Pekmez od jagoda – recepti
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Napravite ukusni pekmez ili marmeladu od jagoda. Odaberite između kombinacije s vanilijom ili jabukama i narančom i uživajte u prepoznatljivom okusu svog omiljenog deserta.
Pekmez od jagoda s vanilijom
Potrebni sastojci:
- 1 kg očišćenih jagoda
- 400 g šećera
- 1 do 2 limuna
- 1 mahuna vanilije
Postupak pripreme pekmeza:
- Jagode narežite na komadiće, pomiješajte sa šećerom i ostavite u poklopljenoj zdjeli u hladnjaku preko noći.
- Procijedite jagode, a sok koji su pustile stavite u lonac.
- Sastružite sjemenke iz mahune vanilije te ih dodajte zajedno s praznom mahunom u sok.
- Kuhajte na srednje jakoj vatri dok se ne počne lagano zgušnjavati (otprilike 20-30 minuta).
- Ogulite limun, iscijedite sok i dodajte ga jagodama. Prazne polovice limuna (bez korice) i sjemenke zavežite u komadić gaze. Limun sadrži prirodni pektin i koristi se umjesto kupovnog sredstva za želiranje.
- Dodajte komadiće jagoda i limun u lonac te kuhajte desetak minuta, a potom izvadite gazu s limunom i dobro ju iscijedite.
- Kuhajte još 5 minuta, a potom maknite s vatre i izvadite mahune vanilije.
- Želite li pekmez bez komadića voća, kratko ga izmiksajte štapnim mikserom.
Pekmez od jagoda s jabukama i narančom
Potrebni sastojci:
- 500 g očišćenih jagoda
- 250 g očišćenih jabuka
- 250 g očišćenih naranči
- 250-300 g šećera
Postupak pripreme pekmeza:
- Ogulite jabuke, narežite ih na komadiće i usitnite u multipraktiku.
- Ogulite naranču i odvojite kriške od kožice.
- Izmiksajte jagode i stavite ih kuhati zajedno s jabukama, narančom i šećerom.
- Miješajte često sve dok ne dobijete željenu gustoću.
Čuvanje pekmeza
Još vrući pekmez ulijte u staklene posude koje je prethodno potrebno oprati i sterilizirati u pećnici na 100-110 stupnjeva. Zaklopite i preokrenite staklenke na par minuta kako bi se napravio vakuum. Pekmez se treba postepeno ohladiti i čuvati na suhom i hladnom mjestu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Ne trebaju vam utezi!
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
Članak objavljen: