Kompot od jabuka – recepti
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Jabuka se smatra kraljicom voća jer obiluje hranjivim tvarima, niskokalorična je i nosi visoku nutritivnu vrijednost, a lako se probavlja. Bogata je hranjivim vlaknima koji smanjuju štetan kolesterol te vitaminima A, B, C, E i K, ali i kalijem, magnezijem i željezom.
Kompot od jabuka u procesu izrade ne gubi mnogo hranjivih sastojaka, a izvrsna je poslastica u bilo koje doba godine. Vrlo se brzo i jednostavno priprema, a u hladnjaku može stajati i do 5 dana.
Kompot od jabuka s cimetom
Sastojci:
- ½ kg jabuka
- ½ l vode
- 50 g šećera
- ½ limuna
- 1 vanilin šećer
- 1 štapić cimeta
Priprema:
- Jabuke ogulite i narežite na manje kriške, a sjemenke uklonite.
- Kriške stavite u kipuću vodu.
- Dodajte šećer, vanilin šećer, limunov sok i cimet.
- Kuhajte 15 minuta, ali pazite da se jabuke ne raspadnu.
- Poslužite rashlađeno.
Kompot od jabuka s bijelim vinom
Sastojci:
- 250 g jabuka
- ½ l vode
- 2 žlice bijelog vina
- 60 g šećera
- limunova korica
Priprema:
- Jabuke ogulite, narežite na manje kriške i uklonite sjemenke.
- Prokuhajte vodu s vinom, šećerom i naribanom koricom limuna dok se šećer ne otopi.
- Dodajte jabuke, pa sve zajedno kuhajte 15 minuta na laganoj vatri.
- Poslužite rashlađeno, samostalno ili s nekom drugom slasticom (npr. sladoledom).
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Ne trebaju vam utezi!
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
Članak objavljen: