Najbolji preljevi za ljetne salate
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Preljevi od začinskog bilja dobro se slažu sa zelenim salatama i salatama od povrća, ali i sa salatama od tjestenine i riže te salatama s ribom. Ostavite salate prije posluživanja 30 do 60 minuta da se okusi prožmu, a one dobiju pravi okus. Preljevi od začinskog bilja dobivaju osobit okus ako nekoliko dana stoje u hladnjaku. Prije stavljanja u salatu umiješajte nekoliko svježih začinskih biljaka.
Uobičajeni preljev od začinskog bilja
Dobro se slaže sa zelenim i salatama od povrća te salatama od žitarica i riže.
Sastojci:
- 2 – 3 žlice octa (npr. Vinskog, od sherryja ili sa začinskim biljem) ili limunova soka
- ¼ žličice dijonskog ili senfa sa začinskim biljem
- Sol ili sol sa začinskim biljem
- Svježe mljeven bijeli papar
- 3 – 4 žlice maslinovog ulja
- Po 5 stručaka peršina i kopra
- ¼ vezice vlasca
- Po 2 grančice mažurana i bosiljka
- Prstohvat šećera
Postupak:
- Stavite u posudu ocat, senf, sol i papar. Miješajte pjenjačom dok se sol ne rastopi.
- Dodajte maslinovo ulje i miješajte dok preljev ne postane kremast.
- Operite i posušite začinsko bilje. Sitno nasjeckajte listiće i vlasac. Sve začinsko bilje umiješajte u preljev pa ga začinite solju, paprom i šećerom.
Preljev od limuna i majčine dušice
- 1 – 2 žlice limunova soka
- 4 žlice maslinovog ulja
- Malo dijonskog senfa
- 4 očišćene kriške limuna
- Sol
- Svježe mljeven bijeli papar
- Prstohvat šećera
- ½ žličice naribane limunove korice
- 1 grančica majčine dušice
Postupak:
- Stavite u posudu limunov sok, maslinovo ulje i senf pa ih dobro izmiješajte pjenjačom.
- Krupno nasjeckajte kriške limuna i pjenjačom ih umiješajte u preljev. Začinite solju, paprom i šećerom pa umiješajte limunovu koricu.
- Operite i posušite majčinu dušicu. Otkinite i sitno nasjeckajte listiće. Umiješajte ih u preljev od limuna.
Preljev od jogurta sa začinskim biljem
Slaže se sa zelenim, salatama od povrća i žitarica.
- 30 g kiselkastog ovčjeg sira
- 200 g kiselkastog jogurta
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice limunova soka
- Sol
- Svježe mljeven bijeli papar
- Po 2 grančice metvice, peršina i bosiljka
- Po šaka kiselice, krbuljice, bedrenike i rikule
Postupak:
- Stavite sir u posudu i dobro ga usitnite vilicom.
- Dodajte jogurt, maslinovo ulje, limunov sok pa sve izmiješajte da nastane glatka krema. Začinite solju i paprom.
- Operite i posušite začinsko bilje, otkinite listiće pa ih sitno nasjeckajte. Potom ih umiješajte u preljev od jogurta pa sve začinite solju i paprom.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Ne trebaju vam utezi!
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
Članak objavljen: