Ljetne salate – recepti
- 1 komentara
- 4 min čitanja
S vrućim danima dolaze i promjene u kuhinji. Kako vam ne bi ponestalo ideja za jela tijekom ljetnih dana, donosimo vam različite recepte za osvježavajuće ljetne salate.
Ljetnu salatu možete napraviti od povrća, voća, s grahoricama ili mesom ili u obliku hladne salate s tjesteninom. Salate možete servirati kao prilog ili kao cjeloviti obrok.
Salate su generalno niskokalorične i iznimno zdrave. Prilikom pripreme salate potrebno je pripaziti na preljeve i dodatke kao što su vrhnje i majoneza jer osim što povećavaju kalorijsku vrijednost nisu najzdravija opcija.
Kod odabira sastojka bolje je dati prednost zdravim masnoćama (orašasti plodovi i maslinovo ulje), tjestenini od integralnog brašna, zdravim žitaricama itd.
U nastavku pročitajte 7 recepata za salate koje će vam uljepšati ljeto! O najboljim preljevima za ljetne salate možete saznati ovdje.
Salata od krastavca i kopra – recept
Ova osvježavajuća salata odlična je za vruće ljetne dane, a pritom je i jednostavna za! U Grčkoj je ova salata poznata pod nazivom tzatziki.
Sastojci
- 2 velika krastavca (izrezana na kriške),
- 40 g crvenog luka (izrezan na kolutiće),
- 60 g grčkog jogurta (ili kombinacije vrhnja i majoneze),
- 1 limun (sok i naribana korica),
- 2 jušne žlice kopra (narezanog),
- 1 režanj češnjaka (usitnjeni),
- sol i papar po želji.
Priprema
- Pomiješajte sve sastojke i uživajte!
- Po želji: možete pustiti salatu da odstoji u frižideru 30 minuta kako bi okusi bili jači, a salata hladnija.
Hladne salate s tjesteninom
Ljetne salate od tjestenine odličan su odabir za piknike, ljetne zabave ili cjelodnevne odlaske na plažu. Mogu biti vrlo raznolike, ovisno o sastojcima i umaku.
Talijanska salata s tjesteninom – recept
Za ovo jednostavno klasično jelo bez mesa trebat će vam manje od pola sata, a hladna salata od tjestenine odličan je ručak tijekom ljeta.
Sastojci
- 500 g fusilli tjestenine,
- 16 cherry rajčica (prepolovljene),
- 150 g mozzarella sira (narezanog na kockice),
- 100 g crnih maslina (bez koštica),
- 4 lista svježeg bosiljka,
- 1 čajna žlica origana,
- maslinovo ulje,
- sol i papar po želji.
Priprema
- Stavite kuhati tjesteninu u posoljenoj vodi. Kada se skuha, ocijedite vodu i isperite tjesteninu hladnom vodom.
- Tjestenini dodajte maslinovog ulja po želji, pa umiješajte sve ostale sastojke.
- Poslužite i ukrasite listićima svježeg bosiljka.
Salata od tjestenine i paprike – recept
Ova hladna salata od tjestenine i paprike s umakom od majoneze savršen je obrok tijekom ljeta. Hladne salate s tjesteninom ne moraju biti suhe, a u nastavku pročitajte recept za ovu kremastu salatu.
Sastojci
- 250 g makarona (ili druge tjestenine po želji),
- 90 g crvene paprike (izrezane na komadiće),
- 90 g crnih maslina (bez koštica, prepolovljene),
- 70 g krastavca (izrezanog na kockice),
- 2 usitnjena mlada luka.
Sastojci za preljev
- 100 g majoneze,
- 2 jušne žlice octa,
- ½ čajne žlice soli,
- ½ čajne žlice papra,
- ½ čajne žlice šećera.
Priprema
- Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju u slanoj vodi. Kada se skuha, ocijedite vodu iz tjestenine i isperite ju hladnom vodom.
- Pomiješajte sastojke za preljev i dodajte ga tjestenini.
- Tjestenini dodajte papriku, krastavac, luk i masline i ponovno sve dobro promiješajte.
Hladne salate – recepti
Ovaj recept je odličan ako radite roštilj i želite napraviti prilog salatu ili dolaze vaši vegetarijanski prijatelji pa im želite poslužiti nešto fino s roštilja. Ljetne salate uz roštilj možete pripremiti i s pečenim povrćem.
Ovaj recept sadrži halloumi sir koji je mješavina kozjeg i ovčjeg mlijeka te se često koristi za prženje i grilanje. Pogodan je za roštilj jer se ne topi na visokim temperaturama. Ako ne želite koristiti sir, možete ga zamijeniti tofuom.
Sastojci
- 4 velike sirove cikle (oguljene i izrezane na kockice),
- 1 butternut tikva (oguljena i izrezana na kockice),
- 4 crvena luka (narezani na kolutiće),
- 200 g kvinoje,
- 1 L povrtnog temeljca,
- 500 g halloumi sira (izrezan na ploške),
- 2 jušne žlice maslinovog ulja.
Sastojci za preljev
- 1 glavica češnjaka,
- 1 jušna žlica limunovog soka,
- 3 jušne žlice maslinovog ulja,
- 1 čajna žlica meda.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 220 °C.
- Stavite ciklu, tikvu i luk na lim za pečenje i prelijte s malo maslinovog ulja.
- Odrežite vrh glavice češnjaka (nju ćete upotrijebiti za preljev), prelijte je s malo maslinovog ulja, umotajte u foliju i dodajte na lim za pečenje.
- Pecite povrće 40-45 minuta. Okrenite ga jednom tijekom pečenja.
- Stavite kuhati kvinoju u povrtnom temeljcu. Kada zakuha, nastavite kuhati na laganoj vatri oko 15 minuta.
- Kada su kvinoja i pečeno povrće gotovi, pomiješajte ih (sve osim češnjaka).
- Češnjak pažljivo odvojite od kore. Dodajte ostale sastojke za preljev i dobro promiješajte.
- Sir stavite na roštilj na oko 60 sekundi sa svake strane.
- Servirajte kvinoju i povrće na tanjur, dodajte sir i prelijte preljevom.
Ljetna salata od slanutka – recept
Ova jednostavna ljetna salata sa slanutkom odličan je svježi obrok ili prilog obroku s dodatnim proteinima.
Sastojci
- 1 limenka ocijeđenog i opranog slanutka,
- 200 g cherry rajčica (prepolovljenih),
- 150 g krastavca (narezanog na kriške),
- 40 g crvenog luka (usitnjenog),
- 2 jušne žlice peršina (usitnjenog),
- 2 jušne žlice maslinovog ulja,
- 1 ½ jušna žlica limunovog soka,
- sol i papar po želji.
Priprema
Pomiješajte sve sastojke i uživajte!
Ljetna salata od cikle – recept
Ova šarena bezglutenska salata odličan je odabir jer sadrži zdrave masnoće.
Sastojci
- 4 pečene cikle (izrezane na kockice),
- 140 g rikole,
- 1 veliki avokado (očišćen),
- 35 g oraha (usitnjenih).
Priprema
- Na dno posude stavite rikolu.
- Na rikolu stavite ciklu, avokado izrezan na ploške i orahe. Zalijte s najdražim umakom i uživajte!
Ljetne salate s mesom
Ako želite ljetnu salatu s mesom, hladnoj salati od tjestenine možete dodati komadiće pečene piletine ili puretine. Možete pripremiti i morsku salatu od lososa ili tunjevine.
Hladna salata od tjestenine i šunke
Ova jednostavna salata s tjesteninom i šunkom gotova je za manje od pola sata.
Sastojci
- 400 g tjestenine po želji,
- 200 g šunke,
- 200 ml majoneze,
- 100 ml milerama,
- 3 skuhana jaja,
- 6 kiselih krastavaca,
- 1 mala limenka kukuruza,
- sok od ½ limuna,
- sol i papar po želji.
Priprema
- Skuhajte tjesteninu po uputama na pakiranju pa procijedite.
- Šunku i jaja izrežite na kockice i dodajte tjestenini.
- Dodajte kukuruz i kiseli krastavac narezan na kockice.
- Majonezu pomiješajte s mileramom i sokom od limuna i umiješajte u salatu.
- Dodajte sol i papar po želji, promiješajte sve dobro i ostavite u frižideru oko sat vremena.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja