Najbolji preljevi za ljetne salate

preljevi-od-zacinskog-bilja

Preljevi od začinskog bilja dobro se slažu sa zelenim salatama i salatama od povrća, ali i sa salatama od tjestenine i riže te salatama s ribom. Ostavite salate prije posluživanja 30 do 60 minuta da se okusi prožmu, a one dobiju pravi okus. Preljevi od začinskog bilja dobivaju osobit okus ako nekoliko dana stoje u hladnjaku. Prije stavljanja u salatu umiješajte nekoliko svježih začinskih biljaka.

Uobičajeni preljev od začinskog bilja

preljev-od-zacinskog-bilja

Dobro se slaže sa zelenim i salatama od povrća te salatama od žitarica i riže.

Sastojci:

  • 2 – 3 žlice octa (npr. Vinskog, od sherryja ili sa začinskim biljem) ili limunova soka
  • ¼ žličice dijonskog ili senfa sa začinskim biljem
  • Sol ili sol sa začinskim biljem
  • Svježe mljeven bijeli papar
  • 3 – 4 žlice maslinovog ulja
  • Po 5 stručaka peršina i kopra
  • ¼ vezice vlasca
  • Po 2 grančice mažurana i bosiljka
  • Prstohvat šećera

Postupak:

  1.  Stavite u posudu ocat, senf, sol i papar. Miješajte pjenjačom dok se sol ne rastopi.
  2. Dodajte maslinovo ulje i miješajte dok preljev ne postane kremast.
  3. Operite i posušite začinsko bilje. Sitno nasjeckajte listiće i vlasac. Sve začinsko bilje umiješajte u preljev pa ga začinite solju, paprom i šećerom.

Preljev od limuna i majčine dušice

preljev-od-limuna-i-majcine-dusice

  • 1 – 2 žlice limunova soka
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • Malo dijonskog senfa
  • 4 očišćene kriške limuna
  • Sol
  • Svježe mljeven bijeli papar
  • Prstohvat šećera
  • ½ žličice naribane limunove korice
  • 1 grančica majčine dušice

Postupak:

  1. Stavite u posudu limunov sok, maslinovo ulje i senf pa ih dobro izmiješajte pjenjačom.
  2. Krupno nasjeckajte kriške limuna i pjenjačom ih umiješajte u preljev. Začinite solju, paprom i šećerom pa umiješajte limunovu koricu.
  3. Operite i posušite majčinu dušicu. Otkinite i sitno nasjeckajte listiće. Umiješajte ih u preljev od limuna.

Preljev od jogurta sa začinskim biljem

preljev-od-jogurta-sa-zacinskim-biljem

Slaže se sa zelenim, salatama od povrća i žitarica.

  • 30 g kiselkastog ovčjeg sira
  • 200 g kiselkastog jogurta
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice limunova soka
  • Sol
  • Svježe mljeven bijeli papar
  • Po 2 grančice metvice, peršina i bosiljka
  • Po šaka kiselice, krbuljice, bedrenike i rikule

Postupak:

  1. Stavite sir u posudu i dobro ga usitnite vilicom.
  2. Dodajte jogurt, maslinovo ulje, limunov sok pa sve izmiješajte da nastane glatka krema. Začinite solju i paprom.
  3. Operite i posušite začinsko bilje, otkinite listiće pa ih sitno nasjeckajte. Potom ih umiješajte u preljev od jogurta pa sve začinite solju i paprom.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu