Kako očuvati zdravlje kostiju?

trčanje

Kosti su ključni dio tijela jer štite organe, pružaju strukturu tijelu i pohranjuju kalcij. Zdrave i jake kosti pomažu da budemo aktivni i uživamo u životu. Dakle, vodite brigu o svojim kostima uz ove jednostavne savjete:

Odbacite ili barem ograničite cigarete i alkohol

Redovita konzumacija alkohola više od dvije čaše dnevno može povećati rizik od osteoporoze i oslabiti sposobnost kostiju da apsorbiraju kalcij. Na sličan način i duhan slabi kosti.

Puno kalcija i vitamina D

Osigurajte u svojoj prehrani dovoljno vitamina D i kalcija. Jedite što više badema, špinata, lososa, sardine, jaja, mlijeka i jogurt.

Uklonite opasnosti iz doma

Razmislite o svom domu i pokušajte ukloniti sve potencijalne opasnosti koje mogu rezultirati padom i slomljenom kosti.

Redovito vježbanje

Redovito vježbajte

Vježbanjem stavljate tijelo pod umjereni pritisak, što rezultira u formiranju kostiju i čini ih jačima. Vježba pomaže povećati i održavati gustoću kostiju.

Dodaci prehrani

Suplementi su dobar izbor za one koji ne vole namirnice bogate kalcijem (npr. mlijeko). Također mogu postojati i brojni drugi razlozi za slabe kosti te u tim slučajevima dodaci prehrani mogu pomoći. Međutim, nemojte ih uzimati na svoju ruku. Prvo se konzultirajte s liječnikom.

Pazite na težinu

Za zdrave kosti vrlo je važno održavati i normalnu kilažu. Tako pothranjeni  imaju veći rizik od slabih kosti i fraktura, dok ljudi s prekomjernom težinom stavljaju prevelik pritisak na svoje kosti i zglobove.

Što manje soli

Slana hrana uzrokuje pretjerano izlučivanje kalcija putem bubrega. Pokušajte smanjiti unos soli u svom svakodnevnom životu. Različito bilje i začini mogu se koristiti kao alternativa.

Članak uređen:

Saznajte više o vježbanju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako očuvati zdravlje kostiju?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.