Proljetni afrodizijak – šparoge u lisnatom omotaču i bijeli, kremasti dip

Šparoge u lisnatom sparoge u lisnatom s dipom

U prirodi, a i u trgovinama počele su šparoge, ukusni vjesnici proljeća. Jako volim divlje, samonikle, ali moje nepce blagu prednost ipak daje kultiviranim šparogama. Naprosto zbog debljine izdanaka, okus mi je puno slasniji, a tekstura zanimljivija. Također, zahvaljujući tome mogu ih lijepo omotati s lisnatim tijestom i uživati u njima kao finger food-u uz čašu bijelog vina ili poslužiti kao predjelo.

Jeste li znali da su šparoge bogate vitaminom E, poznatim i kao “vitamin plodnosti” te zbog toga već stoljećima ta biljka ima status afrodizijaka?

Ako vam to nije dovoljno, pročitajte odličan članak “9 razloga zašto biste trebali jesti više šparoga“, a u nastavku malo više o samom umaku.

Bijeli umak od artičoka, bijelog graha, svježeg tofua i hrena

Artičoka – hrana bogova, tako joj tepaju jer ju je prema mitologiji volio jesti grčki bog Zeus.
Pronađena je na slikama egipatskih grobnica faraona, a od davnina spada u omiljeno jelo aristokrata. U 16. stoljeću bila je čak zabranjena ženama i mogli su je konzumirati samo muškarci jer se smatrala jakim afrodizijakom.

Spada u najstarije namirnice poznate ljudima i od pamtivijeka je bila izrazito cijenjena. Odličan je izvor folne kiseline, vitamina C i K, od minerala zastupljeni su bakar i magnezij, a sadrži i mangan, lutein i beta karoten.

FOTO: Mare

Za ovaj dip umak koristila sam srca artičoka konzerviranih u ulju, kojima sam dodala bijeli grah koji, osim što posjeduje iznimnu energetsku vrijednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline, umaku daje kremastiju teksturu. Zatim svježi tofu i hren.

Hren, prirodni antibiotik s jakim antibakterijskim djelovanjem čija ljutina oduzima dah i tjera suze na oči.

U Njemačkoj kažu da hren provjetrava duh, a u antičkim zapisima stoji da su ga Grci koristili kao lijek protiv nedostatka seksualne želje. Uz već spomenute šparoge i artičoke, ovo je već treći afrodizijak u receptu. Nenamjerno, kunem se. 🙂 Valjda to ima neke veze s proljećem.

S obzirom na njegovu izuzetnu ljekovitost i vatrenu ljutinu, sami odlučite u kojoj ćete ga količini dodati umaku, a ako baš niste ljubitelji hrena, možete ga u potpunosti izostaviti. Umak je izvrstan i bez.

Priprema šparoga u lisnatom tijestu je izuzetno jednostavna. Možete ih kratko (2 – 3 minute) kuhati na pari ili sotirati jednu minutu (metoda pripreme hrane u plitkoj tavi na malo masnoće i relativno visokoj temperaturi) na veganskom maslacu i maslinovom ulju, kako vam je draže.

Lisnato tijesto razvaljajte i odrežete na tanke trakice, do jedan centimetar debljine, te zamotajte spiralno oko šparoga. Premažite kombinacijom biljnog vrhnja ili mlijeka i kurkume te posipajte sezamom i cvijetom soli. Pecite u zagrijanoj pećnici, na 190°C, otprilike 20 minuta.

U međuvremenu pripremite dip.

Sastojci za dip umak:

  • 200 g konzerviranih artičoka
  • 200 g bijelog graha (ili ga prethodno skuhajte ili koristite konzervirani)
  • 100 g svježeg tofua
  • 1 jušna žlica jestivog kvasca (možete ga zamijeniti nekim začinima po vašem izboru)
  • 1 jušna žlica hrena (svejedno je koristite li svježe naribani ili već kupljenu pastu od hrena)
  • sol i papar po vlastitom okusu.
  • ako želite da umak bude masniji, dodajte i maslinovog ulja.

Priprema

  1. Sve zajedno stavite u blender i blendajte dok ne dobijete kremasti umak.
  2. Servirajte uz zamotane šparoge, a možete u gotov umak nasjeckati vlasac ili medvjeđi luk.

Dobar tek!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu