Zašto trebate znati od čega je napravljen vaš zubni konac?

konac za zube

O PFAS ili perfluoroalkilnim tvarima naširoko se raspravlja zbog njihove prisutnosti u različitim okruženjima. Poznati kao “vječne kemikalije” zbog svoje spore razgradnje, PFAS se koriste u brojnim industrijskim i potrošačkim proizvodima.

Nedavno je proučavan zubni konac, a studije pokazuju da su žene koje su koristile određene marke imale više razine PFAS-a u krvi od drugih.

Stručnjaci procjenjuju predstavljaju li razine PFAS-a u zubnom koncu zdravstvene rizike i koje sigurnije alternative postoje. Prema Jennifer Blanton iz Stomatološke škole UTHealth Houston sastojci konca za zube uključuju teflon, najlon na bazi nafte, najlon na bazi povrća i svilu.

Sastojci konca

Teflon, napravljen od PFAS kemikalija, povezan je s nekoliko zdravstvenih problema, uključujući bolesti bubrega i jetre, rak, neplodnost, autoimune bolesti, neurotoksičnost i Alzheimerovu bolest.

Polimeri na bazi nafte poput najlona i poliestera također su zabrinjavajući zbog potencijalnih kancerogenih učinaka i učinaka na hormonske poremećaje.

Svileni konac smatra se sigurnijim jer je biorazgradiv i ne sadrži PFAS i plastične čestice.
stručnjaci predlažu odabir konca bez PFAS-a
FOTO: Shutterstock

PFAS su sveprisutni, nalaze se u vodi, tlu i brojnim potrošačkim proizvodima, što otežava točno određivanje glavnih izvora izloženosti.

Iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo doprinosi li korištenje zubnog konca značajno razini PFAS-a u tijelu, stručnjaci predlažu odabir konca bez PFAS-a ako ste zabrinuti. Preporučuju se alternative poput svilenog konca s premazom od prirodnog voska.

Korištenje zubnog konca i dalje je važno!

Unatoč zabrinutosti zbog PFAS-a, stručnjaci naglašavaju važnost nastavka korištenja konca za oralno zdravlje. Čišćenje zubnim koncem uklanja čestice hrane i naslage koje samo četkanje ne može, smanjujući rizik od karijesa i bolesti desni. Loša oralna higijena povezana je s ozbiljnim stanjima poput bolesti srca.

Oni koji traže sigurniji zubni konac trebaju provjeriti sastojke na pakiranju ili kontaktirati proizvođača. Odlučite se za konac bez teflona i materijala na bazi nafte i razmotrite opcije s voskom ili bez njega na temelju osobnih preferencija i sigurnosnih razloga.

Druge alternative za oralnu higijenu uključuju oralne irigatore, interdentalne četkice, čačkalice s koncem i airfloss uređaje.

Personalizirane preporuke pružatelja stomatološke skrbi mogu pomoći u odabiru najboljih proizvoda za oralnu higijenu prilagođenih individualnim potrebama i preferencijama.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Blackmer, N. (2024). How Much Should You Care About What Your Dental Floss Is Made Of? Verywell Health.
  2. Boronow, K. E. i sur. (2019). Serum concentrations of PFASs and exposure-related behaviors in African American and non-Hispanic white women. J. Expo. Sci. Environ. Epidemiol., 29: 206–217.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu