Paradajz juha – maštoviti recepti za ukusnu juhu od rajčica
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Malo je stvari koje izazivaju nostalgiju za djetinjstvom kao vruća zdjela kremaste juhe od rajčice. Uz nekoliko trikova ova kraljica među juhama postat će ukusna i atraktivna delicija na Vašem stolu.
Rajčica, glavni sastojak ove juhe bogata je vitaminom C, ali sadrži i mnoge druge hranjive tvari, a usto je jedna od rijetkih namirnica koja kuhanjem ne gubi svoje nutritivne vrijednosti.
Kako pripremiti juhu od rajčice na nešto drugačiji način? Donosimo nekoliko recepata koje možete usavršiti do sezone rajčica.
Klasična paradajz juha
Sastojci:
- 2 žlice ulja (za zapršku)
- 1 žlica brašna (za zapršku)
- 7 dl kuhanih rajčica
- 4 dl vode
- celer
- ružmarin
- peršin
- šećer
- sol
- papar
Na niskoj temperaturi napravite zapršku tako u loncu na toplom ulju kratko popržite brašno dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Dodajte kuhanu rajčicu i dvije šalice mlake vode.
Posolite i popaprite po želji, dodajte čajnu žličicu šećera te celer i ružmarin; pazite da ne pretjerate s ružmarinom čiji jaki okus brzo može postati dominantan. Kuhajte na umjerenoj vatri 10-ak minuta, a na kraju dodajte svježi sitno nasjeckani peršin.
Servirajte s krutonima (prepečenim kockicama suhog kruha) ili skuhajte sitnu tjesteninu.
Juha od zapečenih rajčica
Sastojci:
- 2 – 3 žlice maslinovog ulja
- 5 svježih rajčica
- 1 bijeli luk
- 1 ljubičasti luk
- sol
- papar
- kajenski papar
- 1 – 2 žlice šećera
- balzamični ocat
- povrtni temeljac
- 1,5 dl vrhnje za kuhanje
Priprema:
U posudu za pečenje ulijte maslinovo ulje, te na njemu popržite bijeli i ljubičasti luk. Kada luk omekša, posudu za pečenje maknite s vatre te posložite prepolovljene rajčice u posudu srcem okrenute prema dolje.
Rajčice pospite prstohvatom soli, papra, kajenskog papra i šećerom, a zatim ih podlijte s dvije čajne žličice octa. U tepsiju ulijte 2 dl povrtnog temeljca i vratite na vatru na nekoliko minuta. Pred kraj ulijte 1,5 dl vrhnja za kuhanje i promiješajte.
Sve zajedno stavite u pećnicu na 180 stupnjeva na otprilike pola sata kako bi rajčice dobile blago zagorenu koru. Čitavu smjesu izmiksajte ili izradite blenderom. Vaša juha je sada kremasta i spremna za serviranje.
Gazpacho juha
Sastojci:
- 1 crvena svježa paprika
- 1 zelena svježa paprika
- pola luka srebrenca
- 1 bijeli luk
- jedan manji krastavac ili pola većeg
- 6 svježih rajčica
- šnita suhog kruha
- maslinovo ulje
- vinski ocat
- sol
- papar
- kumin (po želji)
Priprema:
Sitno narezano povrće stavite u mikser ili blender zajedno sa šnitom suhoga kruha i žlicom vinskog ili nekog drugog voćnog octa. Dodajte dva prstohvata soli, prstohvat papra, prstohvat kumina, 3 žlice maslinovog ulja .
Na kraju dodajte nekoliko kocki leda kako se smjesa tijekom miksanja ne bi ugrijala i tako promijenila okus.
Ovu španjolsku tradicionalnu osvježavajuću deliciju servirajte u duboki tanjur i pospite krutonima od starog ili na suhoj tavi poprženog kruha. U tanjur će izvrsno doći i kocka leda. Led će održati hladnim ukusnu garnituru vitamina na Vašem stolu.
Meksička jalapeño juha od rajčica
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 3 mlada luka
- grm svježeg korijandera
- 4 češnja češnjaka
- staklenka prženih konzerviranih rajčica
- 2 konzerve pelata
- sol
- papar
- 80 g riže
- svježi feferoni
- feta sir
- nekoliko cherry rajčica, žutih i crvenih
- 150 g tortilja čipsa
- 50 g cheddar sira
- 150 g nemasnog jogurta
- nekoliko listova svježe mente
- jalapeño zelena papričica
- 1 limeta
Priprema:
U duboku posudu za kuhanje dodajte 2 žlice maslinovog ulja, 3 mlada luka, nasjeckanu stabljiku svježeg korijandera, protisnuti češnjak, staklenku pržene konzervirane rajčice, dvije konzerve pelata, te soli i papra po ukusu.
Nakon što se sastojci na ulju poprže, zalijte ih vrućom vodom i dodajte rižu. Juha neka lagano kuha. Za to vrijeme u lim za pečenje ravnomjerno rasporedite tortilja čips, pospite ga nasjeckanim svježim feferonim te naribajte cheddar sir.
Lim za pečenje s čipsom, feferonima i sirom stavite u pećnicu na 200 stupnjeva, ali samo na nekoliko minuta.
Dok se juha kuha, iskoristite vrijeme za jednostavan nadjev od jogurta kojime ćete ukrasiti juhu kada bude gotova. Dobro izmiksajte jogurt, listove mente i 2 žličice jalapeño ljute papričice.
Kada je juha pri kraju, odnosno kad povrće sasvim omekša, usitnite ju mikserom i ucijedite sok limete.
Osim hrskavim čipsom i sirom, juhu ukrasite smjesom sitno narezanog korijandera, svježih feferona, ukusnim malim cherry rajčicama i feta sirom. Ova smjesa doći će na dno tanjura.
Preko nje ulijte gustu krem-juhu, a vrh dekorirajte zapečenim čipsom i cheddar sirom. Sve zajedno prelijte s malo blago ljutog umaka od jogurta, mente i jalapeño papričica. Poslužite i uživajte u ovom zdravom i egzotičnom meksičkom obroku.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja