Zubni implantati – postupak ugradnje, vrste implantata i cijena

zubni implantati

Zahvaljujući napretku medicine i tehnologije, suvremena stomatologija ima mogućnost svima ponuditi ono što priroda nije, a to su treći stalni zubi! U provjerenim rukama stomatologa, uz dobro opće zdravlje pacijenta i adekvatnu higijenu, uspješnost ugradnje zubnog implantata je stopostotna.  

Od čega se pravi zubni implantat?

Danas se zubni implantati izrađuju od potpuno biokompatibilnog materijala, što znači da je mišljenje da se zubni implantat teško prilagođava čovjekovoj vilici i da ga čovjekov organizam “odbacuje” netočno. Zubni implantat se izrađuje od titana. To je materijal koji postepeno raste s viličnom kosti i ne pravi nikakve probleme.

Zubni implantati

Kada je poželjno postaviti implantat?

Kada se pojavi problem nedostajućeg zuba, odnosno, kada zub nedostaje između dva potpuno zdrava zuba, štetno je brusiti zdrave zube da bi se postavio most koji će popuniti prazninu.  Tada je najbolje ugraditi zubni implantat.

Čak i u slučajevima kada nedostaje više zuba, svaki se može zamijeniti implantatom. Postoje i jeftinija rješenja kada se dva implantata povežu u most i tako postaju nosač za 3, čak i 4 zuba.

U slučaju da se javi potreba za zubnim implantatom, potrebno je da je pacijent dobrog općeg zdravlja, da anatomske strukture to dozvoljavaju i da pacijent nauči ispravnu tehniku pranja zuba (i da to čini redovno) i to su preduvjeti za uspješnu ugradnju implantata i bezbolan oporavak!

Dijelovi implantata

Postavljanje implantata je proces i svaki implantat ima svoje sastavne dijelove. To su:

  • Implantat – korijenski dio zuba, koji se postavlja, zapravo ugrađuje, na mjesto nedostajućeg zuba. To traje 20 minuta.
  • Abatment ili suprastruktura, koja se postavlja 4-6 mjeseci nakon postavljanja implantata. Ovaj proces je bezbolan i traje 10 minuta.
  • Kruna, koja se izrađuje prema vašem jedinstvenom otisku, cementira se nakon postavljanja suprastrukture i kroz nekoliko dana imate novi zub i širok osmjeh.

Dakle, između implantacije i gotovog zuba potrebno je proći nekoliko mjeseci, ali to je temeljno i najbolje rješenje, jer je potrebno vrijeme da bi se implantat potpuno integrirao u viličnu kost.

zubni-implantat

Vrste implantata

Postoji širok spektar tipova implantata – većih, manjih, užih, širih, jer se proizvođači, kojih ima mnogo na današnjem tržištu, natječu u raznovrsnosti.

Svakako, trebate prepustiti našim stomatolozima da vam preporuče implantat koji bi vama najviše odgovarao. Ipak, našim stomatolozima možete vjerovati!

U kraće i deblje vilične kosti ugrađuju se manji i deblji implantati, za gornje prednje zube predviđeni su oni uski i dugački implantati, za prednju estetsku regiju izrađuju se implantati na koje dolaze suprastrukture bijele boje, za plitke alveolarne grebene ugrađuju se manji implantati, a na njih se kasnije može postaviti i proteza itd.

Cijene implantata

Cijena implantata varira. Razlog tome je različita nabavna cijena implantata.

Velike tvrtke nude skuplje implantate, jer garantiraju kvalitetu izvođenjem velikog broja znanastvenih istraživanja, koja su danas izuzetno skupa.  Implantati srednje i niže klase danas uopće ne zaostaju po kvaliteti, ali njihovi proizvođači nisu toliko ulagali u istraživanja i reklamu, pa je njihova nabavna cijena značajno niža.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.33 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu