Umak od tikvica – brzi umak od tikvica i mrkve, rajčica ili gljiva

Tikvice

Tikvica (Cucurbita pepo) je duguljasti i najčešće tamnozeleni plod istoimene biljke koji izgledom podsjeća na krastavac. Blagog je okusa i jako je popularna u kulinarstvu. Iako mnogi misle da je povrće, tikvica je zapravo voće.

Umak od tikvica je ukusan i zdrav, a možete ga pripremiti i s drugim povrćem poput mrkvi ili gljiva. Također, može biti pripremljen s vrhnjem ili bez vrhnja

U nastavku članka pročitajte kako spremiti brzi umak od tikvica koji će upotpuniti svako jelo.

Kako spremiti tikvice?

Tikvice mogu narasti i do jednog metra, iako se za ljudsku upotrebu najčešće beru ranije pa budu duge do 30 centimetara. Obično sazrijevaju u ljetno doba godine te sadrže mnogo vode u svom sastavu.

Zbog toga su lagane i nisu zahtjevne za pripremu. Osim toga, kora i sredina tikvice sadrže mnoge ljekovite sastojke poput:

U 100 grama tikvica se nalazi svega 16 kalorija, a sadrže i neke nezasićene masne kiseline. Zbog velikog udjela vode, nije ih potrebno dugo termalno obrađivati, već ih je dovoljno par minuta peći ili okrenuti na tavi. 

Kako spremiti tikvice

Slana jela od tikvica obično uključuju pohane tikvice ili tikvice pečene na roštilju. U nastavku članka donosimo osvježavajuće recepte za ukusne umake od tikvica koji mogu biti prilog ili glavno jelo. 

Iako je umak od tikvica i piletine jedno od popularnijih jela, u nastavku možete pročitati recepte koji su pogodni za vegetarijance. Ako želite, uvijek možete nešto dodati ili izbaciti iz jela, ovisno o ukusu. 

Recepte za fino varivo od tikvica pronađite ovdje, a u videu ispod pogledajte osvježavajuće ukusno jelo po receptu CroChefa:

Umak od tikvica za tjesteninu

Bijeli umak s tikvicama za tjesteninu možete napraviti od:

  • 1 crvenog luka,
  • 2 češnja češnjaka,
  • 2 tikvice srednje veličine,
  • malo maslinovog ulja,
  • soli i papra po želji.

Ovaj umak od tikvica bez vrhnja nije zahtjevan za pripremu, a ujedno je veoma zdrav. Tjestenini neće dati dodatnu težinu, a imat će profinjen i izražen okus. Ako baš ne morate, nemojte guliti tikvice jer im kora sadrži mnoge vrijedne sastojke poput vitamina B i C.

Od ove količine ćete dobiti 4 do 5 porcija umaka za serviranje s tjesteninom. 

Umak od tikvica pripremite po sljedećem receptu:

  1. Narežite tikvice na komadiće veličine oko 1 centimetra, a crveni luk i češnjak ogulite i sitno nasjeckajte.
  2. Na malo maslinovog ulja u loncu propirjajte crveni luk i češnjak dok ne dobiju zlaćanu boju, a zatim umiješajte i tikvice.
  3. Dodajte još malo maslinovog ulja i posolite po želji. Zaklopite lonac i kuhajte oko tri minute.
  4. Lonac otkrijte, promiješajte smjesu te kuhajte još 15 do 20 minuta na laganoj vatri. Tikvice će pustiti vodu te će u potpunosti omekšati. 
  5. Ako je na kraju kuhanja umak rijedak, pojačajte vatru i kuhajte dok malo tekućine ne ispari. 
  6. Umak popaprite i dodatno posolite ako je potrebno.

Ako u umak od tikvica odmah želite umiješati odabranu tjesteninu, bilo bi dobro da malo vode od kuhanja tjestenine dodate umaku. Uz to dodajte još malo maslinovog ulja i sve zajedno prokuhajte.

Umak od tikvica

Photo: Photospin

Zatim skuhanu i procijeđenu tjesteninu ubacite u lonac s umakom i miješajte dok se svi okusi ne prožmu. Ovo jelo je izvrstan odabir za vegane i vegetarijance. Savjete o tome kako psotati vegetarijanac pronađite ovdje.

Umak od tikvica i sira možete dobiti tako da na kraju u umak umiješate svježi kravlji sir ili parmezan. 

Umak od tikvica i mrkve

Mrkva je zdrava korjenasta biljka koja sadrži pigment beta karoten. Konzumiranjem mrkve čuvate zdravlje vida i kože, a u kombinaciji s tikvicama dobivate hranjivo i zdravo jelo.

Ako želite dobiti zanimljivu teksturu umaka, tikvice i mrkve možete naribati na trakice. Umaka će biti dosta za 4 porcije, a trebat ćete:

  • 2 tikvice srednje veličine,
  • 2 do 3 srednje mrkve,
  • jedan veći ili dva manja crvena luka,
  • pola litre povrtnog temeljca,
  • malo maslinovog ulja,
  • jušnu žlicu brašna,
  • decilitar suhog bijelog vina.

Umak od mrkve napravite po sljedećem receptu:

  1. Tikvice, mrkve i luk operite. Tikvice i crveni luk narežite na trakice, a mrkvu prije rezanja na trakice brzo prokuhajte u vrućoj vodi. 
  2. Tikvice, mrkve i luk naglo okrenite u wok tavi na malo maslinovog ulja. Kad trakice povrća poprime zlaćanu boju, uspite brašno i promiješajte kratko da ne zagori. 
  3. U tavu ulijte decilitar bijelog vina te miješajte dok alkhol ne ispari. Zatim sve zalijte s povrtnim temeljcom. 
  4. Umak kuhajte oko 10 minuta na umjerenoj temperaturi te ga začinite solju ili paprom po želji.

Umak će dobiti novu dimenziju ako ga na kraju začinite s malo muškatnog oraščića ili ljutog Tabasco umaka. S tikvicama i mrkvama se lijepo slaže i začinsko bilje poput mente, koja mu daje osvježavajući miris. 

Umakom od tikvica prelijte omiljenu tjesteninu ili odrezak od soje. Kako znanstvenici kuhaju tjesteninu pročitajte ovdje.

Umak od tikvica i rajčica

Zanimljivo je da je umak od tikvica, rajčica i češnjaka jako popularno jelo u Egiptu, a isprobati ga možete već danas. Rajčica je svojom bojom i kiselkastim okusom dominatna nad tikvicom, ali ako se dobro pripremi, oba okusa će doći do izražaja.

Umak od rajčica i tikvica napravite od sljedećih sastojaka:

  • 2 tikvice srednje veličine,
  • 8 rajčica srednje veličine,
  • 2 crvena luka,
  • 4 češnja češnjaka,
  • maslinovog ulja,
  • soli i papra po želji.

Od ove količine sastojaka možete dobiti i do 4 porcije umaka. Recept za umak od rajčica i tikvica je:

  1. Crveni luk i češnjak ogulite te sitno nasjeckajte. Tikvice i rajčice možete oguliti, ali i ne morate. Nasjeckajte ih na komadiće veličine jednog centimetra.
  2. Na malo maslinovog ulja u loncu popržite crveni luk i češnjak dok ne pozlate. Zatim uspite nasjeckane tikvice i rajčice te ih posolite. 
  3. Tikvice i rajčice će pustiti vodu te bi to trebalo biti dovoljno da umak bude dovoljno rijedak. Kuhajte ga otkrivenog oko pola sata na srednjoj temperaturi dok sve povrće ne omekša. Ako ispadne pregust, možete postupno dodavati vode. 
  4. U umak dodajte malo šećera što će ublažiti kiselost rajčica, a kad je bude gotov možete dodati malo bosiljka ili origana za pravi mediteranski miris. 

Tipično bi se ovakav umak mogao poslužiti uz omiljenu tjesteninu, ali njim možete preliti i omiljeno pečeno povrće ili krumpir. Ako želite, jelo obogatite naribanim parmezanom ili mozzarelom. 

Tikvice i rajčice

Photo: Photospin

Umak od tikvica i gljiva

Tikvice u umaku od vrhnja često nisu najzdravija opcija, posebno ako je vrhnje punomasno. Bijeli umak s tikvicama je ukusan, ali može biti težak ako ne smijete jesti masno.

Birajte vrhnje s manjim udjelom mliječne masti ili ograničite upotrebu masnog vrhnja ako Vam ne odgovara. Takav umak poboljšajte dodatkom gljiva, koje su puno vlakana i proteina.

Za ovaj recept ćete trebati šampinjone, široko dostupne i visoko hranjive gljive. U 100 grama imaju 4.7 grama proteina, što ih čini dobrim izvorom energije i sastojaka potrebnih za staničnu izgradnju.

Za umak od tikvica i gljiva nabavite:

  • jednu tikvicu srednje veličine,
  • 6 do 7 šampinjona,
  • 2 češnja češnjaka,
  • malo maslinovog ulja,
  • decilitar suhog bijelog vina,
  • oko dva decilitra vrhnja za kuhanje.

Umak od šampinjona napravite po ovom receptu:

  1. Tikvice i šampinjone operite te narežite na manje komadiće. Šampinjone možete narezati na tanke ploškice, a tikvice na kockice veličine jednog centimetra.
  2. Češnjak ogulite i sitno nasjeckajte. Propirajte ga u loncu na malo maslinovog ulja dok ne poprimi zlatnu boju, a zatim dodajte tikvice i šampinjone. Pričekajte da tikvice ispuste vodu, a zatim u lonac ulijte bijelo vino.
  3. Kuhajte kratko na umjerenoj temperaturi dok vino ne ispari, a zatim ulijte vrhnje za kuhanje.
  4. Nakon par minuta miješanja umak možet skloniti sa štednjaka te začiniti po želji. 

Umakom od tikvica i šampinjona možete preliti omiljenu tjesteninu, krumpir ili batate. Dovoljno je hranjiv i samostalno, a ako ga malo propasirate, može poslužiti kao fina krem juha. 

Članak objavljen:

Izvori:

  1.  Tikva Cucurbita pepo (2015), Priroda i biljke
  2. Čatlak, A. (2018), Tjestenina s tikvicama i vrhnjem, Fini Recepti by CroChef
  3. Čatlak, A. (2018), Umak od gljiva, Fini Recepti by CroChef
  4. Inge, M. (2014), Roasted Zucchini Sauce, Living Well Kitchen

Ocijenite članak

4 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu