Pekmez od jagoda – recepti

pekmez od jagoda

Napravite ukusni pekmez ili marmeladu od jagoda. Odaberite između kombinacije s vanilijom ili jabukama i narančom i uživajte u prepoznatljivom okusu svog omiljenog deserta.

Pekmez od jagoda s vanilijom

Potrebni sastojci:

  • 1 kg očišćenih jagoda
  • 400 g šećera
  • 1 do 2 limuna
  • 1 mahuna vanilije

Postupak pripreme pekmeza:

  • Jagode narežite na komadiće, pomiješajte sa šećerom i ostavite u poklopljenoj zdjeli u hladnjaku preko noći.
  • Procijedite jagode, a sok koji su pustile stavite u lonac.
  • Sastružite sjemenke iz mahune vanilije te ih dodajte zajedno s praznom mahunom u sok.
  • Kuhajte na srednje jakoj vatri dok se ne počne lagano zgušnjavati (otprilike 20-30 minuta).
  • Ogulite limun, iscijedite sok i dodajte ga jagodama. Prazne polovice limuna (bez korice) i sjemenke zavežite u komadić gaze. Limun sadrži prirodni pektin i koristi se umjesto kupovnog sredstva za želiranje.
  • Dodajte komadiće jagoda i limun u lonac te kuhajte desetak minuta, a potom izvadite gazu s limunom i dobro ju iscijedite.
  • Kuhajte još 5 minuta, a potom maknite s vatre i izvadite mahune vanilije.
  • Želite li pekmez bez komadića voća, kratko ga izmiksajte štapnim mikserom.
Pekmez od jagoda
Foto: Pixabay

Pekmez od jagoda s jabukama i narančom

Potrebni sastojci:

  • 500 g očišćenih jagoda
  • 250 g očišćenih jabuka
  • 250 g očišćenih naranči
  • 250-300 g šećera

Postupak pripreme pekmeza:

  • Ogulite jabuke, narežite ih na komadiće i usitnite u multipraktiku.
  • Ogulite naranču i odvojite kriške od kožice.
  • Izmiksajte jagode i stavite ih kuhati zajedno s jabukama, narančom i šećerom.
  • Miješajte često sve dok ne dobijete željenu gustoću.

Čuvanje pekmeza

Još vrući pekmez ulijte u staklene posude koje je prethodno potrebno oprati i sterilizirati u pećnici na 100-110 stupnjeva. Zaklopite i preokrenite staklenke na par minuta kako bi se napravio vakuum. Pekmez se treba postepeno ohladiti i čuvati na suhom i hladnom mjestu.

Članak uređen:

Ocijenite članak

3.71 / 5   14

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: pekmez od jagoda, marmelada od jagoda, džem od jagoda, pekmez bez secera, džem od jagoda bez šećera, pekmez od jagoda bez secera, džem od jagoda recept, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Pekmez od jagoda – recepti

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.