Kako znanstvenici kuhaju tjesteninu

tjestenina

Pratite li recenzije naših kulinarskih kritičara na brojnim lifestyle portalima, ili gledate televizijske reality programe tipa Masterchef i 321 kuhaj, vidjet ćete da je jedna od najčešćih grešaka, kako profesionalnih chefova, tako i kuhara amatera, loše skuhana tjestenina.

Pogledajte korisne upute uz objašnjenja koja počivaju na znanstvenim činjenicama u videu koji su producirali stručnjaci uglednog, 140 godina starog, Američkog kemijskog društva (American Chemical Society).

Kuhanjem tjestenine se odvija kemijski proces u kojem proteini i škrob u interakciji čine špagete, rezance i ostale oblike ljepljivim i elastičnima.

U ovom jednostavnom procesu ipak ima finih nijansi koje rezultiraju poželjnim al dente rezultatom, ili neukusnom ljepljivom loptom od tjestenine, a bitno je i kako će tjestenina prihvaćati umak uz koji će biti uslužena.

Stručnjaci preporučuju kuhati u slanoj vodi, ne dodavati masnoće za vrijeme kuhanja, a tjesteninu na kraju kuhanja nikako ne ispirati vodom. Zašto, pogledajte u videu:

Članak uređen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako znanstvenici kuhaju tjesteninu

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.