-proteze

Proteze su do prije nekoliko desetljeća bile terapija izbora za bezube i djelomično bezube pacijente, kod kojih nije bilo moguće napraviti fiksnu protetsku nadoknadu, kao što je, na primer, metalokeramički most. Pojavom implantata, proteze postaju privremeno rješenje, mada u brojnim slučajevima su i dalje najefikasnija zamjena za bezubost.

Akrilatna totalna proteza je vrsta proteze koja se koristi kod potpuno bezubih pacijenata. One su napravljene od akrilata, jedne vrste plastike. Estetski u potpunosti mogu zadovoljiti sve kriterije, ali nakon dužeg perioda nošenja mogu izazvati problem sa sluzokožom usne duplje.

Gornje totalne proteze su dosta stabilnije od donjih pošto se gornja vilica ne pomiče, a i može se ostvariti vakuum između same proteze i sluzokože koji daje dodatnu stabilnost.

Donja totalna proteza je malo problematičnija od gornje, jer se donja vilica pomjera i ako sam vilični greben nije dovoljno izražen kako bi proteza na njega nalegla, onda se proteza pomjera i često izlazi iz ležišta. Jedini lijek je vrijeme, jer se pacijenti i na tu situaciju naviknu i nauče ju kontrolirati.

Parcijalna akrilatna proteza je u suštini jako slična totalnoj, samo što se žičanim kukicama vezuje za okolne zube u vilici.

Parcijalna skeletirana – Wisil proteza predstavlja izuzetno dobro rješenje u odnosu na parcijalne akrilatne proteze, jer u sebi ima metalni skelet koji joj daje čvrstinu, a i mogućnost da se, barem kod gornjih, smanji pokrivenost nepca akrilatom i svede se na jednu malu metalnu pločicu.

Izrađuje se u slučajevima kada pacijent ima nekoliko svojih zuba na koje se proteza može osloniti. Vezuju se uz pomoć kukica, koje nisu žičane već izrađene individualno, ili se stabilnom vezom vezuju privitkom, posebnim elementima koji rade po principu drikera.

Sam prijenos sila žvakanja je kod ove vrste proteza bolje riješen. Sile žvakanja ravnomjerno djeluju na preostale zube u vilici, a na taj način se vilične kosti rasterećuju i samim tim se i smanjuje njihova resorpcija.

Zubne proteze na implantatima

Ovo su zubne proteze koje se pričvršćuju na zubne implantate. Zubni implantati se ugrađuju u viličnu kost, na njih se nadograđuju posebna sidrišta koja kasnije drže protezu. Izvrsna osobina ovih proteza je idealno čišćenje i higijena, jer se lako skidaju, ali ujedno su i dovoljno učvršćene kada se nose u vilici.

Zubne proteze na implantatima osim što daju stabilnost, dobro utječu na viličnu kost – njihovom ugradnjom sprječava se propadanje okolne kosti.

implantati

Ako imate problem s bezubošću, obratite se svojoj stomatološkoj ordinaciji i riješite problem. U svakom slučaju, svaka proteza je bolja od bilo koje bezubosti.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.58 / 5   26

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: zubne proteze na vakum, zubna proteza, zubne proteze, zubne proteze bez nepca, akrilatna proteza, proteza za zube, vrste proteza za zube, zubna proteza na vakum, zubne proteže vrste, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu