Fino varivo od mahuna bez mesa: Znamo što ćemo jesti na poslu! Imamo recept od kojeg ne može jednostavnije

Varivo od mahuna s batatom

Mahune spadaju u ono povrće koje je izrazito ukusno, zdravo i bez puno kompliciranja kod pripreme. Imaju jako malo kalorija i masti te ne sadrže kolesterol. Bogate su vlaknima i proteinima, a izvor su vitamina A, C, K, B6 i folne kiseline. Po pitanju minerala mahune su dobar izvor kalcija, silicija, željeza, mangana, kalija i bakra.

Jako se lako uzgajaju i ja ih svake godine obavezno imam u vrtu. No, kako još nisu za branje, za ovo sam varivo upotrijebila smrznute mahune. Odlučila sam kombinirati dvije vrste – žute i zelene mahune.

Vrijeme kuhanja svježe ubranih mahuna je otprilike 20 minuta, dok smrznutima treba tek 10-ak minuta. Bez obzira koristite li svježe ili smrznute, ovo varivo je jako jednostavno i brzo napraviti. Samo treba prilagoditi vrijeme kuhanja. Kao i većina variva, jako je ukusno i ako ga jedete drugi dan. Bitno je pripaziti da ga čuvate u hladnjaku.

Fino varivo od mahuna s dodatkom koji će ga obogatiti na više načina

Jako često variva takvog tipa sadrže i krumpir. No, odlučila sam se za narančasti batat koji će varivu dati vedriji izgled, slatkasti okus i dodatno ga obogatiti zdravim nutrijentima.

Kad su u pitanju variva od povrća, uvijek za bazu koristim povrtni temeljac. Okus jela je puno bogatiji, a odlučite li umjesto povrtnog temeljca koristiti vodu, vodite računa o tome da varivo malo jače začinite.

Batat
FOTO: Shutterstock

Također, ovaj sam put za zgušnjavanje koristila zapršku i dio već kuhanog batata, a vi po želji možete koristiti neko vrhnje na bazi bilja. Vjerujem kako bi zobeno vrhnje isto odlično odgovaralo ovom tipu variva.

Za one dane kada vam se jede nešto na žlicu, a ne želite provesti previše vremena za štednjakom, ovakvo varivo je odličan izbor.

Kako ja volim kombinirati kontrastne okuse i teksture, a varivo vuče na slatko, uz njega sam poslužila i najobičniju salatu od rikole i tanko rezanu bijelu rotkvu daikon na koju sam nakapala malo limuna i sitno kosanog peršina. Nećete pogriješiti ni ako rikolu i daikon dodate direktno u tanjur tijekom serviranja jela.

Sastojci za 4 porcije:

Sastojci za zapršku:

Varivo od mahuna s narančastim batatom
FOTO: Mare

Priprema

  1. U loncu u kojem ćete kuhati varivo najprije kratko dinstajte sitno kosani luk na maslinovom ulju. Možete ga odmah i posoliti pa, kad poprimi staklastu teksturu, dodajte batat koji ste izrezali na kockice veličine 2 – 3 cm. Kratko promiješajte da se i batat malo zapeče s lukom.
  2. Ulijte povrtni temeljac ili vodu, ovisno o tome što ste odlučili koristiti.
  3. Kada tekućina proključa, dodajte mahune, a u drugom loncu krenite s izradom zaprške.
  4. Na maslinovo ulje postupno dodajte brašno i popržite uz konstantno miješanje. Kad je zaprška poprimila blago žutu boju, dodajte malo tekućine iz variva i miješajte dok ne dobijete glatku gustu smjesu.
  5. Zapršku ulijte u varivo, dobro sve promiješajte, dodajte prstohvat papra i po potrebi soli. Ako niste koristili povrtni temeljac, nego varivo radite s vodom, možete dodati mješavinu začina ili neki sličan začin.
  6. Smanjite jačinu na kojoj se kuha varivo, poklopite i pustite da se lagano krčka 10-ak minuta.
  7. Kad su mahune i batat kuhani, nekoliko kockica batata izvadite i vilicom grubo izgnječite te vratite nazad u varivo.
  8. Varivo poslužite toplo, a ostane li nešto variva kad se ohladi, možete ga spremiti u hladnjak te ga, kad poželite, zagrijati ili jesti hladno. Odlučite li ga grijati, možda ćete trebati dodati malo vode jer se varivo stajanjem još malo zgusne.

Dobar tek!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   5

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu